Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Trecutul recent, trecutul centenar si viitorul pe dreapta

CARTEA DE ISTORIE / Trecutul recent, trecutul centenar si viitorul pe dreapta
23.06.2009, 15:13 23

 
 
Virgil Nemoianu, Sorin Antohi
 
Romania noastra
 
Conversatii berlineze
Editura Muzeul National al Literaturii Romane
 
In iunie 2005, Virgil Nemoianu si Sorin Antohi s-au intalnit la Berlin pentru a inregistra fragmente orale dintr-un dialog inceput prin corespondenta dupa 1989 si niciodata incheiat. Cartea de fata este transcrierea acelor conversatii. Sumarul volumului ii descrie analitic substanta: formarea unui umanist in Romania anilor 1940-1960; modernizarile si demodernizarile Romaniei; exilati, emigranti, remigranti; intelectuali, politicieni, institutii; biserci, religie, politica, directii noi in cultura romana; Occidnetul dupa 1945; Romania si vecinii sai; Romania si Occidentul; Europa si America; globalizarea.
 
 
Constantin I. Stan
 
Buzaul si Ramnicu Sarat in anii ocupatiei germane
(1916-1918)
Editura Editgraph
 
Cartea profesorului de istorie vorbeste despre contributia buzoienilor si ramnicenilor la faurirea Romaniei intregite. In august 1916 ei au raspuns la chemarea tarii inrolandu-se in regimentele 8 si 9 infanterie, 7 artilerie, facand parte din Divizia a 5-a Infanterie numita si „Divizia de fier", dar au fost prezenti si in alte unitati militare. Pe fronturile de lupta, multi au cazut la datorie. Lucrarea este realizata in mare parte in urma cercetarii fondurilor de arhiva.
 
 
Valeriu Stoica, Dragos Paul Aligica
 
Reconstructia dreptei
 
Intre experimentul capitalist occidental si proiectul national romanesc
Editura Humanitas
„Intelegem foarte bine ca, publicand o carte ca aceasta, ne inscriem intr-o lupta. Intelegem ca propunerile noastre vor trezi reactii din partea celor care gandesc formula si arhitectura doctrinara a politicii de dreapta din perspectiva altor paradigme. Si, de asemenea, mai intelegem ca aceste reactii nu ne vor fi favorabile, asa cum nici reactiile noastre nu sunt favorabile proiectelor unei drepte a secolului XXI care s-ar revendica de la radicalismul antiliberal si anticapitalist al perioadei interbelice sau care s-ar complace prea mult in nostalgia aristocratiei secolului al XIX-lea. Dorinta noastra nu este sa evitam polemicile, fie ele si taioase. Am dori insa ca aceasta confruntare sa se dea acolo unde ii este locul - adica in planul ideilor si al argumentelor. Testul fiecarei tabere care se confrunta acum pentru a defini spiritul noii drepte si a-si impune interpretarea asupra acesteia va fi dat de capacitatea de a-i convinge pe ceilalti ca varianta sa este cea mai viabila, ca propune vehiculul intelectual apt sa raspunda provocarilor istorice ale momentului, proband astfel aptitudinea de a duce mai departe, in noul mileniu, proiectul national si familia europeana. Altfel spus, obiectivul ultim al lucrarii de fata este sa-si convinga cititorii ca in paginile sale vor gasi schitate principiile unui astfel de instrument intelectual-politic si inceputul unui dialog in acest sens" (Autorii). Prefata de Vladimir Tismaneanu. Postfata de Adrian Miroiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO