Ziarul de Duminică

Artgothica – Sibiul poeţilor/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

23.05.2013, 23:59 92

Andrei Cornea

Realitatea şi umbra

Editura Humanitas

70 de articole alese dintre câteva sute, scrise în intervalul 1996-2012, în marea lor majoritate apărute în revista „22”. Sunt, spune autorul, „70 de umbre mici care, împreună, formează umbra lungă, continuă, lăsată de realitatea acestei perioade în mintea subsemnatului... O realitate care, privită de la oarecare altitudine, pare  mai mult o rotire în cerc, fără rost şi aparent fără şansă de evadare: aceleaşi probleme revin mereu, obsesiv: corupţia autorităţilor, turpitudinea morală, iresponsabilitatea, incultura, rătăcirile spiritului public; aceleaşi soluţii sunt adoptate ciclic... Cred că nu Mioriţa e mitul nostru naţional constituiv, ci povestea lui Sisif.”

 

Andrei Oişteanu

Cutia cu bătrâni

Editura Polirom

Ediţia a treia. Prefaţă de Dan C. Mihăilescu. „Andrei Oişteanu – scrie prefaţatorul –, preocupat de etnologie, simbologie şi antropologie, este şi un artist: colajele sale suprarealiste dezvăluie o adevărată – şi o barocă, manieristă – patimă a deghizării de sensuri, a structurilor imbricate, o manie a cifrului. Cutia cu bătrâni ne cheamă din cufărul infinit, ascuns, cum spunea Jung, în pivniţa fiinţei noastre. Căci omul cu etaje ştie foarte bine că, fără subterane, acoperişul n-ar fi cu putinţă.” Textul acestui roman a fost scris în perioada 1978-1981, dar a fost refuzat de cenzură, pentru că personajul aduce argumente în «favoarea sinuciderii. A apărut în 1995 şi reluat în 2005. Este singurul volum de proză pură al autorului.

 

Ingvar Ambjornsen

Fraţi de cruce

Editura Allfa

Traducere din limba germană de Monica-Livia Grigore. „Povestea emoţionantă şi în acelaşi timp incredibil de amuzantă a doi prieteni aflaţi la periferia societăţii, care încearcă să se integreze în lume, să devină «oameni normali». Elling, un bărbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginaţii debordante şi hiperactive, şi Kjell Bjarne, prietenul său cel mai bun, un uriaş slobod la gură, îndărătnic şi complet ostil schimbatului lenjeriei intime, tocmai au fost eliberaţi dintr-o instituţie psihiatrică. Acum împart, împreună cu cele două pisici ale lor, un apartament în Oslo şi se străduiesc să facă faţă provocărilor vieţii cotidiene: să-l mulţumească pe Frank, asistentul social care-şi bagă mereu nasul în viaţa lor, să aibă grijă de Reidun Nordsletten, vecina lor însărcinată, sau să înveţe în sfârşit care-i faza cu vorbitul la telefon.” 

 

Ildefonso Falcones

Mâna Fatimei

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă de Adriana Steriopol. Acţiunea acestui bestseller istoric se petrece în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, în Cordoba. Un tânăr maur, sfâşiat între două culturi şi două iubiri, începe o luptă pentru toleranţă religioasă şi drepturile poporului său. „În anul 1568, maurii se confruntă cu creştinii şi încep o luptă inegală care nu se putea încheia decât cu înfrângerea şi răspândirea lor prin tot regatul Castiliei. Printre cei răsculaţi se află şi tânărul Hernando. Fiu al unei maure şi al preotului care a violat-o, este respins de către ai săi, din pricina originii sale, dar şi de către creştini, din cauza culturii şi a obiceiurilor familiale. În timpul insurecţiei, cunoaşte brutalitatea şi cruzimea unora şi a altora, dar întâlneşte şi iubirea în persoana curajoasei Fatima. După înfrângere, toate puterile sale se vor concentra pentru a face astfel încât religia şi cultura celor învinşi să îşi recapete demnitatea şi rolul pe care le merită.”

 

Steve Hely

Cum am devenit un romancier celebru

Editura Pandora M

Traducere din engleză de Laurenţiu Dulman. Cel mai bun roman al anului 2009, potrivit ziarului „Washington Post”. „Întâmpările pendulează între cartierele sărace ale Bostonului şi coridoarele sumbre ale editurilor din Manhattan, între puritatea obscură a atelierelor de scriere creatoare din Montana şi barurile hotelurilor din Sunset Strip, unde căutarea plăcerii este scopul suprem. Povestea de un umor nebun, adeseori negru, a modului în care proiectul de succes al lui Pete, numit Clubul Rămăşiţele Tornadei, a devenit romanul cel mai citit, admirat şi hulit din America, despre care se vorbeşte şi se scrie cel mai mult, va schimba tot ceea ce credeţi că ştiti despre artă, talent, literatură şi celebritate.”

 

Asociaţia Artgothica Sibiu

Antologia ARTGOTHICA 2012

Editura A.T.U.

Există de ceva vreme, la Sibiu, Asociaţia Culturală Artgothica, implicată în promovarea manifestărilor culturale de înaltă calitate – reuneşte anual poeţi din diferite generaţii în Tabăra de Poezie Artgothica şi în Serile Artgothice, organizează Festivalul Internaţional de Poezie Artgothica, acordă Premiile Naţionale Pentru Poezie „Mircea Ivănescu” şi se implică în alte demersuri culturale. Sufletul acestei asociaţii este Călin Sămărghiţan. Anual, Asociaţia publică câte o antologie din poeţii pe care i-a adunat în Tabără. Cu ceva vreme în urmă a apărut Antologia Artgothica 2012, în care sunt adunate versuri semnate de nu mai puţin de 38 de poeţi, printre care Ion Mureşan, Anca Mizumschi, Paul Vinicius, Dan Mircea Cipariu, Crista Bilciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO