Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE/ Mituri care ne dirijeaza economia

CARTEA DE ECONOMIE/ Mituri care ne dirijeaza economia
03.02.2010, 14:42 119
Liviu Voinea
Sfarsitul economieiiluziei
Criza si anticriza: oabordare heterodoxa
Editura Publica
Scrisa dintr-o perspectiva opusafundamentalismului de piata, "Sfârsitul economiei iluziei" are douateze principale, argumentate cu discernamânt si bazate pe studii sirapoarte pertinente: natura interna a crizei din România anului2009 si miturile care dirijeaza mersul economiei românesti. Acestedoua teze merg mâna in mâna, iar desfasurarea lor urmeaza cele douadirectii anuntate in subtitlu: criza si anticriza. Descoperiti incarte ce este economia iluziei si care sunt miturile economieiromânesti.
Liviu Voinea are o abordare sipentru solutiile de iesire din criza: cresterea ocuparii fortei demunca, impreuna cu o reforma fiscala axata pe principiulsolidaritatii si pe functia de stabilizator automat a preturilor siprofiturilor.
In general, cartile despre crizase scriu dupa ce criza a trecut. Liviu Voinea si-a asumat un riscprin aceasta carte, publicata in plina criza economica in România.Aceasta este cu siguranta o lucrare provocatoare, care nu va poatelasa indiferenti.
"Liviu Voinea a scris o cartecare merita sa fie citita. El plaseaza originea dificultatiloreconomice actuale din România in perimetrul unui mix gresit depolitici economice. Un mix care, in opinia lui, a stimulat consumulla timpul nepotrivit si a accentuat dezechilibrele - crizainternationala, afirma el, fiind numai un catalizator al celeiinterne" (Daniel Daianu). "Sunt afon in materie de economie sifinante. Cu toate astea, inteleg (aproape) tot ce scrie dl LiviuVoinea. E meritul lui. Nu numai ca inteleg, dar ma descoparco-interesat. In plus, el are doua calitati din ce in ce mai rare:umor (adica facultatea de a deosebi intre ce trebuie luat in seriossi ce nu) si calm (adica indemânarea de a descrie catastrofa farapanica). Liviu Voinea ar fi un excelent ministru de finante. Dar eun profesionist prea bun ca sa faca o cariera politica..." (AndreiPlesu).
Liviu Voinea (n. 1975) aabsolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din ASE,iar in 1998 a obtinut titlul de Master in Administrarea Afacerilor(MBA) la prestigioasa Stockholm University School of Business. La24 de ani a devenit doctor in economie la ASE. Are o specializarein sociologia bunastarii la Universitatea Bucuresti si o diploma instatistica in stiintele sociale la University of Essex, MareaBritanie. In prezent, este conferentiar universitar si preda laSNSPA si ASE. In 2004 a lucrat pentru Centrul Comun de Cercetari alComisiei Europene din Sevilla, Spania, ca si cercetatorpostdoctoral, apoi s-a intors in România si a infiintat, impreunacu câtiva prieteni, Grupul de Economie Aplicata - un think-tankeconomic pe care il si conduce din 2007. A lucrat ca expert incontracte finantate de Comisia Europeana, Banca Mondiala,Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, FondulEuropean de Investitii, Forumul Economic Global, Institutul de laViena pentru Studii Economice Internationale etc. In 2008 a obtinutun premiu national pentru excelenta in cercetare, acordat deAutoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica, pentru unproiect despre economia cunoasterii, cu finantare din fondurieuropene (Programul Cadru 6). Prima lui carte, "Corporatiiletransnationale si capitalismul global", s-a bucurat de interes inmediul academic. Este membru in board-ul European InternationalBusiness Academy (EIBA), a publicat articole in strainatate, injurnale si carti de specialitate, si este invitat frecvent laconferinte stiintifice internationale. Este o prezenta activa inmass-media româneasca si internationala, pe teme legate de economiaRomâniei.
GeorgeAkerlof
Cartea de povesti a unuieconomist
Eseuri despre consecintelenoilor ipoteze in teoria economica
Editura Publica
"Cartea de povesti a unuieconomist" de George Akerlof este a sasea carte din "Co-Lectiade economie", proiect realizat in parteneriat cuBusiness Magazinsi sustinut deOTPBank- o selectie de carti"clasice" despre principiile de functionare aeconomiei.
Teoria economica traditionalas-a sprijinit pe un set tacit si clasic de ipoteze de lucru care aumodelat felul in care scriu economistii si felul cum justifica eimodelele economice. Pe de alta parte, aceste ipoteze au dobânditcaracter autonom, punându-si amprenta si asupra felului in careeconomistii gândesc despre lume. Treptat, teoriile au fost puse peprimul loc si, in loc sa fie tratate ca termen de comparatie pentrulumea reala, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie si la judecareaei in scheme.
Eseurile din "Cartea de povestia unui economist" sunt cu totul noi, prin forma si continut, pentruca incalca tabuurile discursului si teoriei economice si vin cuipoteze noi de lucru.
Toate cele opt eseuri incluse inacest volum, opt probe de putere de convingere si viziune, sunt opiatra pusa la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof"psiho-socio-antropo-economie". Publicata in 1984, "Cartea depovesti a unui economist" cuprinde si celebrul studiu "Piata detepe", dar si studii despre contractul de munca inteles ca schimbde cadouri, despre somaj, despre economia castelor sau despreasa-numitele filtre de loialitate.
"O colectie de articole de launul din cei mai inovatori si originali economisti ai timpuluinostru, o carte de economie pe care n-o poti lasa din mâna. Multelucruri noi din economia de azi au fost facute posibile sauinspirate de Akerlof" (Michael Curme, Business Week/ MiamiUniversity). "Aceste eseuri arata cât de multe lucruri bune rezultadin combinarea analizei economice cu deschiderea catre fapteleelementare ale vietii sociale. Multi predica acest ideal. GeorgeAkerlof este unul dintre putinii care il traiesc cu adevarat, curezultate de-a dreptul fascinante" (Robert M. Solow, MassachusettsInstitute of Technology).
Traducere de MonicaSibinescu.
George A. Akerlof ar fitrebuit sa fie, conform traditiei familiei, fizician sau chimist,ca fratele sau tatal lui. Respecta traditia familiei intr-o singuraprivinta: a fost student la Yale (ca si fratele sau, Carl), sipreda la Berkeley, având stagii si la diverse alte institutii derenume, ca profesor sau angajat: London School of Economics,Harvard, Federal Reserve Bank. In 1966 a scris "Piata de tepe", unstudiu publicat abia peste 4 ani, in 1970: pâna atunci, revistelede specialitate considerasera subiectul prea putin important.Pentru acest studiu a primit Premiul Nobel in 2001, alaturi deMichael Spence si Joseph Stiglitz, pentru contributia la elaborareateoriei pietelor cu informatie asimetrica. E recunoscut, deasemenea, pentru rolul jucat in elaborarea economiei behavioriste.A scris nenumarate studii si articole, cele mai importante fiindincluse in Cartea de povesti a unui economist (1984). A maipublicat, doi ani mai târziu, Efficiency Wage Models of theLabor Market, scrisa impreuna cu sotia lui, Janet Yellen, siExplorations in Pragmatic Economics (2005).

Cea mai recenta carte, AnimalSpirits, scrisa in colaborare cu Robert J. Shiller, este incurs de aparitie la Editura Publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO