Ziarul de Duminică

Cărţile-fluturi/ de Ziarul de duminică

Cărţile-fluturi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2015, 00:01 914

„Cărţile sune asemenea unor fluturi. De obicei stau cu aripile lipite, aşa cum se odihnesc fluturii pe câte-o frun­ză, când îşi desfăşoară trompa filiformă ca să soarbă apa dintr-un bob de rouă. Când deschizi o carte, ea zboară. Şi tu odată cu ea, ca şi când ai călări pe gâtul cu pene fine al unui fluture uriaş. Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn că ea te poate duce nu doar din floare-n floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite. Unele dintre ele seamănă mult cu cea în care trăim, altele sunt populate de fiinţe care nu ni se arată decât în vise.”

Această minunată descriere a unei cărţi deschide ultima povestire a volumului despre care discutăm acum, cea mai recentă apariţie a celebrului scriitor*). O carte surprinzătoare nu neapărat prin povestirile incluse, cunoscute, ci prin ansamblul selecţiei. Cele mai multe povestiri sunt autobiografice, aproape fragmente de jurnal, altele sunt basme, altele sunt povestiri în care domină ficţiunea, dar toate sunt imagini ale minţii unui scriitor care ştie să decupeze din hiperrealitatea noastră de toate zilele imagini şi fapte care au suprema calitate de a impresiona şi a rămâne în memorie.

Povestirile, spune Mircea Cărtărescu, „au fost presărate până acum în multe dintre cărţile mele, în alte contexte şi cerând o altă lectură. M-am gândit să le strâng, pentru plăcerea cititorului, între coperţile unui singur volum, nu pentru că aş crede foarte mult – deşi cred – în calităţile prozei scurte, ci mai ales pentru că am o credinţă de neclintit în poezie. N-am prea avut de ales în alcătuirea acestei culegeri de «povestiri alese». Am lăsat doar să intre texte de o lun­gime rezonabilă, pe care m-am amuzat să le aşez într-o ordine oarecare, dar altfel le-am lăsat să colaboreze, să se alieze, să se înfrunte, să se submineze între ele ca orice grup de necunoscuţi adunat între zidurile unei odăi. Sperând ca până la urmă să iasă de-aici mallarméanul «beau livre»”.

*) Mircea Cărtărescu – Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese. Editura Humanitas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO