Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
03.12.2008, 15:06 21

Stelian Tanase
Maestro
Editura Polirom
Povestea unui star de televiziune spusa de un personaj martor, colega si jurnalista, imobilizata intr-un scaun cu rotile. Autorul isi subintituleaza povestea "o melodrama". "Stiti cum este televiziunea? spunea autorul la una dintre lansarile romanului. Ca un cutit. Ea poate sa taie paine, dar poate si sa omoare pe cineva. Conteaza foarte mult cum este folosita de patronii de televiziune, de directori, cum e folosita si de public. Deci asta spun eu in roman, arat aceasta muchie de cutit care este televiziunea." Dincolo de reflectoare se dezvaluie spectacolul trivial, fascinant si mistificator al televiziunii, surprinsa din interior ca o hartie de turnesol a epocii.
 
William Trevor
Tacerea din gradina
Editura Leda
Cartea este o prezentare nostalgic-umoristica a ritmurilor vietii de familie in Irlanda provinciala a primei treimi a secolului XX. Familia Rolleston este proprietara domeniului Carriglas, situat pe o insula din dreptul coastei Comitatului Cork. Villana, cea mai mare dintre copii, accepta sa se marite cu un avocat local, anostul Finnamore Balt. Organizarea si celebrarea casatoriei reprezinta punctul culminant al romanului. Impletite, istorisirile destinelor familiei Rolleston si ale persoanelor ce vin in contact cu ei alcatuiesc o fresca miniaturizata a vietii vechii Irlande. Romanul a primit The Yorkshire Post Book of the Year Award in 1988. Traducere de Virgil Stanciu.
 
George Arion
Sah la Rege
Editura Tritonic
Romanul lui George Arion Nesfarsita zi de ieri, aparut pentru prima oara in 1997 si reeditat in 2002, vede din nou lumina tiparului sub acest titlu. Este un thriller a carui actiune se desfasoara pe doua planuri care se intersecteaza in cel mai fierbinte punct. In primul este urmarita o tentativa de asasinare a Regelui Mihai in timpul vizitei de Pasti in Romania. Spioni, asasini, agenti speciali se confrunta intr-o inclestare pe viata si pe moarte. Miza jocului este uriasa. In fundal se contureaza destinul dramatic al unui ziarist care, fara voia lui, este implicat in aceasta conjunctura periculoasa, contribuind decisiv la rezolvarea ei. Cu un pret imens.
 
Dorota Maslowska
Alba ca Zapada si rosu bolsevic
Editura Trei
Nascuta in 1983, Dorota Maslowska este laureata a Premiului Polityka. Scris la varsta de 19 ani, romanul Alba ca Zapada si rosu bolsevic a devenit inca de la aparitie bestseller in Germania si Polonia, fiind ulterior tradus in 11 limbi. Tanara scriitoare poloneza Dorota Maslowska izbuteste performanta de a transforma in stil acest demers experimental. Romanul ei reprezinta nu atat spunerea unei povesti, cat fixarea scripturala a haosului launtric indus de droguri. Orasul in care se desfasoara toate aceste tribulatii halucinogene este unul tipic pentru atmosfera antiruseasca din Polonia postcomunista. Traducere din poloneza de Constantin Geambasu.
 
Nicolas Bouvier
Pestele-scorpion
Editura Humanitas
Este una dintre cele trei capodopere ale scriitorului elvetian (Rostul lumii, Cronica japoneza si Pestele-scorpion), publicata in 1982, scrisa prin urmare la peste doua decenii de la calatoria pe care autorul a facut-o, vreme de noua luni, in Ceylon (Sri Lanka, astazi), in 1955. Traducere din franceza si note de Emanoil Marcu (unul dintre cei mai cunoscuti, traducatorul a talmacit mari poeti romani in franceza si numerosi scriitori de expresie franceza in romana). Carte distinsa cu Premiul Criticii franceze (1982) si Premiul literar elvetian Schiller (1983). Cartea apare in colectia Memorii. Jurnale, coordonata de Oana Barna.
 
Adam Puslojic
Asimetria durerii
Editura Proema
O foarte eleganta antologie (cu 11 ilustratii de Mircia Dumitrescu) din creatia lui Adam Puslojic, poet fascinat de limba romana in general si de limba versurilor lui Nichita Stanescu in particular. Iata o elocventa Conferinta la tara: "Abia mi-amintesc/ de limba romana./ Nu ma pot intelege/ nici chiar pe mine/ insumi, dar totusi/ speranta mea creste/ in fiecare zi. Sunt/ si anumite sanse chioare,/ anumite posibilitati/ adormite... sa nu mor/ de rusinea romaneasca./ Chiar astazi, vezi...// am inceput din nou/ cu litera A, a mea./ Daca trec de ea, ca de/ o bariera de fier,/ sunt convins total/ ca in curand m-apuc/ de poezie luminoasa/ si de o mare incredere".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO