Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
23.04.2009, 23:14 23

 
Marius Oprea
 
Sase feluri de a muri
Editura Polirom
Cu exceptia uneia dintre povestiri („Generalul"), volumul cuprinde texte care au aparut in „Ziarul de Duminica" la rubrica „Bastionul", in ultimii ani. Sunt povestiri pornite din fapte reale, descoperite in paginile documentelor de arhiva ale Securitatii, despre oameni haituiti, arestati, condamnati, unii dintre ei morti in inchisorile comuniste, dar si despre tortionarii lor, cu asecensiunile si caderile fiecaruia. Marius Oprea reuseste sa transforme toate aceste fapte crude in literatura, dovedindu-ne ca istoria se poate scrie si altfel. Prefata de Zoe Petre.
 
 
Daniel Cristea-Enache
 
Timpuri noi
 
Secvente de literatura romana
Editura Cartea Romaneasca
„Este al treilea volum de cronici literare pe care-l public, dupa Concert de deschidere (2001) si Bucuresti Far West (2005). Mi s-a parut oportun sa scot cate un asemenea tom o data la patru ani, dupa modelul ciclurilor electorale. E un intreval suficient de generos pentru ca aparitiile importante din succesivii ani literari sa fie grupate editorial, dupa analiza si evaluarea lor in paginile unor reviste si suplimente culturale. (...) Cu riscul de a spori excesiv dimensiunile cartii de fata, am considerat ca, pur si simplu, nu pot realiza o veritabila panorama critica fara sa cuprind, in sumar, nume grele ale unor scriitori consacrati." Volumul are trei parti mari: Big Brother/Proza; Ingerul jongler/Poezie; Marca inteligentei/Critica si istorie literara. Eseistica.
 
 
Eckhart Tolle
 
Linistea vorbeste
Editura Curtea Veche
 
Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali si mai inspirati calauzitori spirituali ai timpului nostru. Invataturile sale transmit un mesaj simplu si in acelasi timp profund: exista o cale catre eliberarea de suferinta si dobandirea pacii interioare. Este si cazul acestei carti despre care Tolle spune ca „poate fi considerata o adaptare pentru zilele noastre a celei mai vechi forme de invatatura spirituala: sutrele Indiei antice. (...) Ca si sutrele antice, scrierile din aceasta carte sunt sacre si constituie rodul unei stari a constiintei pe care o numim liniste. Spre deosebire insa de sutrele antice, ele nu apartin vreunei religii sau traditii spirituale, ci sunt accesibile imediat intregii omeniri." Traducere de Ovidiu George Vitan.
 
 
 
Santo Cilauro, Tom Gleisner @ Rob Sitch
 
Molvania
 
O tara neatinsa de binefacerile dentisticii moderne
Editura Vremea
 
Acest fals ghid a aparut in Australia si a cunoscut un succes rasunator pe multe meridiane (a fost tradus in 15 tari). Tara despre care vorbeste intruneste unele caracteristici ale statelor din estul Europei, foarte pitoresti si chiar exotice pentru cititorul si calatorul din Occident. O oglinda nu tocmai magulitoare. Din carte veti afla date despre istoria Molvaniei, despre monumentele pe care nu trebuie sa le ratati, despre mancarurile din care trebuie neaparat sa gustati, dar mai ales despre cum traiesc locuitorii. Autorii sunt o echipa de regizori, producatori de film, scenaristi si scriitori din Australia, un fel de „Carcotasi" australieni. Traducere de Silvia Colfescu.
 
 
 
Christine Angot
 
Rendez-vous
Editura Leda
 
"Rendez-vous este o carte in care ni se ofera totul, desi protagonistii ei par a pierde, in acelasi timp, totul: Christine (scriitoare) si Eric (actor-personaj in textul unei scriitoare) traiesc un lung rendez-vous ratat, dar cu atat mai fascinant. O carte atat pentru cei pasionati de povesti de dragoste disecate pana in cele mai mici detalii, cat si pentru iubitorii de rafinamente textuale si intertextuale." (Marieva Ionescu). Christine Angot, autoare de romane, povestiri si piese de teatru, este una dintre cele mai originale si mai controversate voci din literatura franceza actuala. Tot la Editura Leda a mai fost publicat anul trecut romanul ei „Incest". Traducere din limba franceza de Marieva Ionescu.
 
 
 
Ruy Camara
 
Cantece de toamna
Editura RAO
 
Un roman monumental. In ultimele doua secole, mari nume ale literaturii mondiale au incercat in van sa reconstituie enigmatica traiectorie a scriitorului Isidore Ducasse (1846-­1870), dar cel care a intrat in abisurile universului sau si a reusit sa dezvaluie antiuniversul intunecat, discontinuu si nu mai putin tragic decat realitatea a fost romancierul brazilian Ruy Camara. Autorul patrunde cu naturalete in viata contelui de Lautreamont, fara sa lase eruditia sa domine poezia. Romancierul, dramaturgul si poetul  Ruy Camara s-a nascut in 1954, este licentiat in sociologie si s-a specializat in dramaturgie pentru teatru, cinematografie si televiziune la Institutul Dragao do Mar de Arta si Cultura. In 1990, a renuntat la activitatile de afaceri pentru a se consacra literaturii si semioticii. "Cantece de toamna" este romanul sau de debut. Traducere de Iulia Baran.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO