Ziarul de Duminică

Astra Film şi Film Comedy/ de Ziarul de duminică

Astra Film şi Film Comedy/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.10.2013, 23:57 46

AstraFilm s-a desfăşurat între 14 şi 20 octombrie. O colecţie unică de 5.000 de filme documentare din toată lumea a putut fi vizionată la cerere pe durata întregului sezon estival 2013 la Astra Film, casa filmului documentar din România. Astra Film a fost organizatorul Festivalului Internaţional de Film Documentar – Astra Film Festival (AFF), care în 2013 aniversează 20 de ani de existenţă. Un număr record de 1.350 de filmmakeri străini din peste 70 de ţări de pe toate cele 6 continente ale lumii şi-au înscris filmele la ediţia aniversară de 20 de ani AFF. Filmele selecţionate au fost proiectate, cele mai multe în premieră în România, între 14 şi 20 octombrie.

La final au fost acordate următoarele premii:

 

Marele Premiu Astrafilm, oferit de Astra Film - MATHEW’S LAWS de Marc Schmidt

Motivaţia juriului: Din mai multe motive am ales acest film: are emoţie, sensibilitate, o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă. E un film care arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector. Imaginea, naraţiunea, compoziţia, fac din acest film un exemplu perfect pentru studenţii de cinema prin inteligenţa emoţională instinctivă care l-a condus pe autor către câştigarea încrederii protagonistului său.

 

Premiul Astra film pentru cel mai bun documentar, competiţia internaţională, oferit de HBO Romania - DANSÂND DE UNUL SINGUR de Biene Pilavci

Un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei. Este o poveste intimă şi în acelaşi timp generală, a diasporei turceşti sau a oricărei comunităţi de imigranţi. O mărturie despre nedreptate familială, spusă cu demnitate şi rafinament.

 

Premiul Astra film pentru cel mai bun documentar, competiţia Europa Centrală şi de Est, oferit de Consulatul General al Germaniei -  ANATOMIA PLECĂRII de Şerban Oliver Tataru

O poveste personală, una dintre miile de astfel de poveşti. Autorul ridică o problemă universal valabilă, supunând unui interogatoriu nemilos modul în care deciziile luate de părinţi influenţează viitorul copiilor. Istoria unei familii spusă din trei perspective diferite aduce în discuţie memoria colectivă.

 

Premiul Astra film pentru cel mai bun documentar, competiţia România,

oferit de TVR - ÎN NUMELE PRIMARULUI de Anca Hirte

Cu o excepţională putere de pătrundere şi într-un stil cinema verite mânuit cu fineţe, filmul este o analiză fără ostentaţie dar cu atât mai impresionantă a relaţiei oamenilor simpli cu autoritatea.

 

Premiul Eco-cinematograff oferit de Fundaţia pentru Parteneriat -  ŢARA CEA MICĂ de Nikos Dayandas (Greece)

Little Land destăinuie sensul profund al ecologiei. Într- o lume în care oamenii sunt captivi într-o cursă a dezvoltării, acumulării şi consumului, care epuizează resursele planetei, documentarul lui Nikos Dayandas exprimă alternativa unei vieţi cumpătate şi apropiate de natură. Parafrazându- l pe Milan Kundera, filmul te convinge că „Viaţa e în altă parte…”.

 

Premiul Astra film pentru cel mai bun documentar, competiţia student,  oferit de: ICR - ROMANŢĂ LUCIDĂ de Elke Margarete Lehrenkrauss (Germania)

El adună lucruri, ea le aruncă. El e trecutul, ea e viitorul. Poate fi reaprinsă flacăra unei iubiri imposibile? Un concert de muzică de cameră al duelurilor verbale cu iz tragicomic. Juriul a apreciat expresia şi stilul acestui film, în care se recunoaşte de pe acum amprenta Autorului.

 

Premiul pentru imagine, competiţia România, oferit de: Kodak Romania - VALEA PLANGERII de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan

Imagini răvăşitoare, care sublimează mărturiile oamenilor, transformându-le într-o emoţionantă experienţă cinematografică.

 

Premiul special acordat documentarului românesc, oferit de: Formula AS - AFACEREA TANASE de Ionuţ Teianu

Un film răscolitor, care poartă un dublu mesaj emoţionant. Emoţionant pentru drama eroilor filmului şi cea a dizidenţei româneşti – pe care nu o cunoaştem îndeajuns - şi a doua oară emoţionant pentru noi, cei care am trăit acele timpuri, pe care nu trebuie să le uităm. Istoria nu trebuie uitată.

 

Premiu de debut oferit unui regizor din România, oferit de: DIGI 24 şi Emisiunea “Ca-n filme” - FAMILIA MEA, PE SCURT de Elena Borcea

Am hotarat sa oferim Premiul pentru cel mai bun debut unei persoane care ne-a impresionat prin energie, prin prospetime si prin determinarea cu care s-a hotarat sa se apuce de treaba. Documentarul sau este un prim pas timid pe care il face intr-o lume despre care deocamdata... stie prea putine lucruri. L-a filmat si montat de una singura si se vede ca mai are de invatat, dar pe noi, de la "Ca-n filme", ne-a facut sa ne intrebam: oare ce faceam noi la 16 ani?

 

Premiul pentru imagine, competiţia student, oferit de: Kodak Romania - CONSTRUIRE de Yu-Shen Su (Germania)

Imagini impresionante, care provoacă meditaţie până la transă, documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor. O meditaţie vizuală despre om, utopie şi distopie.

 

Film Comedy Cluj

După nouă zile de proiecţii a peste 130 de filme din 35 de ţări, Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj” a oferit trofeele celei de-a 5-a ediţii. Gala de decernare a premiilor a avut loc la cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca şi s-a desfăşurat în prezenţa unui public numeros dar şi a reprezentanţilor autorităţilor locale precum şi a partenerilor festivalului din acest an.

Cele 10 titluri din 8 ţări care au intrat în acest an în competiţia pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj” sunt: Enough Said (SUA, r. Nicole Holofcener), Song for Marion (Marea Britanie, r. Paul Andrew Williams), Quartet (Marea Britanie, r. Dustin Hoffman), Reality (Italia, r. Matteo Garrone), Road North (Finlanda, r. Mika Kaurismäki), Russendisko (Germania, r. Oliver Ziegenbalg), Matterhorn (Olanda, r. Diederik Ebbinge), English Vinglish (India, r. Gauri Shinde), Paulette (Franţa, r. Jérôme Enrico) şi Populaire (Franţa, r.  Régis Roinsard).

Juriul acestei ediţii a fost prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI (anul acesta fiind membră a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Cannes). Alături de ea, cei care au decis câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România şi câştigător în calitate de coproducător al Leopardului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Torino, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia şi Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cea mai mare distribuitor european de filme spaniole şi sud-americane, Latido Films.

Distincţiile Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj” 2013 – Competiţia de lungmetraj:

Cel mai bun film: Paulette (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico)

Cea mai bună regie: Matteo Garrone – Realitate / Reality (Italia, 2012)

Cel mai bun scenariu: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt - Populaire (Franţa, 2012, regia Régis Roinsard)

Cea mai bună interpretare (rol principal): Ton Kass – Matterhorn (Olanda, 2013, regia Diederik Ebbinge).

Premiul Publicului: Quartet (Marea Britanie, 2012, regia Dustin Hoffman)

Pentru competiţia dedicată filmelor de scurt metraj, juriul a fost compus din 40 de spectatori care au notat filmele din ambele secţiuni (studenţesc şi independent). Câştigătorii sunt:

Cel mai bun scurtmetraj studenţesc: Pui pentru Karl / Huhn für Karl (Germania, 2012, regia Jan Liedtke)

Cel mai bun scurtmetraj independent: Frank-Étienne (Franţa, 2012, regia Constance Meyer)

Premiul de Excelenţă a fost acordat în acest an cuplului tată-fiică Amza şi Oana Pellea. Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO