Ziarul de Duminică

Artă pe furate: atunci când s-au scos armele...

Nicolae Grigorescu – „Cap de ţărancă”, ulei, 55.000 euro, lucrare licitată la Paris

LICITAŢII DE TOP

Autor: Remus Andrei Ion

13.04.2012, 00:01 78

Un Grigorescu, un Nicolae Grigorescu autentic se poate câştiga la un concurs de perspicacitate pe internet. La Paris, tot Grigorescu: două tablouri, "Cap de ţărancă" şi "Cioban cu câinele" s-au licitat la casa Boisgirard, în sala Drouot. La Bucureşti, indicele pieţei de artă, Art Consacrat, stă pe minus de mai multe săptămâni (din 27 februarie). Artmark, îşi devansează cu două zile licitaţia de primăvară. Coincidenţă sau nu, noua dată atacă o galerie nouă, GrowArt, care tocmai avea prima licitaţie de artă contemporană importantă programată în acea zi, pe 20 martie, la hotel Majestic. Concurenţa directă a adus rezultate (mult) sub aşteptări pentru ambele licitaţii. GrowArt pregăteşte o nouă licitaţie cu lucrări ale artiţtilor în viaţă. Artmark scoate armele, sperând să îşi refacă statutul de provocator de recorduri cu un set de şase licitaţii pe 10 şi 11 aprilie. Cea mai promovată este licitaţia de arme şi alte antichităţi militare... Pe 10 aprilie, a fost din nou concurenţă directă, cu Alis de această dată.

Interesant este că, în premieră, Grigorescu s-a vândut şi în Europa, la Paris chiar, cu preţuri apropiate de cele din România. Au crescut cele de pe piaţa internaţională şi au scăzut şi cele din ţară. Cele mai recente licitări Grigorescu s-au oprit în jurul sumei de 55.000 de euro. La Paris, "Capul de ţărancă" şi "Ciobanul cu câinele", au ajuns pe la mijlocul evaluărilor, 45.000 euro pentru "Cap de ţărancă" şi 27.000 pentru "Cioban".

Experţii au comentat în premieră pe larg aceaste tranzacţii şi au comparat rezultatele din România, cu Grigorescu la peste 250.000 de euro. E drept, prin alte ţări, tablourile pictorului care a făcut legătura între Câmpina şi Barbizon sunt mai slabe decât cele care circulă prin România.

"Nicolae Grigorescu este unul dintre pictorii epocii impresioniştilor de la Barbizon - e însă unul din numeroasele nume, întrucât Parisul atrăgea pe vremea aceea artişti din toată lumea. În aceste condiţii, chiar şi geniile naţionale, pictori foarte apreciaţi în ţările lor de origine, artişti de mare valoare, se pierd puţin în acest peisaj. Cu alte cuvinte, Nicolae Grigorescu este un pictor cunoscut dar mai degrabă de specialişti, de cei care sunt interesaţi de şcoala de la Barbizon şi de ceea ce a făcut ulterior, în particular introducând impresionimsul în ţara sa natală", a declarat, pentru RFI, Christophe Zagrodzki, cel care a expertizat şi evaluat tablourile. "Remarc pentru început, ca şi dumneavoastră, că există o diferenţă între rezultatele vânzărilor din România, unde preţurile sunt de obicei mult mai ridicate decât cele atinse aici în Occident. Lucru care demonstrează că aceşti pictori sunt mai mult apreciaţi în patria lor decât pe plan internaţional. Cu toate acestea s-au observat rezultate interesante şi în afara ţării. Evaluarea noastră ţine cont aşadar de sumele atinse de vânzarile de până acum, dar şi de preţul minim, de rezervă cum se spune, fixat în funcţie de pretenţiile vânzătorului. Unii dintre ei cer mult prea mulţi bani comparativ cu cota obişnuită, alţii sunt rezonabili cum e cazul de faţă", a adăugat expertul francez.

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO