Ziarul de Duminică

Carti despre Monseniorul Vladimir Ghika

Carti despre Monseniorul Vladimir Ghika
22.06.2007, 18:02 252

Mai multe edituri din Bucuresti si Cluj si-au indreptat atentia in ultima vreme spre Monseniorul Vladimir Ghika, personalitate aparte a lumii crestine a secolului trecut.

Nascut la Constantinopole, in 1873, descendent al unei familii care a dat un sir de domnitori in Tarile Romane, de religie ortodoxa, printul Ghika s-a sfarsit in 1954 ca preot catolic si martir al credintei sale. Traind intr-o cocioaba pe un teren viran de la periferia Parisului, dar si apropiat de toata lumea nobiliara a Europei, Vladimir Ghika fost inainte de toate un mistuit de flacara Evangheliei. A fost sfintit preot pentru ambele rituri, catolic si ortodox. Prieten cu Jacques Maritain, a participat activ la reinnoirea spirituala a lumii intelectuale intre cele doua razboaie mondiale. Arestat in 1952 de Securitatea romana, a fost torturat si i s-a deschis un proces pentru ca ar fi furnizat informatii Vaticanului "imperialist" si ar fi corespondat cu fratele sau Dimitrie, fost diplomat, refugiat in Elvetia. A fost condamnat la trei ani de detentie. A murit in inchisoare, in mai 1954.

Toate aceste informatii si multe altele apar in cartea lui Elisabeth de Miribel - Memoria tacerilor. Vladimir Ghika 1973-1954, publicata de Editura Arhiescopiei Romano-Catolice de Bucuresti. Traducere din limba franceza de Stela Ciungan. Cuvant inainte de pr. Ioan Ciobanu. Elisabeth de Miribel, nascuta in august 1915, se alatura generalului de Gaulle la Londra, in iunie 1940; ea este cea care ii va dactilografia acestuia Apelul din 18 iunie. Cariera diplomatica o poarta in Maroc, Chile, Austria si Italia. Cartea de fata este considerata cea mai buna biografie a monseniorului Vladimir Ghika scrisa pana acum.

Monseniorul Vladimir Ghika - Ultimele marturii, Editura Dacia. Prezentate de Yvonne Estienne. Traduse in romaneste de Doina Cornea: "Cartea de fata este un indemn la viata spirituala si la desprinderea ei cotidiana. Ea nu se vrea o carte a vorbelor mari si a conceptelor fara viata, care vesnic se adreseaza moralizator doar celorlalti. Dimpotriva, autorul ei coboara o data cu noi in adancul sufletelor noastre. El ne dezvaluie totodata cum putem descoperi si extirpa radacinile raului - existent in fiecare dintre noi -, acest rau care vine dintr-o gresita situare a noastra in lume si, mai ales, dintr-o gresita relatie cu Dumnezeu".

Vladimir Ghika - Fragmente postume. Texte inedite din arhiva Institutului "Vladimir Ghika". Editura Dacia. Traducere si cuvant inainte de Doina Cornea. Prefata de Pierre Hayet. Selectia din textele ramase in urma monseniorului cuprinde ganduri, viziuni, reflectii, scrieri spirituale, meditatii, maxime, aforisme, apoftegme, proverbe, sentinte, dictoane. Cartea este, ca si cele publicate anterior, o carte de indrumare spirituala.

A trait si a murit ca un sfant! Antologie de texte dedicate Monseriorului Vladimir Ghika. Editura Arhiescopiei Romano-Catolice, Bucuresti. Textele sunt culese si aranjate de pr. Ioan Ciobanu. Volumul cuprinde o scurta biografie, semnata de pr. Petru Gherman, un text despre monseniorul Vladimir Ghika in atentia serviciilor de informatii, semnat de Cristian Vasile; o marturie despre Vladimir Ghika a monseniorului Ieronim Menges; alte marturii de Petre Pandrea, Matei Boila, Oana Seceleanu, Andrei Brezianu si altii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO