Ziarul de Duminică

Cerc închis/ de Tudor Călin Zarojanu

Cerc închis/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

24.06.2011, 00:19 121

Un recent eveniment cultural de excepţie a trecut aproapeneobservat: Pinacoteca Bucureştiului şi-a găsit în sfârşit unsediu. Ziarul de duminică este printre foarte puţinelecanale mass-media care au semnalat momentul. Era şi normal s-ofacă, ţinând cont că, în urmă cu aproape un deceniu, realizase oamplă anchetă asupra unui subiect halucinant. Înfiinţată în 1933pentru a reuni toate operele de artă pe care municipalitatea leadunase de-a lungul timpului, colecţia ajunsă la peste cinci mii depiese bântuia, de câteva decenii, dintr-un loc în altul, mai toateimproprii. Şi, oricum, ţinând ascunsă comoara, căci dacă spaţiu dedepozitare se găsise - cu chiu, cu vai - spaţiu de expunere -canci.

La vremea respectivă, ancheta ZD a făcut ceva valuri,factorii responsabili simţindu-se trădaţi, căci reporterul îiascultase cu o deferenţă care i-a făcut să credă că-i crede... Darnu i-a ascultat numai pe ei. Ştiţi, mai multe surse, audiatur etaltera pars... Oricum, nu era nevoie de prea multe cuvinte dupăce vedeai tablouri de valoare atârnate de nişte vergele şiînghesuite unele-ntr-altele precum rufele puse la uscat, într-ocameră fără ferestre, nu mult mai mare ca o debara... Şi asta eravarianta fericită, căci alte tablouri supravieţuiau rulate subformă de suluri, în vreme ce unele sculpturi erau expuseintemperiilor, iar un muzeu a fost blocat cu o parte din Pinacotecăşi închis publicului din acest motiv. Primari au venit şi auplecat, şefi ai Direcţiei municipale de cultură au venit şi auplecat, miniştri au venit şi au plecat - nimic semnificativ nu s-aîntâmplat.

Acum, toate acestea sunt, salvă Domnului, istorie, graţieunei fundaţii culturale, ArtSociety. Prima rază a apărut înprimăvara lui 2009, în acelaşi loc, Palatul Cesianu-Racoviţă, când80 de opere semnate Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, NicolaeTonitza, Herman Maxy, Alexandru Ciucurencu ş.a. au fost expusepentru prima dată, sub titlul "Peisajul în pictura româneascămodernă". Erau acolo şi lucrări din 1860… După încă o expoziţie,tot în 2009, acum sediul a devenit definitiv. Un cerc s-a închis.Se mai întâmplă şi miracole. Să credem în ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO