Ziarul de Duminică

Biserica manastirii Antim

Biserica manastirii Antim
07.12.2007, 18:28 262

Intre numeroasele fotografii ramase de la Szathmari, aceasta contine un mister pe care nu l-am putut dezlega pana astazi. Oricate fotografii de epoca ar fi inconjurat-o, ea imi atragea privirea! De ce?
Nu are nici acel caracter documentar ce salveaza o fotografie mediocra si nici o farama de arta care sa explice magnetismul ei ciudat. Este imaginea unei biserici si atat, o imagine pe care ar fi putut sa o obtina chiar si un proaspat initiat in tehnica fotografiei. Vrand sa ma dumiresc, am asezat-o intre fotografiile altor biserici luate din fata si am incercat sa o compar. Minune: iesise imediat in evidenta. Am pus-o alaturi de fotografiile artistice ale lui Szathmari, executate de el in acest scop, pentru pictorul din el si pentru sufletul sau. Ei bine, acestea dispareau in anonimat! Or, aceste fotografii nu sunt deloc de lepadat, putand sa stea in vecinatatea multor "capodopere" fotografice din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Intrigat, am adunat toate imaginile bisericii Antim aflate in colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei, imagini obtinute si in secolul trecut. Nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca fotografia lui Szathmari nu mai iesea in evidenta, din contra, era de o discretie suparatoare. Prin urmare, biserica era "de vina", arhitectura ei care contine un sambure divin.
O remarca "nevinovata": aceasta fotografie poate fi admirata si in albumul Antoniu, cu fotografii "originale"!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO