Ziarul de Duminică

BOOK.COM/ Travel culinar en-gros

BOOK.COM/ Travel culinar en-gros
05.05.2010, 16:36 80
Pewww.uncorneredmarket.com, apar imagini si comentarii fascinante legate demancare si locurile de unde poate fi procurata. Pentru pasionatiigastronomiei, un tur al marilor piete alimentare ale lumiireprezinta absolutul in materie de calatorii initiatice. De citit,in conexiune savuroasa, "The Whole Foods Market Cookbook" de StevePetusevsky.
La Boqueria,Barcelona
Daca e sa fotografiezi nistepesti senzationali, iar apoi sa te imortalizezi pe tine insutidevorandu-i, trebuie sa mergi in capitala Catalunyei. Nicaieri, inEuropa, nici macar la Salonic sau la Nisa, cei care sunt fascinatide fructele de mare nu vor putea avea parte de o bucurie mai mare!Asta si fiindca tot ceea ce este expus pentru vanzare poate ficonsumat la fata locului, multe dintre standuri (nu prea imi vin sale zic "tarabe"!) fiind dublate de mici restaurante, la carecumparatorii pofticiosi stau cocotati pe scaune de bar pentru aputea testa pescaria delicioasa gatita chiar in fata lor. Dealtfel, la pranz, nici macar cu rezervare nu ti se garanteaza loculla masa cu specific mediteranean.
In El Mercat de Sant Josep de laBoqueria (situata pe locul unei foste manastiri), se poate intradirect de pe Rambla, faimoasa artera semipietonala a orasului, inapropierea operei (Liceu). Piata, citata in documente inca in 1217si reconstruita in 1853, nu se limiteaza doar la peste si altedaruri savuroase ale marii, aici putand fiadmirate/cumparate/degustate fructe si legume, condimente siierburi de gust - toate revarsate efectiv din Cornul Abundentei,dar si alte specialitati locale, de la cel mai scump jambon PataNegra (din carne de porc hranit numai cu alune, ghinde si jir) sauinsinuantele criadillas (testicule de taur sacrificat in corrida)la faimoasa queso manchego (brinza de oaie din La Mancha, regiunealui Don Quijote). Totusi, cine vine aici nu are cum rata pestii sicrevetii de toate dimensiunile, scoicile si crustaceele, orispecialitati precum maruca (un fel de batog de icre, care a starnitinteresul lui Andrew Zimmern la Bizarre Foods). Desigur, daca vreisa testezi cit mai multe tapas, exista aici si un restaurant tipiccatalan - El Quim, afacere de familie, cu preturi populare (pana-n10 euro).
Piata de peste Tsukiji,Tokio
Daca Boqueria este piata numarul1 europeana in materie de fructe de mare, piata de peste din Tokyoeste, din 1935 (cind a inlocuit vechea piata Nihonbashi, distrusade cutremurul din 1923), cea mai mare din lume. Tsukiji este, defapt, un enorm complex en-gros specializat in pescarie (peste 900de standuri!) si el merita vizitat la orele crude ale diminetii,cand bucatarii marilor restaurante (inclusiv din America) sauagentii lor specializati vin aici sa liciteze, incepind cu 5.00a.m., enorme bucati de ton (pina la 300 kg), pesti (inclusiv cel"otravitor" - fugu), toate fructele de mare imaginabile sau soiurirare de alge. Zilnic, peste 2.000 de tone de produse tranziteazapiata in drumul lor spre papilele gustative alecunoscatorilor.
In piata, dincolo de spectacolulcomertului cu peste, se poate incerca sashimi la unul dinnumeroasele restaurante specializate. Sashimi inseamna carne crudade peste, portionata foarte mic si servita cu sos de soia, cremaiute de hrean (wasabi), alte mirodenii asiatice (dintre care nulipseste ghimbirul) sau garnituri tipice de legume (cea maipopulara fiind ridichea alba - daikon). Diferenta fata de sushieste ca, in acest caz, in combinatie nu mai intra orezul gatit cuotet, zahar si, uneori, cu sake. Restaurantele se deschid si ele la5 dimineata, pentru a inchide intre 12.00 si 15.00.
Borough Market,Londra
Borough este o mare piata tipopen space, adapostita sub un acoperis metalic victorian, situatala sud de London Bridge. Prima mentionare documentara a pieteidateaza din 1276), iar activitatea comerciala de azi (in special,dar nu numai, axata pe carnuri diverse, exceland in vanat, dar faraa ocoli branzeturile, painea, pestele, fructele, legumele sauflorile) se impleteste cu cea a pub-urilor, cel mai celebru dintreacestea fiind Market Porter, renumit pentru excelenta bere la draftservita aici.
Piata de en-gros se deschide infaptul noptii, la 2 a.m., dar cea de retail (130 standuri), estedominata de comercianti care sunt, in fapt, si producatori extremde nisati (legume, brinzeturi sau carne produse la ferma), ramanedeschisa, in general, in intervalul 9.00 - 17.00. Spectacolul deculoare si de arome din piata atrage inclusiv producatorii de film,aici fiind trase cadre din pelicule precum "Bridget Jones" sau"Harry Potter si prizonierul din Azbakan".
Chandni Chowk, NewDelhi
Cea mai veche si mai aglomeratapiata din capitala Indiei face parte dintr-un impresionant sitarhitectural protejat de UNESCO, care include si Fortul Rosuconstruit in 1650 de Imparatul Shah Jahan dupa planurile originaledesenate de fiica sa Jahanara Begum Sahib.
In vechiul bazar, mancarea areun rol aparte, cu strazi intregi dedicate minunilor culinare.Astazi, este, poate, piata indiana cu cel mai accentuat specificnational, fie ca e vorba de delicatese si dulciuri extrem devariate (inclusiv faimoasele produse de patiserie jalebies, cucrusta de zahar cristalizat) ori de bauturi stravechi (de tipullaptelui condensat servit cu mirodenii - rabri falooda) sau demancare traditionala pregatita pe strada, prajita in unt clarificat(ghee) si servita pe un fel de lipii (parathas), adesea umplute cucartofi fierti, brinza (paneer) sau conopida. Se zice ca, daca n-aiprejudecati excesive legate de igiena, zi si noapte acest loc -Chandni Chowk inseamna, in traducere, "Strada Luminii de Luna" -este paradisul pamantean al mancatului pe strada.
Djemaa el Fna,Marrakech
Piata pietonala din orasul vechi(medina) din Marrakech poarta un nume straniu, incarcat deconotatii religioase funerare, numele sau putand fi tradus ca"Moscheea de la capatul lumii" sau, chiar, "Locul in care se adunacei disparuti". Daca sensul ascuns al etimologiei se pierde innegura veacurilor, astazi piata este un veritabil templu al vietii,in care coexista negustorii de tot felul cu magicienii, fachirii,vindecatorii, povestitorii sau imblanzitorii de serpi. Atrasi despectacolul plin de culoare, care poate fi admirat si de peterasele zecilor de cafenele, muzicieni ca Jimmy Page sau RobertPlant au filmat aici videoclipuri.

De mancat, se mananca neincetat,zi si noapte, adesea piata fiind practic invaluita in fumul gros algratarelor, pe care sfaraie carnea de oaie sau pestele. Deasemenea, o abundenta de verdeturi excita privirea imediat ce aiintrat in piata. Numeroase chioscuri te imbie cu suc proaspat deportocale, dupa cum mai pot fi inca intalniti vanzatorii ambulanticare iti ofera apa direct din plostile de piele stravechi. Aurullichid al Marocului, uleiul de argan (un extraordinar antioxidantnatural), este si el disponibil la tot pasul. Djemaa el Fna estedeschisa nonstop, fiind, probabil, cel mai circulat loc din Maroc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO