Ziarul de Duminică

Atelierul lui Szathmari de la Hanul Bossel

Atelierul lui Szathmari de la Hanul Bossel
17.11.2006, 19:20 873

O insemnare a lui Szathmari de prin anii 1880-1885, care sunt si ultimii sai ani de creatie, indica stabilirea lui in Bucuresti, in anul 1843.
Desi vizitase mai toate statele europene si avea rude la Viena si la Budapesta, ii placuse orasul de pe Dambovita. Pitorescul, tipul de civilizatie fara corespondente in Europa si Orientul apropiat, stralucirea marilor familii boieresti si jovialitatea mahalagiilor, chiar si a grupurilor de tigani de la periferie.
Dupa Marele Incendiu din 1847, Szathmari a inchiriat o pravalie la Hanul Bossel, in care si-a amenajat un atelier, devenit in scurt timp celebru. Nu se stie cu precizie cand a venit la Bossel si cum a obtinut celebritatea. Este posibil ca factorul determinant in problema celebritatii sa fi fost ideea de a expune in vitrina - o noutate in epoca; de remarcat ca nu a renuntat niciodata la ea! Or, in fotografia prezentata aici, apare in stanga, o parte fiind sub copertina, atelierul lui Szathmari, cu vitrinele acoperite de fotografii, in timpul Razboiului Crimeii, in 1855 sau 1856. Asadar, inca din acea epoca, Szathmari a utilizat vitrina ca mijloc publicitar. Desigur, ea trebuie sa fi contribuit la dobandirea celebritatii locale, insa Szathmari nu a uitat sa-si faca din cand in cand reclama in presa si, tot in presa, sa se laude cu succesele obtinute. Mai mult, a reusit sa se faca oarecum cunoscut si in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO