Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Jocuri de culise in universul puterii

CARTEA DE ISTORIE / Jocuri de culise in universul puterii
12.08.2009, 14:35 98
Adrian Cioroianu
Geopolitica Matrioskai
Rusia postsovietica in noua ordine mondiala
Vol. I
Editura Curtea Veche
Este primul volum al unei lucrari dedicate isto­riei recente a Rusiei postsovietice si a spatiului pe care strategii de la Moscova il numesc vecinatatea imediata a Rusiei actuale (un sino­nim pentru o parte a sferei de influ­enta pe care Rusia doreste sa si-o mentina in noua ordine mondiala). Sunt analizate aici dosare precum anii de final ai istoriei URSS si tranzitia de la conducerea peres­troikista a lui Mihail Gorbaciov la leadership-ul rusesc al lui Boris Eltin; apoi criza morala a Rusiei din anii ’90, ca si eforturile ei de riposta prin influentarea conflictelor dintre Armenia si Azerbaidjan (Nagorno-Karabah), din Georgia (Osetia de Sud si Abhazia) si din Republica Moldova (Transnistria). Sunt incluse o analiza a relatiilor dintre putere si opozitie pe noua scena politica a Rusiei, ca si un capitol dedicat situatiei presei rusesti. In egala masura, Geopolitica Matrioskai trateaza aspecte ale relatiilor Rusiei cu vecini precum Ucraina (revolutia portocalie din 2004 sau crizele gazului din 2005–2009), Republica Moldova (de la con­flic­tul din Transnistria si pâna la ale­gerile din aprilie 2009), România sau Tarile Baltice.
Autorul anunta ca volumul al doilea al acestei lucrari, in continuarea celui de fata, va fi focalizat pe guvernarea Boris Eltin, caracterizata prin discre­panta dintre mijloacele reduse si ambitiile perene ale Rusiei, si pe cele doua mandate ale sistemu­lui Putin, inclusiv gesturile de forta pe care Rusia le-a facut dupa anul 2000 in diverse domenii si in diverse arii geografice. Un capitol aparte va analiza suportul energetic al ambitiilor geopolitice rusesti. Volumul va urmari indea­proape relatiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii si cu NATO, precum si relatiile cu Uniunea Europeana, cu accent pe state precum Marea Britanie (inclusiv cazul Litvinenko) sau Germania. Totodata, volu­mul va propune o continuare detaliata a analizei, din perspectiva istoriei recente dar si a dinamicii prezentului, a relatiilor Rusiei cu România, cu Ucraina, cu Georgia si Tarile Baltice, cu statele Asiei Centrale si cu un vecin precum China, ale carui putere si influenta sunt in crestere.
„Un volum scris de un fost ministru de Externe are un potential defect: sta sub semnul ambiguitatilor, al su­ges­tiilor voalate, al lecturii printre rânduri, nu al afir­ma­tiilor deslusite. Volumul lui Adrian Cioroianu desfide cliseul. Autorul e transant, aplicat si adeptul vorbirii (geo­po­li­ti­ce) pe sleau. In plus, mai are o incontestabila calitate: con­tureaza, tacit, un proiect strategic fata de un spatiu la care ne-am raportat de multe ori defazat si ineficace." (porf. univ. Dan Dungaciu)
 
Silviu Negut
Geopolitica
Universul puterii
Editura Meter Press
 
„Intreaga istorie a omenirii poate fi redusa, fara teama de a exagera prea mult, la lupta pentru a dobandi ceea ce are altul, pentru a-si insusi ceea ce a acumulat altul, prin munca sau, de ce nu, la fel ca el, prin acaparare. La randul lor, raporturile dintre diferite entitati sociale – fie ele grupuri umane (multa vreme, dar in mod paradoxal mai exista si astazi – triburi), state, imperii/superputeri – au avut, in esenta, acelasi caracter." Acesta este punctul de plecare al cartii prof. Silviu Negut. O carte despre stiinta care ne invata sa descifram actualitatea, care ne arata ca, in cazul unui eveniment (tensiune, criza, conflict, razboi, negocieri), trebuie sa stim sa punem intrebarile cele mai potrivite: cine ce vrea? cu cine? cum? de ce? Cartea ne introduce in universul puterii si al distributiei acesteia pe glob, precum si in lumea celor care au detinut-o si acaparat-o, nu de putine ori doar pentru a-si atinge propriile ambitii. Silviu Negut ne propune asadar o carte despre "jucatorii" si "jocurile" de pe "marea tabla de sah" a contemporaneitatii, aflata intr-o continua reconfigurare (dusmanii de ieri - prietenii de azi si invers), intr-o vreme in care are loc translatarea sferei de interes a lumii dinspre Zona Atlanticului, care a dominat lumea timp de 500 de ani, spre zona Asia-Pacific, cea mai dinamica astazi de pe intreg mapamondul.
 
Duduta Olian
Bucurestii sufletului
Editura Vremea
 

Actrita Duduta Olian s-a nascut in 1927 si s-a retras de pe scena in 1974. Cartea de fata, in care autoarea evoca locuri si oameni, are desene de Alexandru Olia, sotule ei, care a fost scenograf. Cuvant inainte de Victoria Dragu Dimitriu, care scrie: "Cartea Dudutei Olian e un indemn la cunoasterea Bucurestilor, o carte de leac, scrisa cu ravna si harnicie de cronicar, o lectie de dragoste pentru oras. Actrita Duduta Olian coboara de pe scena teatrului direct in larma decorului Bucurestilor si ne propune cateva plimbari cu tinta prin targ, fie prin colturi mai putin cunoscute, fie prin zone pe unde trecem mereu, dar fara sa stim ce vedem sau fara sa avem timp sa privim." 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO