Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA / De ce mint copiii? Cum mint adultii?

CARTEA DE STIINTA / De ce mint copiii? Cum mint adultii?
02.09.2009, 14:02 143
Ernest Bernea
Sociologie si etnografie romaneasca
Ordinea spirituala
Editura Vremea
 
"Sociologie si etnografie romaneasca. Ordinea spirituala" continua seria de studii etnografice scrise de Ernest Bernea, cele mai multe in urma unor repetate cercetari de teren desfasurate incepand din anii '30 ai secolului trecut, cu echipele Institutului Social Roman al lui Dimitrie Gusti. Sunt reunite analize nuantate dedicate „obiceiurilor agrare", unor obiceiuri sociale, intemeiate pe marturii directe, obtinute de la subiecti – stiutori de carte sau nu –, cunoscatori recunoscuti in comunitatea satului romanesc traditional ai desfasurarii ritualurilor ce compun sau insotesc anul agrar („Plugarul", „Dragaica"), ai ritualurilor magice („jocul calusarilor") sau a ritualurilor ce reglementeaza normele de convietuire familiala sau obstesti („nasia", „vecinatatea" sau „ceata de feciori"). Capitolul "Credinte si obiceiuri magice" este insotit de un amplu material documentar, compus din descantece „de deochi", „de dragoste", „de insuratoare", de boli. Text ales si stabilit de Rodica Pandele.
 
Paul Ekman
De ce mint copiii?
Cum pot incuraja parintii sinceritatea
Editura Trei
 
Paul Ekman este profesor de psihologie la University of California Medical School din San Francisco si specialist in problema expresiei emotiilor si aminciunii, autor a numeroase carti pe aceste teme. La cartea de fata a colaborat cu Mary Ann Mason Ekman si Tom Ekman. Din carte, se pot afla motivele minciunilor, evolutia minciunilor in functie de varsta si modalitati eficiente de a le gestiona. Traducere din engleza de Ilinca Halichias.
 
Janis Abrahams Spring
Dupa aventura
Cum sa vindecam durerea si sa restabilim increderea cand un partener a fost infidel
Editura Trei
 
Janis Abrahams Spring este psiholog clinician cu practica privata in Westport, Connecticut. In cartea de fata, autoarea pleaca de la constatarea ca 37 la suta dintre barbati si 20 la suta dintre femei si-au inselat partenerul. Pe baza experientei acumulate, autoarea raspunde unor intrebari cruciale legate de relatia extraconjugala si trage o seama de concluzii. „Pentru unele clupluri, adevarul poate avea consecinte adverse, chiar distructive. Pentru altele, este esential in refacerea relatiilor stricate. Administrarea adevarului despre aventura nu este diferita de administrarea adevarului despre cancer – unele persoane se refac mai bine daca stiu totul, altele dimpotriva. Tu si partenereul tau nu sunteti <<unul singur>> - nu exista doua persoane care sa fie -, asa ca, in lupta pentru cea mai buna strategie, iti poate fi de ajutor sa te intrebi: <<Cel mai bine pentru cine?>> Ceea ce poate fi bine pentru tine se poate dovedi a fi dezastruos pentru celalalt si viceversa. In cazul in care te hotarasti sa marturisesti, tine cont de faptul ca reactiile partenerului vor fi influentate de modul in care iti va interpreta motivele. Daca o sa considere ca incerci sa ii respecti dreptul de a fi la fel de informat ca si tine, este posibil ca dezvaluirea ta sa obtina un raspuns pozitiv. Daca o sa te perceapa ca pe o persoana care isi doreste doar sa fie absolvita de vina, partenerul tau nu va fi la fel de receptiv sau de iertator. Bineinteles ca intentiile tale pot fi prost interpretate, asa ca este o idee buna sa le formulezi cat mai clar. (...) Indiferent cum te hotarasti sa actionezi in privintasecretului, cred ca ideea ca o solutie este intotdeauna mai buna decat alta este o iluzie."

Traducere din engleza de Ioana Badulescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO