Ziarul de Duminică

Arte tradiţionale coreene la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

03.09.2015, 23:45 53

De la Avangardă la Modernitate

La sediul Institutului Cultural Român din New York (ICRNY)  poate fi vizitată, până la 30 septembrie 2015, expoziţia De la avangardă la modernitate şi marii poeţi români din perioada interbelică (foto 1-3), un nou eveniment organizat şi  dedicat de către ICRNY  Zilei Limbii Române (31 august).

Noul eveniment este conceput sub forma unei expoziţii de carte din fondul Bibliotecii Institutului Cultural Român din New York, precum şi din panouri cu reproduceri după portretele şi unele manuscrise ale poeţilor români reprezentativi pentru istoria literaturii naţionale din perioada de referinţă. În acest fel, expoziţia urmăreşte să pună în evidenţă caracteristica esenţială a poeziei româneşti din anii interbelici, anume interferenţa curentelor literare manifestate concomitent într-o perioadă  de mare efervescenţă cultural-intelectuală, inclusiv pe plan literar. Numele selectate de poeţi (dar şi de istorici şi critici literari, la fel de proeminenţi,  care au scris despre opera celor dintâi, dedicându-le articole în ziarele şi revistele vremii, studii academice, monografii şi sinteze, exegeze  care rămân şi astăzi valabile) reflectă, în contextul menţionat, coexistenţa unor curente şi tendinţe literare  (cele mai multe dintre acestea manifestându-se, în grade diferite de la ţară la ţară, peste tot în Europa vremii) pe cât de variate, pe atât de interesante sub raport al artei poetice – realismul, romantismul, clasicismul, tradiţionalismul ortodox, modernismul, avangardismul, expresionismul şi ermetismul.

Prin cărţi şi portrete, expoziţia de la sediul Institutului Cultural Român din New York îi prezintă, printre alţii, pe Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, V. Voiculescu, Adrian Maniu, Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), Ion Minulescu, Gellu Naum, Saşa Pană, Emil  Botta, Geo Bogza, Ion Pillat, Ştefan Roll, Tristan Tzara, Constant Tonegaru, Ion Vinea, Virgil Teodorescu, Constantin Nisipeanu, Virgil Gheorghiu, Ilarie Voronca  ş.a.

Noul eveniment organizat de ICRNY doreşte să prezinte publicului vizitator american, inclusiv celui aparţinând diasporei româneşti din New York şi din zonele învecinate, o convingătoare şi atractivă panoramă a poeziei româneşti de avangardă şi interbelice, ilustrată prin nume care au intrat definitiv  în istoria literaturii naţionale şi care, nu puţine dintre acestea, reprezintă, şi în prezent, vârfuri ale liricii europene şi chiar universale.

Expoziţia poate fi vizitată, până la 30 septembrie 2015, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00 şi 16.00 – 18.00.

 

NexT la final

Caravana filmelor NexT şi-a încheiat aventura prin ţară, după 3.000 de kilometri parcurşi si 18 seri cu filme sub clar de lună în 9 oraşe, cărora li s-a adăugat o proiecţie specială în Bucuresti. Peste 9.000 de oameni (foto 4, 5) din localităţile de pe traseul Caravanei s-au alăturat picnicurilor cu filme alese din scurtmetrajele proiectate în cadrul Festivalului de Film NexT.

Caravana Filmelor NexT a apărut ca o completare firească a Festivalului Internaţional de Film NexT, a cărui misiune este să promoveze la nivel local, naţional şi internaţional cele mai inovative şi creative producţii de scurtmetraj. Cea de a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc la Bucureşti în aprilie 2016.

 

Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond la galeria Galateca

Galeria Galateca găzduieşte expoziţia Hands of Korea (foto 6-8) între 1-6 septembrie 2015. Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice Româno-Coreene, Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti organizează această expoziţie în colaborare cu Forumul Bajaghi din Coreea, în cadrul primului Festival al Ambasadelor 2015, care a fost lansat şi organizat de Asociaţia ESCU.

Expoziţia Hands of Korea reuneşte trei arte tradiţionale autentice, unice şi rafinate din cultura coreeană: Bojaghi, Joomchi şi Hanbok, ce au supravieţuit trecerii timpului şi sunt în prezent foarte relevante pentru noile generaţii de artişti contemporani, artizani, curatori şi cercetători. Lucrările de artă incluse în această expoziţie surprind conceptele şi tehnicile intrinseci şi sunt fie piese de patrimoniu din colecţii muzeale coreene sau internaţionale, fie interpretări contemporane provocatoare realizate de 30 de artişti şi designeri coreeni renumiţi.

Hanbok (ţinuta tradiţională a poporului coreean) este o tradiţie preţuită în societatea coreeană de peste 1600 de ani. Deşi până acum 100 de ani, costumul era purtat în fiecare zi, astăzi coreenii îl poartă doar de zilele naţionale sau festivităţi şi aniversări. Hanbok a fost transmis din generaţie în generaţie de-a lungul anilor până în prezent şi este extrem de apreciat pentru culorile sale intense şi subtile, care au fost influenţate atât de geografia, cât şi de clima din peninsula coreeană.

Bojaghi este o pânză coreeană tradiţională, care se realizează cu scopul de a împacheta, a proteja, a acoperi şi a decora: documente de nuntă, ornamente corporale sau produse alimentare. Tradiţia Bojaghi datează din secolul al 14-lea şi a fost folosit de aristocraţi şi de oamenii obişnuiţi, iar în afară de scopul decorativ, îndeplineşte de asemenea şi un rol religios şi simbolic. În ultimii ani, Bojaghi a apărut ca un meşteşug care inspiră foarte mult artişti contemporani şi este din ce în ce mai larg răspândit în lume.

Joomchi este o tehnică coreeană veche de 1000 de ani de fabricare a hârtiei ce foloseşte apa pentru a sigila manual mai multe straturi subţiri de hârtie pentru a forma o textură foarte rezistentă. Chiar dacă Joomchi nu este foarte răspândită, această tehnică s-a bucurat în ultimii ani de un interes aparte din partea artizanilor şi a artiştilor vizuali. În această expoziţie, artista Jiyoung Chung a interpretat acest mediu printr-o viziune artistică unică. Prin instalaţiile şi experimentele artistice şi prin conferinţele şau workshop-urile joomchi, Jiyoung Chung a împins limitele acestei tradiţii într-o formă de artă contemporană.

 

Festival de film la Sibiu

Centrul istoric al Sibiului va devein, între 5 şi 11 octombrie 2015, gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri europene, un eveniment care se desfăşoară în 2015 sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida EFFE (foto 9).

1.500 de pelicule din peste 90 de ţări au fost inscrise în cele 4 secţiuni competiţionale, selecţia oficială cuprinzând 130 de pelicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO