Ziarul de Duminică

Catrina (aproape) adolescentă şi patima colecţionarilor/ de Remus Andrei Ion

Trei fraţi (Copiii pictorului), [1920-1922], ulei pe carton, 59 x 50 cm, semnat dreapta sus, cu brun, N. Tonitza. Adjudecat: 170.000 euro (Valoare estimativă: 100.000 - 200.000 euro)

ÎN IMAGINI: Nicolae Tonitza. GALERIE FOTO

19.10.2012, 00:01 902

Catrina este aşezată pe un fotoliu roşu. Stă în acea poziţie calmă, caldă, provocatoare ori poate doar liniştită… Rochiţa îi este mai scurtă ca niciodată şi e galbenă. Aşa a ales pictorul sau poate chiar ea. Pozează! Şi se prezintă… Nu îi vedem prea bine chipul, dar expresia feţei este foarte importantă. Îi defineşte adolescenţa doar atât cât a vrut pictorul. Ea, Catinca Tonitza şi el, marele N.N. Tonitza stau pentru a nu ştiu câta oară faţă în faţă într-un dialog al privirilor.

Şi Catinca şi Petru şi Irina au fost modele pentru creaţiile lui Tonitza, nu de puţine ori potrivite pentru o galerie a capodoperelor. Nimeni nu şi-a pictat copiii precum Tonitza. Plus Nineta, nepoata artistului, şi Ecaterina, soţia şi mama celor trei copii.

Catrina (1914), Petru (1915) şi Irina (1917), au aparut în licitaţii de mai multe ori, separate ca personaje fără nume, în diverse compoziţii. Împreună au apărut în licitaţia Artmark din primăvară în portretul colectiv "Trei fraţi". Adjudecarea nu a fost deloc emoţională, în limitele estimărilor, la 170.000 de euro, cu evaluarea superioară de 200.000.

Petru a apărut probabil cel mai puţin în picturile artistului, cele mai notabile prezenţe ale sale fiind în "Negustorul cel mic", "Băiatul florăresei", "Ciobănaşul" ori "Clovnul cel tânăr". Adică a primit puţine roluri cu adevărat biografice şi un travesti: "Cap de fetiţă cu broboadă albă"… Irina are un portret care îi poartă numele, Catrina mai multe…

Tonitza şi-a pictat copiii ori de câte ori a putut şi, probabil, a făcut mii de schiţe observându-i. I-a plăcut mereu să îi admire de fapt, şi când se jucau, şi când dormeau, şi când se răsfăţau şi când plângeau şi când pozau cuminţi, i-a costumat şi i-a pictat, i-a iubit… Cine vede copiii pictaţi de Tonitza, nu poate să nu îi admire.

Catrina, fiica mai mare a pictorului este cea care a pozat probabil cel mai mult. Nu există prea multe fotografii cu ea, dar picturile circulă şi pot fi admirate în muzeele din toată ţara. De cele mai multe ori tablourile au nume generic, de tip "portret de…", iar numele personajului apare în paranteză, de multe ori adăugat ulterior de familie, de colecţionari ori de istoricii de artă şi de muzeografi.

Catrina adolescenta domină deja licitaţia de toamnă, din ultima zi a lunii octombrie. Este pe afiş unde apare şi primul nume al licitaţiei: top 100 mari pictori români. În mijlocul perioadei de promovare titlul a fost insă schimbat, proabibl era prea mult, prea intrigant, prea uşor de combătut… ori poate prea sărac. Există mai mult de 100 de pictori români de top, deci este greu să închei un top 100. Colecţionarii pătimaşi sigur vor ca pictorii cei mai valoroşi şi creaţiile cele mai reprezentative să fie cele care fac parte din patrimoniul lor. Până la urmă, concurenţa dintre colecţionari este motorul creşterii pieţei de artă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO