Ziarul de Duminică

Basm XXI/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

28.05.2015, 23:57 84

La Editura Integral, care publică cu prioritate cărţi pentru copii de toate vârstele, a apărut la începutul acestui an o nouă colecţie, „Basm XXI”. Colecţia are trei serii, toate la fel de interesante: Basme şi poveşti contemporane, Eroi şi tradiţii româneşti, Cărţile Nanei.

 

Cristina Beatrice Preda Poveşti cu mămici şi tătici

Cartea se adresează, în egală măsură, atât celor mici, cât şi celor mari. Cele două poveşti vorbesc despre relaţia specială dintre părinţi şi copii, cu bune şi rele, cu tot felul de întâmplări hazlii, dar şi cu multă empatie şi emoţie.

„Muntele tăticilor” este povestea lui Şervo şi a lui Şerveţel, care împărtăşesc sentimente şi trăiri ca orice tată şi fiu. Pentru a împlini datina din Ţara Pânzelor, aceea de-a aprinde Făclia Iubirii, ei sunt nevoiţi să se confrunte cu Scobitoarea Urâcioasă şi cu răutatea ei. Oare vor învinge?

„Îmbrăţişarea mamei” este povestea fascinantă a Perlei şi a Perlinei, mamă şi fiică din Oceanul Îmbrăţişărilor, obligate să se despartă din cauza lui Lacăt-Negru şi a invidiei lui. Perlina va trece prin multe peripeţii, va cunoaşte o mulţime de locuri, însă va putea trăi fără îmbrăţişarea mamei?

Cristina Beatrice Preda, autoare a şase cărţi pentru copii, este elevă în clasa a XII-a. De când a descifrat tainele scrisului şi ale cititului a început să ţeasă poveşti. Treptat, a devenit o pasiune. A lansat prima carte pe când avea doar 13 ani, participând la prezentări de carte în librării, şcoli şi grădiniţe. Poveştile ei au morală, iar personajele sunt văzute prin ochi de copil, ceea ce le oferă o candoare deosebită. Deşi este o tânără în afirmare, Cristina Beatrice Preda este câştigătoare a numeroase concursuri de creaţie literară.

„Dedic această carte părinţilor mei. Este un cadou pentru iubirea şi sprijinul lor. Le mulţumesc!” Cristina Beatrice Preda

 

Claudia Groza Poveşti cu îngeri

O carte despre relaţia dintre părinţi şi copii, despre iertare, iubire, împăcare, bucurie, despre încredere, compasiune, recunoştinţă. O carte cu poveşti, inspirate din lumea copilăriei, scrise cu jovialitate, candoare şi pasiune, în care prezenţa îngerilor reprezintă un laitmotiv. Din paginile cărţii rezidă un mesaj, pe cât de emoţionant, pe atât de inspirat. Fiecare din cele 15 poveşti poartă titluri extrem de sugestive: Îngerii Iertării, Îngerii Împăcării, Îngerii Bucuriei, Îngerii Compasiunii sau Îngerii Recunoştinţei.

Claudia Groza este profesoară de biologie, cu o experienţă de 10 ani. După absolvirea facultăţii de biologie a Universităţii Bucureşti, a lucrat ca profesor, apoi ca cercetător şi la editura „Rentrop & Straton”, în departamentul de Relaţii Clienţi.

În perioada 2009, a început să scrie poveşti pentru copii. Astfel a apărut o carte ce conţine cinci poveşti, Poveşti cu pilde pentru copiii isteţi – Editura Reprograph, Craiova, 2009. În vara lui 2009, a semnat contract cu editura Aramis pentru Tobias, elefănţelul colorat care a prins viaţă şi a fost lansat cu surle şi trâmbiţe la Târgul de Carte Gaudeamus, în toamna lui 2011. Pentru că poveştile se tot adunau, Claudia a publicat tot în 2011, Tolba cu poveşti la Editura Cadrelor Didactice din Bacău. Au urmat: Sănătate la îndemână, Editura Rovimed Publisher – 2014 şi  Dorinţe călătoare în trei povestioare, Editura Zorio – 2014.

 

Vlad Stoiculescu Aventurile Căpitanului Ronţ

Cartea Aventurile Căpitanului Ronţ te invită la o incursiune imaginară în lumea frumoasă a prieteniei, a bunăvoinţei, o lume în care personajele, copii şi animăluţe, se redescoperă cu fiecare nouă întâmplare. Între Codruţ, sora lui, Alina, jucăuşul hamster Ronţ şi purceluşul de Guineea, Toni, se creează şi se dezvoltă o prietenie trainică, bazată pe valori autentice, de prietenie şi sprijin reciproc.

Vlad Stoiculescu. Un simplu haiduc al cuvintelor. Născut în 1987 la Râmnicu Vâlcea: prea târziu pentru Revoluţie, prea devreme pentru schimbare. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Publicitate şi Relaţii Publice. Autor de texte şi campanii publicitare de la 9.00 la 18.00 şi aproape scriitor, Vlad cochetează cu blogging-ul de peste opt ani şi uneori cu designul de jocuri. Trăieşte în Bucureşti şi este copywriter.

Pentru un autor ancorat în scriitură S.F. şi texte jurnalistice, Aventurile Căpitanului Ronţ reprezintă o apariţie atipică, o întoarcere la marile întrebări şi micile victorii ale copilăriei.

 

Stelian Ţurlea Pasărea nopţii. Poveştile lui Daniel

Cele şapte poveşti incluse în volum se remarcă imediat printr-o fantezie dezlănţuită care nu alunecă niciodată în prolixitate, aşa cum se întâmplă la alţi autori de literatură pentru copii. Stelian Ţurlea are un mod direct, bărbătesc de a relata cele mai năstruşnice întâmplări. Şi aproape întotdeauna eroul său, Daniel, „un băieţel tare neastâmpărat”, îşi începe aventura în faţa blocului sau la grădiniţă, pentru a ajunge pe neobservate în spaţii fabuloase, inclusiv pe „planeta portocalie”. Această comunicare firească între viaţa de fiecare zi şi o lume de fatasme dovedeşte o foarte bună înţelegere a psihologiei copilului.

 

Super-eroinele basmului românesc

Toţi copiii sunt pasionaţi de super-eroi şi de super-eroine, băieţi şi fetiţe, deopotrivă, se identifică cu imaginea lor, vor să zboare asemeni lor, să salveze lumea ori măcar împărăţia tatălui bătrân, ameninţat de vecini lacomi. Catwoman, Buffy, Wonder Women, Xena, Pink Ranger, ca să nu mai vorbim de supervedetele desenelor animate, Pocahontas, Mulan sau Alice, sunt cei mai buni prieteni ai copiilor, cei cu care se joacă şi cu care visează. Dar – aşa cum spunea o reclamă celebră – avem şi noi eroinele noastre aici, în România! Unele dintre ele se ridică din start la statutul de prinţese, altele – cu o origine foarte modestă – se califică pe parcurs, cucerind întâi inima fiului de împărat, apoi pe a întregii împărăţii. Războinice sau nu, amazoane sau diafane, ele sunt nişte super-eroine demne de toată atenţia. Eroinele basmelor româneşti, fie ele populare sau culte, Ileana Cosânzeana, Ileana Sânziana – a nu se confunda! –, Zâna Zânelor, Fata cea mică a împăratului, Fata babei şi Fata moşului, chiar şi Muma Pădurii cu care se războiesc cei mai mulţi dintre eroi – întruchipează virtuţile poporului român la superlativ. O combinaţie fără egal de frumuseţe, modestie şi compasiune, împletite cu isteţime şi curaj le ajută să depăşească cele mai grele probleme şi să iasă învingătoare din cele mai dificile situaţii, de cele mai multe ori generate chiar de către cei apropiaţi, părinţi şi surori mai mari. Şi mai întotdeauna super-eroinele noastre termină povestea măritându-se cu feciorul de împărat şi răzbunându-se – fie şi numai simbolic – pe cei ce i-au dorit răul.

 

Super-eroii basmului românesc

Superman, Batman, Hulk, Ţestoasele Ninja ori Captain Planet, ca să nu mai vorbim de supervedetele desenelor animate, Mickey, Pluto şi – mai nou – Bucşă şi ceata lui sunt cei mai buni prieteni ai copiilor, cei cu care se joacă şi cu care visează.

Dar – aşa cum spunea o reclamă celebră – avem şi noi eroii noştri aici, în România! Unii dintre ei se califică fără nicio dificultate la statutul de super-eroi. Salvează fete de împărat, cuceresc împărăţii, sunt isteţi şi viteji, înving zmei, balauri şi monştri – unii chiar cu faţă umană –, se transformă în păsări, albine, focuri izbăvitoare, sunt cei ce aduc liniştea în casele oamenilor, pe tărâmul acesta şi, uneori, şi pe celălalt.

Eroii basmelor româneşti, fie ele populare sau culte, Făt-Frumos, Prâslea cel Voinic, Harap Alb, Greuceanu, Ţugulea, chiar şi Zmeul Zmeilor – cu care se războiesc cei mai mulţi dintre ei –, întruchipează virtuţile poporului român la superlativ. O combinaţie fără egal de isteţime, curaj şi alianţe cu natura – şi uneori cu duşmanii mai mici –  îi ajută să depăşească cele mai grele situaţii şi să iasă învingători. Şi mai întotdeuana super-eroii noştri termină povestea însurându-se cu fata de împărat şi primind ca dar de nuntă o jumătate de împărăţie, dacă nu chiar una întreagă.

Cartea de faţă aduce împreună pe cei mai spectaculoşi super-eroi ai basmului românesc. Copiii pot să îi recunoască, să îi compare, să aleagă, să se joace cu ei, să îi coloreze, să interacţioneze. Deopotrivă un format de învăţare – de tip fişa personajului – şi unul recreativ, cartea îşi propune să îi ajute deopotrivă pe copii şi pe părinţi ori educatori să redescopere lumea basmului românesc şi să se emoţioneze alături de super-eroii noştri, adesea pe nedrept uitaţi. Pentru că, parafrazând o altă reclamă deja intrată în folclor, super-eroii noştri sunt mai viteji decât ai lor!

 

Super-isteţii şi nătăfleţii basmului românesc

Eroii basmelor şi poveştilor româneşti, fie ele populare sau culte, Păcală, Pepelea, Dănilă Prepeleac, Stan Păţitul, Ciobănaşul, chiar şi multi-culturalul Ivan Turbincă, întruchipează virtuţile poporului român la superlativ. O combinaţie fără egal de isteţime, curaj şi alianţe cu natura – şi uneori cu duşmanii mai mici –  îi ajută să depăşească cele mai grele situaţii şi să iasă învingători. Şi chiar dacă uneori miza nu este tocmai mâna fetei de împărat şi o jumătate de împărăţie, ci mai degrabă lucruri domestice, o gâscă ori o casă, proba de isteţime este la fel de spectaculoasă.

Cartea de faţă aduce împreună pe cei mai spectaculoşi super-isteţi – dar şi nătăfleţi – ai basmului românesc. Copiii pot să îi recunoască, să îi compare, să aleagă, să se joace cu ei, să îi coloreze, să interacţioneze. Deopotrivă un format de învăţare – de tip fişa personajului – şi unul recreativ, cartea îşi propune să îi ajute deopotrivă pe copii şi pe părinţi ori educatori să redescopere lumea basmului românesc şi să se amuze alături de super-eroii noştri, adesea pe nedrept uitaţi. Pentru că, parafrazând o altă reclamă deja intrată în folclor, super-isteţii noştri sunt mai isteţi decât ai lor! Iar când e vorba să facă o prostie dintre cele nefăcute, atunci chiar nu-i depăşeşte nimeni!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO