Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI / Ion Cristoiu si copilul din cosul de nuiele

CICA NISTE SCRIITORI  / Ion Cristoiu si copilul din cosul de nuiele

1: Ion Cristoiu; 2: Desen Alex Stefanescu

24.09.2009, 14:54 67

La inceputul anilor '80 lucram sub conducerea lui Ion Cristoiula "SLAST". Prin redactie se perindau multi scriitori tineri,dornici sa colaboreze. Intr-o zi, in biroul lui Jack (asa iispuneam pe atunci cu totii lui Ion Cristoiu) a intrat o tanaraprozatoare, Carmen Francesca Banciu. Constatand ca el nu se aflaacolo, s-a asezat intr-un fotoliu, in asteptarea lui. Carmen, oexcentrica, obisnuia sa-si poarte copilul nou-nascut cu sine,intr-un cos de nuiele impletite. Cosul cu copilul l-a depus pebiroul lui Jack, deasupra unui teanc de manuscrise. Dupa un timp,in incapere a intrat un coleg de-al nostru, cunoscut pentruinclinatia lui de a curta orice femeie, si a invitat-o peprozatoare la o cafea, la bufet. Carmen a plecat cu el, lasandcosul cu copil cu tot pe birou.

Toate acestea, le-am reconstituit ulterior. Atunci, insa, nustiam cum se succedasera faptele. Ma aflam intr-o incaperealaturata si l-am auzit pur si simplu pe Jack tipand ingrozit:

- Alex! Alex! Vino repede aici!

Am alergat la el crezand ca se intamplase o nenorocire. Jack,rosu la fata, sufocandu-se de spaima, imi arata cu degetul sprepropriul lui birou:

- Ce e acolo?!

Am examinat cosul, pedant, si i-am raspuns:

- Un copil.

Nu de raspunsul asta avea nevoie:

- Stiu ca e un copil. Dar ce cauta aici?!

Atunci, jucandu-ma, i-am spus:

- Cred ca e un copil facut de tine, in afara casniciei. Iartanara mama ti l-a adus in dar, ca sa-ti aduca aminte deobligatiile pe care le ai...

Ion Cristoiu isi pierduse insa complet umorul:

- Alex, te implor! Ia-l de aici! Ia-l! Sa dispara! Sa nu-l maivad! Fa asta pentru mine!

N-am sa uit niciodata panica de atunci a lui Jack. Cand s-aulamurit lucrurile, a fost atat de bucuros, incat i-a publicatprozatoarei toate textele pe care ni le adusese, fara sa le maiciteasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO