Ziarul de Duminică

Cărţi pentru copii/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

29.05.2015, 00:00 91

Walter Moers

Cele 13 ½ vieţi ale căpitanului Urs Albastru

Jumătate din amintirile de o viaţă ale unui urs de mare; cu numeroase ilustraţii şi făcând uz de Enciclopedia minunilor, formelor de viaţă şi fenomenelor ce necesită explicaţii din Zamonia şi împejurimi de prof.dr. Abdul Privighetorul

Editura RAO

Un ursuleţ lăsat în derivă pe mare într-o coajă de nucă, este salvat de un grup de piraţi-pitici, apoi trece prin fel şi fel de aventuri, în timp ce creşte şi învaţă de la cei din jur, cu deosebire de la profesorul Abdul Privighetorul, învăţatul cu şapte creiere şi reuşeşte să promoveze în Atlantis de la bucătar de pizza la campion al gladiatorilor minciunii. O imaginaţie debordantă, aventuri într-o lume uluitoare, în care dimensiunile cunoscute se întrepătrund şi se completează cu altele pe care nu ni le-am imaginat.

 

Stelian Ţurlea

Pasărea nopţii

Poveştile lui Daniel

Editura Integral

Ediţia a doua. „Cele şapte poveşti incluse în volum se remarcă imediat printr-o fantezie dezlănţuită care nu alunecă niciodată în prolixitate, aşa cum se întâmplă la alţi autori de literatură pentru copii. Stelian Ţurlea are un mod direct, bărbătesc de a relata cele mai năstruşnice întâmplări. Şi aproape întotdeauna eroul său, Daniel, «un băieţel tare neastâmpărat», îşi începe aventura în faţa blocului sau la grădiniţă pentru a ajunge pe neobservate în spaţii fabuloase, inclusiv pe «planeta portocalie». Această comunicare firească între viaţa de fiecare zi şi o lume de fantasme dovedeşte o foarte bună înţelegere a psihologiei copilului.” (România literară)

 

Către Pământul Făgăduinţei

Calea Poporului lui Israel

de la chemarea lui Avraam la visul lui David

Povestiri biblice de Jakob Streit

Editura Univers Enciclopedic Junior & Triade

Ilustraţii de Herbert Holzing. Traducere de Mihaela Ţoţu. Cartea introduce tinerii cititori în lumea Vechiului Testament. Calitatea naratorului Jakob Streit se regăseşte în limbajul plin de forţă, figurativ, care dă viaţă întâmplărilor, fiind în acelaşi timp accesibil copiilor. Turnul din Babel, distrugerea oraşului Sodoma, Exodul poporului lui Israel din Egipt, Cele Zece Porunci, o călătorie prin deşert către Ţara Promisă, lupta dintre David şi Goliat, iată câteva dintre temele abordate.

Un surplus de farmec este dat de ilustraţiile semnate de Herbert Holzing, care reuşesc să surprindă arhetipurile mitice şi grandoarea spirituală a povestirilor biblice.

                                  

James Patterson şi Chris Grabenstein

Eu, super haios!

O poveste din generală

Editura Corint junior

Ilustraţii de Laura Park. Versiune în limba română de Sorin Petrescu. Un nou titlu al seriei scrise de cei doi, un bestseller naţional şi internaţional. „Este oare Jamie Grimm cel mai amuzant puşti de pe planetă? Încă nu-mi vine să cred, dar eu, Jamie Grimm, mă îndrept în sfârşit spre finala naţională a concursului Cel mai amuzant copil comedian de pe planetă, la Hollywood. Competiţia va fi una acerbă, dar, cu ajutorul prietenilor mei cei mai buni – şi al noilor fani –, poate că nu mă voi bloca pe scenă din cauza emoţiilor în faţa întregii naţiuni. Mai am doar un singur lucru de făcut: să dovedesc că SUNT SUPERHAIOS !”

 

Cele mai frumoase basme din lume

Editura Polirom

Un pachet promoţional care conţine volumele: Cele mai frumoase basme arabe (Antologie, traducere şi prefaţă de Nicolae Dobrişan. Ilustraţii de Radu Răileanu. O călătorie fascinantă care aminteşte de cele O mie şi una de nopţi.), Cele mai frumoase basme persane (Selecţie şi traducere din limba persană de Viorel Bageacu. Ilustraţii de Radu Răileanu. Basmele persane ne poartă pe tărâmul fermecat al dervişilor şi padişahilor), Cele mai frumoase basme spaniole (Selecţie de Jose María Guelbenzu. Ilustraţii de Carmen Parii. Traducere şi note de Ileana Scipione. O lume fascinantă, populată de pitici şi spiriduşi) şi Cele mai frumoase basme turceşti (Selecţie, traducere din limba turcă şi note de Nermin Yusuf şi Nevzat Yusuf Sarìgöl. Ilustraţii de Carmen Parii. O lume fermecată, din care nu lipsesc vizirii ori sultanii, dar şi personaje cunoscute precum Nastratin Hogea.)

 

Adina Rosetti

De zece ori pe buze

Editura Curtea veche

„Opt povestiri care au drept subiect copiii, în patru fiind chiar naratorul a cărui voce demonstrează că autoarea cunoaşte perfect această lume şi ştie exact cum să o pună-n pagină, nu există nicio notă falsă, nicio ieşire în decor. Limbajul celor mici, atât de greu de redat, sensibilitatea lor acută,  jocul, umorul, uneori nostalgia sau tristeţea sau suferinţa sau chiar disperarea, toate se intersectează în proze excelente care se citesc cu încântare şi rămân multă vreme în mintea cititorului. Asta nu înseamnă că celelalte patru texte nu sunt la acelaşi nivel – un minunat basm-parabolă şi trei povestiri a căror eroină trece prin poveşti de dragoste fără speranţă şi divorţ. De  zece ori pe buze – o reuşită deplină!” (Răzvan Petrescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO