Ziarul de Duminică

Ca în O mie şi una de nopţi/ de Ziarul de Duminică

Ca în O mie şi una de nopţi/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.08.2014, 00:07 51

John Freely

Mehmed al II-lea

Cuceritorul Constantinopolului

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Claudia Roxana Olteanu. Prefaţă de Călin Felezeu. O biografie de referinţă a lui Mehmed Cuceritorul, în care autorul aduce cu însufleţire la viaţă lumea în care a trăit sultanul otoman. John Freely pune în lumină  personalitatea bărbatului ascuns sub masca mitului, a legendelor, o figură care a dominat atât Apusul, cât şi Răsăritul vremii sale. O naraţiune care, sprijinită pe un impresionant aparat ştiinţific, se construieşte din volute elegante, asemenea unei poveşti din O mie şi una de nopţi.

„Când mi se cere să recomand o carte despre Turcia, spun doar atât: «Orice de John Freely» – declara Stephen Kinzer în New York Times. Această lucrare este un exemplu minunat al talentului lui Freely de a exprima măreţia istoriei povestindu-ne despre personalităţile remarcabile care au creat-o. Mehmed al II-lea, care a cucerit Constantinopolul la numai 21 de ani şi a început apoi să schimbe faţa lumii, nu pare să fi fost niciodată redat mai viu decât în aceste pagini.” „Pentru a onora cum se cuvine un personaj atât de pitoresc şi complex ca Mehmed al II-lea, ar trebui combinat talentul unui povestitor desăvârşit cu o cunoaştere profundă a istoriei otomane şi a Istanbulului (Constantinopolului), oraşul pe care Mehmed l-a cucerit, pentru ca apoi să-şi petreacă restul vieţii reconstruindu-l şi remodelându-l. Cititorii acestei cărţi sunt norocoşi că John Freely posedă ambele calităţi.” – prof univ. Heath W. Lowry, Princeton University. 

John Freely (n. 1926) este profesor universitar, fizician şi autorul a peste patruzeci de lucrări de istorie, cultură şi civilizaţie greacă şi turcă, precum şi al unor foarte populare ghiduri de călătorie despre Istanbul, Atena, Veneţia, Turcia şi Grecia. A fost combatant în cel de-al Doilea Război Mondial, după terminarea căruia a absolvit Iona College din New Rochelle, completându-şi studiile post-doctorale la All Souls College al Universităţii Oxford cu Alistair Cameron Crombie, reputatul istoric al ştiinţelor. John Freely a predat istoria ştiinţei, istorie, fizică şi astronomie la Universitatea Bogazici din Istanbul şi a fost profesor invitat al unor prestigioase facultăţi din New York, Boston, Londra, Atena, Oxford şi Veneţia. Dintre numeroasele sale lucrări amintim: Istanbul: The Imperial City (1996), Jem Sultan: The Adventures of a Captive Turkish Prince in Renaissance Europe (2004), Before Galileo: The Birth of Modern Science in Medieval Europe (2012) şi The Flame of Miletus: The Birth of Science in Ancient Greece (and How It Changed the World) (2012).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO