Ziarul de Duminică

CIA, KGB şi asasinarea lui Kennedy/ de Ziarul de duminică

CIA, KGB şi asasinarea lui Kennedy/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.01.2014, 23:54 82

Patrick Nolan

CIA şi asasinarea celor doi Kennedy

Cum şi de ce au conspirat agenţii SUA să-i asasineze pe JFK şi RFK

Editura Corint

Traducere de Sorin Şerb. Cuvânt-înainte de Marius Oprea. După cum ştiu toţi istoricii serioşi, în trecutul Statelor Unite s-au pus la cale mari conspiraţii. În cazul asasinării lui John şi Robert Kennedy, numeroase fapte ascunse legate de aceste crime, descoperite după ani de zile şi puse laolaltă aici, demontează fără drept de tăgadă scenariul oficial al pistolarilor „singuratici”. Astăzi, mulţi americani au înţeles că CIA le salvează vieţile zi de zi, reţelele de strângere de informaţii ale agenţiei, atacurile cu drone şi alte acţiuni clandestine fiind cruciale pentru războiul împotriva terorismului. Nu a fost mereu la fel.

În mod obişnuit, atunci când îşi scriu textele, jurnaliştii răspund la cinci întrebări: cine, ce, când, unde şi de ce. În această carte, vom analiza, de asemenea, şi întrebarea „cum.” Cum au fost plănuite, executate şi muşamalizate cele două asasinate? Probele demonstrează că amândouă conspiraţiile s-au bazat pe o variantă inovatoare a unei înfricoşătoare operaţii CIA numită la început MKULTRA, căreia i-au adăugat un element crucial: programul a utilizat un individ implicat fără voie alături de trăgători din umbră (nefiind acelaşi lucru cu „candidatul manciurian”). Această descoperire oferă cadrul înţelegerii adevăratei istorii a asasinării celor doi Kennedy.

Obiectivul acestei cărţi este să descopere, cu ajutorul ştiinţei medico-legale şi a altor resurse, adevărata identitate a indivizilor responsabili de aceste asasinate îngrozitoare. În urma unei anchete cuprinzătoare şi a studierii celor care aveau suficiente motive, mijloace şi ocazia s-o facă am ajuns la concluzia că un singur grup întruneşte aceste criterii: agenţii CIA Richard Helms şi James Angleton, în fruntea echipei lor de criminali conspiratori, şi aliaţii mafioţi.

 

Ion Mihai Pacepa

Programat să ucidă

Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy

Editura Corint

O situaţie extrem de rară în timpul războiului rece, în care ambele părţi au fost în egală măsură interesate în ocultarea adevărului. Iată de unde porneşte această extraordinară anchetă a asasinării preşedintelui Kennedy de către Lee Harvey Oswald, puşcaşul marin american care a defectat în Uniunea Sovietică, pentru ca patru ani mai târziu să comită crima secolului.

În Programat să ucidă, fostul general-locotenent Ion Mihai Pacepa, ofiţerul de securitate cu cel mai înalt grad care a defectat vreodată din blocul sovietic, dezvăluie multe dintre detaliile legate de asasinat, care au fost ascunse de către Kremlin. El încearcă să răspundă miilor de întrebări rămase neeludicate după încheierea anchetelor conduse de Comisia Warren şi de Comisia Specială pentru Asasinate Politice a Camerei Reprezentanţilor şi în urma numeroaselor cărţi scrise pe acest subiect.

Pacepa este singurul dintre anchetatorii acestui asasinat care a ştiut despre legăturile lui Oswald cu KGB-ul, după ce şi-a petrecut el însuşi cincisprezece ani din viaţă la vârful unei agenţii de spionaj din fostul bloc sovietic care - depunând un efort frenetic - a încercat să arunce vina pentru moartea lui Kennedy asupra SUA.

Programat să ucidă plasează cunoştinţele pe care le deţine Pacepa despre legăturile secrete ale lui Oswald cu KGB-ul în contextul tuturor celorlalte teorii care au apărut făcând referire la acest caz. Cartea confruntă acel modus operandi al KGB – în mare parte rămas necunoscut celor din afara sistemului – cu dovezile irefutabile puse cap la cap de FBI şi alţi anchetatori americani. Uluitoare prin detaliile oferite, această carte revelează modul în care Oswald a fost antrenat pentru crima pe care avea s-o comită în vest – şi modul în care mai târziu a fost retras, din teama liderului sovietic Hruşciov de a nu declanşa un război nuclear. În cele din urmă, Oswald însuşi, dar şi ucigaşul acestuia, Jack Ruby, au devenit victime ale KGB.

Ion Mihai Pacepa a fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României şi director interimar al Serviciului Român de Informaţii Externe. În 1978, preşedintele Carter i-a acordat azil politic în Statele Unite ale Americii. Este de asemenea autorul volumului Orizonturi roşii, publicat în douăzeci şi şapte de ţări.

„În lumea occidentală, Ion Mihai Pacepa este fără îndoială persoana care ştie cele mai multe lucruri despre spionajul sovietic. Programat să ucidă reprezintă un adevărat corn al abundenţei când vine vorba de informaţii despre KGB, serviciile secrete româneşti, tehnicile sovietice de spionaj (capitolul despre „ilegali” este excepţional) sau despre personalităţile de la conducerea Kremlinului. Niciun alt autor înaintea lui Pacepa nu ar fi putut scrie cu atâta autoritate şi cu o atât de profundă înţelegere a fenomenului despre aceste lucruri. Analiza sa cu privire la Oswald trebuie considerată una dintre lucrările de referinţă legate de asasinarea lui Kennedy”. (Michael Ledeed, autorul volumului The Iranian Time Bomb)

„Un punct de vedere nou şi complet diferit cu privire la asasinarea lui JFK, aducând puţină lumină în ceea ce a constituit paradisul teoriilor conspiraţioniste din secolul al XX-lea. La FBI, am fost întotdeauna convinşi că «adevărul este de găsit în detalii», iar generalul Pacepa ne dezvăluie adevărul cu rafinament - cu informaţii solide, verificabile, care se leagă şi sunt mai presus de orice dubiu. Informaţii despre implicarea conducerii sovietice şi a KGB-ului în aceasta tragedie, din prima clipa şi până la final, ba chiar şi în muşamalizarea ulterioară a evenimentelor. Pacepa vorbeşte limbajul serviciilor secrete şi îl traduce admirabil pentru cei care au trăit acele vremuri, dar nu erau siguri cum să interpreteze adevăratul sens al acestui noian de informaţii”. (Wayne A. Barnes, agent special FBI, în retragere).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO