Ziarul de Duminică

Cartea generalului/ de Ziarul de duminică

Cartea generalului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.03.2014, 23:54 89

Alexandru Grumaz

Al treilea război mondial

Editura RAO

Cuvânt înainte de Florin Şperlea.

Cu puţin  înainte de sfârşitul anului 2013, generalul Alexandru Grumaz a acordat unui cotidian un interviu extrem de interesant în care afirma, între altele, că „sistemul internaţional construit după Al Doilea Război Mondial nu va mai fi recunoscut în 2025”, că „rivalităţile strategice se vor derula în jurul comerţului, investiţiilor, a inovaţiei tehnologice şi a achiziţiilor, dar nu putem neglija nici scenariul cursei înarmărilor, al expansiunilor teritoriale şi al rivalităţilor militare” şi vom „avea un sistem multipolar, cu fracturi în sistemele naţionale.” Chiar şi mai interesant, „situaţia din Asia, în principal zona care cuprinde Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est este, după cum arată evenimentele, similiară celei dinaintea primei conflagraţii mondiale.”

Pentru cine nu ştie, Alexandru Grumaz (n. 4 noiembrie 1954, Bucuresti), general în rezervă, a fost în perioada 2007-2009 Consul General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză, are o vastă experienţă în planificarea strategică, relaţii internaţionale militare şi civile, dar şi în managementul riscului. Absolvent al Universitaţii Naţionale de Apărare a Statelor Unite ale Americii în Washington DC, el a militat, inclusiv în scris, pentru promovarea dialogului în relaţii internaţionale şi a dovedit că are capacitatea de a se adapta rigorilor profesiei de diplomat. Specialist în telecomunicaţii, Alexandru Grumaz are o experienţa vastă în cultura a trei continente: America, Europa şi Asia.

Iar la Târgul Gaudeamus din toamna trecută a lansat un masiv volum, de 700 de pagini, intitulat „Al treilea război mondial”.

Autorul – afirmă Florin Şperlea, în prefaţă, se comportă ca un seismograf sensibil, în analizele sale: cartea „este un mozaic de repere atent plasate în context istoric, care definesc problematica relaţiilor internaţionale astăzi, şi de diagnostice – unele severe – care ilustrează bolile structurale ale lumii de astăzi, cele mai multe cu o veche gestaţie: lupta pentru resurse şi teritorii, în forme directe sau atent mascate, conflicte ideologice şi religioase, construcţii organizaţionale la nivel regional sau mondial şi neajunsurile etapelor de coagulare, terorism şi contraterorism, conflicte latente care se comportă precum faliile seismice, generând surprize în cele mai neaşteptate momente.”

„Bun cunoscător al mersului lumii - scrie Emil Hurezeanu -, observat din funcţii diferite şi «senzitive», ca să zic aşa. Grumaz e contagios prin umorul sec, naivitatea insuficient disimulată, puterea de muncă şi proatlantismul său insistent, dar real. Merită să-i citim gândurile. Adică, cu alte cuvinte, cartea de faţă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO