Ziarul de Duminică

CONCERT/ IconArts - un vis în desfăşurare

CONCERT/ IconArts - un vis în desfăşurare
12.08.2010, 23:51 33

Nu este de loc simplu să ai cu adevărat curaj şi să duci până lacapăt o idee precum cea a comunicării între arte într-o societateîn care inclusiv - şi mai ales - în mediul academic, reflexulapartenenţei de grup este încă foarte puternic. De aceea,Festivalul Internaţional şi Cursurile Academiei IconArts apar ca omanifestare curajoasă şi inedită.

Ajunsă la ediţia a VIII-a, manifestarea este girată decolaborarea dintre Exces Music, Uniunea de creaţie interpretativădin România (UCIMR) şi primăria oraşului Sibiu, festivalulaflându-se sub patronajul domnului Klaus Iohannis, PrimarulSibiului.
Deşi nu a traversat cu acest proiect un drum neapărat lin şi pavatnumai cu succese, Sebastian Gheorghiu, directorul AcademieiIconArts face totuşi notă aparte între managerii culturali aimomentului prin faptul că nu are timp să ofteze cu gândul laprezent. Lucru de înţeles şi numai dacă enumerăm datele de ordincantitativ ale evenimentului care s-a desfăşurat timp de douăsăptămâni între lunile iulie şi august în localităţile Sibiu,Cisnădie, Cisnădioara, Mediaş, Biertan şi Tg.Mureş, localităţi încare în cadrul celor 20 de concerte cuprinse în programulfestivalului publicul a fost contaminat de tinereţea artiştilor, desurprinzătorul formelor de expresie artistică, valoarea şientuziasmul interpretărilor.
Cursurile au adunat 104 studenţi şi 22 de profesori din Liban,Italia, Spania, Grecia, Germania, Olanda, China şi România,domeniile studiate cuprinzând largi arii ale practicii şicercetării artistice precum compoziţie, muzicologie, interpretaremuzicală, muzică de cameră şi orchestră, chitară, canto şi pian însecţiunea de jazz, dans şi happening coregrafic, artă dramatică,improvizaţie literară şi fotografie.
Nu că până acum lucrurile ar fi stat cu totul altfel, dar mai alesîn această vară în care umezeala în exces face să se lase ceaţa şipeste domeniul cultural, orice faptă, orice iniţiativă artisticădusă până la capăt merită a fi apreciată în primul rând pentrufaptul că există. Şi asta pentru că nivelul cultural şi sumanevoilor nesatisfăcute ale concetăţenilor noştri ar putea conducecătre o pasivitate cronică. Cu alte cuvinte, lipsa unui festival -sau a mai multora - din peisajul autohton nu are şansa de a fiobservată, nicicum deplânsă de nimeni. Tocmai de aceea, "pentruminunea că sunt" ele ar trebui înconjurate de entuziasm. În jurulacestor evenimente, evadarea din cotidian devine necesară.Normalitatea ca stare de spirit devine tangibilă, iar visarea,legitimă.
Trecerea cu ochiul superficial a jurnalistului peste atmosferacursurilor a reţinut o transpunere în mic a pulsului străzii, acolounde printre figurile prea adesea acrite ale adulţilor apar şiochii strălucitori ai tinerilor îndrăgostiţi sau râsul dezarmant alcopiilor. La cursurile Academiei IconArts am descoperit adeseaplăcerea şi uitarea de sine a căutării.
Şi deşi nu este uşor (pentru că întotdeauna a fi altfel a fost deneacceptat), totuşi se încearcă. În loc să se plângă, SebastianGheorghiu mi-a povestit cu convingere despre cum visează să arateediţia viitoare.

VIRGIL OPRINA (n. 1964) lucrează ca operator imagine deteleviziune din 1990 şi este jurnalist free-lancer de televiziuneşi corespondent Thompson Reuters din 1996. Absolvent alUniversităţii Naţionale de Muzică are de asemenea şi un master înmuzicologie, fiind în prezent doctorand la aceeaşi facultate. Scriecritică muzicală din 1995 adunând sute de articole publicate înreviste sau secţiuni culturale ale cotidianelor din România, pesite-uri culturale, îmbinând activitatea publicistică şi derealizator de documentare, reportaje şi corespondenţe deteleviziune, cu aceea de interpret de muzică contemporană saublues.

Fotografii de Virgil Oprina


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO