Ziarul de Duminică

Art Safari, Pavilionul de Artă Bucureşti/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

30.05.2014, 00:28 205

Iubitorii de artă au asistat săptămâna trecută la un eveniment de amploare desfăşurat în inima Bucureştilor, în Piaţa Revoluţiei – prima ediţie Art Safari, la care au putut fi admirate opere ale celor mai importanţi artişti români. Acesta a fost primul pavilion profesional şi public de artă, destinat deopotrivă artei de patrimoniu şi artei contemporane din România, reunind peste 100 de galerii şi dealeri de artă, dar şi muzee şi instituţii culturale, atât din ţară, cât şi din afara ţării. Aranjamentul inteligent – de o parte galeriile, de cealaltă muzeele, între care exponate extrem de valoroase ale unor muzee la care, să recunoaştem, ajungem rar (muzee din Timişoara, Baia Mare, Târgu Mureş, Bârlad, Constanţa) – a stârnit admiraţie. Au fost expuse de la lucrări de pictură şi sculptură, la design şi obiecte de colecţie.

Art Safari Bucureşti încearcă să construiască legăturile dintre arta de patrimoniu şi cea contemporană, relaţia dintre artist – galerie – colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg.

Pentru acest eveniment s-a alocat un spaţiu de 4.000 de metri pătraţi în două construcţii, una destinată muzeelor (Micul Pavilion), cu o suprafaţă de 800 mp, alta destinată galeriilor de artă şi zonei de conferinţe despre artă (Marele Pavilion), cu o suprafaţă de 2.000 mp, cele două spaţii fiind unite printr-o grădină interioară. La eveniment au participat peste 350 de artişti români şi străini (dintre care aproape 50 străini), 9 muzee, 2 instituţii culturale, 15 participanţi la Art Business şi peste 70 de galerii. Au fost prezentate  aproximativ 1.000 de opere de artă, iar împreună cu restul secţiunilor un total de aproape 5.000 de obiecte culturale.

De la Cabaret Voltaire din Elvetia la Grupurile „111” şi „Sigma” din Timişoara, de la Grigorescu, Aman, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrascu, Ressu la Chiuariu, Flondor, Radvan, Rata, Tolici, Mladin, Slimovschi, de la Reglementarile pieţei de arta la Educaţia artistică din sistemul universitar, Art Safari Pavilionul de Arta Bucuresti a oferit vizitatorilor ocazia de a observa diversitatea de valori artistice şi de a percepe identitatea culturală naţională.
„Art Safari este un semn că piaţa de artă din România începe să intre într-o altă etapă, aceea a unei maturizări a sistemului artistic şi a integrării acestuia intr-un circuit european si de ce nu global - declara dr. Diana Dochia, co-director Art Safari, sectiunea Arta Contemporană. Este pentru prima dată când două asociatii profesionale, cea a comerciantilor de artă, ACOAR, si cea a galeriilor de artă contemporană, AGACOR, conlucrează pentru a constitui o piaţă de artă competentă şi competitivă. Totodată, faptul că in cadrul acestei prime editii a Art Safari Pavilionului de Artă expun laolaltă muzee si galerii de artă reprezintă o dovadă de înţelegere a unui sistem artistic în care galeria descoperă si sustine artistii reprezentaţi, iar muzeele consacră. Art Safari este un prim pas spre normalitate.”

Cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecţie privată din România expusă în cadrul Art Safari - Pavilionul de Artă Bucureşti 2014 a fost „Tăietorul de lemne” de Camille Pissarro, estimată de specialiştii Sotheby’s la 3 – 3,5 milioane de euro. 
Prima ediţie a Pavilionului de Artă Bucureşti a fost organizată cu susţinerea Centrului de Tehnologie Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO