Ziarul de Duminică

Carti si bloguri

14.03.2008, 14:09 454

In urma cu vreo patru ani, scriam in acest spatiu al ziarului pe marginea unui sondaj al Institutului Cultural Roman care constata ca 47 la suta dintre romani nu au citit niciodata o carte. Nu eram alarmat, convins ca situatia a fost mereu cam la fel, ba mai mult, ca nici la altii nu ar fi mai roza (ceea ce nu poate fi o scuza).

Ce s-a intamplat intre timp? Aparent nimic remarcabil. Oamenii continua sa cumpere foarte putine carti - iar cei mai multi nici nu intra in vreo librarie (vorbesc de cei cu studii medii sau superioare, pentru ca restul nici nu stiu unde sunt librariile orasului).
Scoala n-a reusit sa le inoculeze elevilor morbul lecturii, ba as spune ca dimpotriva. Campania pe care o propuneam atunci, mai in gluma, mai in serios, a fost preluata de una dintre edituri, dar sloganul lansat la acea data si inca prezent ("Cititul nu dauneaza sanatatii") nu-mi pare sa fi schimbat prea mult lucrurile. Lumea s-a obisnuit cu sloganul asa cum s-a obisnuit cu avertismentele inscrise pe pachetele de tigari, pe care continua sa le cumpere si sa le fumeze.
Mai multi critici au abordat problema cititului in articole sau la mese rotunde, toti au deplans situatia. Uniunea Scriitorilor s-a implicat in lecturi publice, al caror rol nu poate fi negat. Au aparut chiar emisiuni TV care sa demonstreze ca lumea (mai) citeste si implicit sa-i indemne pe altii s-o faca. Dar nu cred ca, intre timp, procentul de care aminteam la inceput sa se fi schimbat, oricum nu radical.
Dezamagirea mea cea mare, atunci, ii avea in vedere pe cei tineri, care prefera filmele (dar nu la cinematografe), jocurile pe calculator, cluburile si in general tot ce aduce a fite.
Constat insa ca, intre timp, s-a schimbat totusi ceva, in domeniul internetului. Pe de o parte, s-au inmultit enorm ziarele si revistele online (sau si online), urmate de cartile online, publicate de tot mai numeroasele edituri online. Fenomenul a devenit important din moment ce acestor edituri li se acorda premii. Pe de alta parte, acum patru ani abia aparuse fenomenul blogurilor - in Occident, si inca nici acolo prea convingator. Intre timp, fenomenul s-a extins asa cum se intinde unda unui lac dupa ce arunci o piatra, rapid si imperturbabil, pana acopera intreaga suprafata a apei. Azi a cuprins si tineretul roman. Blogurile sunt atat de multe, ca e greu sa le numeri si, mai important, se citesc, se completeaza, exista clasamente s.a.m.d. Multe dintre ele sunt jurnale sau fictiune si ar putea fi publicate cu oarecare succes intr-o buna zi. Un tanar care a debutat recent cu un roman le propune blogerilor sa se concureze intre ei si sa-i ofere un alt final pentru o viitoare editie. Sunt oare citite blogurile doar pentru ca suportul e altul, nu clasica hartie? Reactia pe care o starnesc ar fi aceeasi daca tot ce se scrie pe un blog ar fi aparut intr-o carte? Greu de spus. Dar fenomenul merita o atentie aparte, deoarece arata ca patima cititului inca exista. Cam la fel s-a intamplat si cand televiziunea a absorbit lumea din salile de cinematograf: filmul a suferit, dar n-a disparut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO