Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Decadenta si mister

CULISE DE EDITOR / Decadenta si mister
19.02.2009, 16:39 37

 
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
Biblia decadentului modern
La Editura Vremea urmeaza sa aparaManualul decadentului pentru libertinul modern, de Rowan Pelling, Amelia Hodsdon si James Doyle. Traducere din limba engleza de Marius Constantin.
Rowan Pelling, Amelia Hodsdon si James Doyle au avut ideea de a edita un ghid complet in materie de stil pentru cei care vor sa schimbe spiritul epocii lor, dar si pentru cei care, nereusind sa-l schimbe, il ignora cu desavarsire.
Aceasta adevarata biblie a decadentului modern ofera indrumari selecte in domeniile bucatariei extreme, darului bauturii crancene, stilului flamboaiant de a calatori, filmelor deochiate, sexului dezmatat si indivizilor viciati.
In prim plan – scrieri din secolul al XIX-lea ale unor antieroi precum Oscar Wilde, Octave Mirbeau si J.K. Huysmans, carora li se adauga o selectie a celor mai decadente momente din istorie. Primim si sfaturi desfranate si depravate de la spiritele libere ale epocii noastre, printre care Hari Kunzru, Salena Godden, Michael Bywater, Louise Welsh, Tom Holland, Helen Walsh, Lisa Hilton, Belle de Jour, Joe Boyd, Nicholas Royle si Robert Irwin.
Cartea incepe cu Teoria decadentei, o „introducere academica in tema". Urmeaza capitole separate despre lifestyle-ul decadent, betia decadenta, antieroii decadenti, cultura decadenta, calatoria decadenta, sexul decadent, gastronomia decadenta si chiar moartea decadenta.
In anexe veti gasi o lista de momente din istoria decadenta si o bibliografie decadenta suplimentara pentru cei care doriti sa deveniti adevarati libertini moderni.
Primul volum se subintituleaza Lifestyle decadent.
 
 
 
Suspans si mister 
La Editura RAO urmeaza sa apara romanul Nelinistitii, de John Connolly. Traducere de Dana Anghel.
 
 
Daniel Clay, pe vremuri un respectat medic psihiatru, a disparut de mai multi ani, dupa ce s-a aflat ca ar fi tratat necorespunzator copiii care se aflau in ingrijirea sa. Fiica sa, Rebecca, crede ca tatal ei a murit, dar ii vine greu sa accepte acuzatiile aduse acestuia. Viata ei este pe cale de a fi data peste cap, caci cineva pune intrebari despre Daniel Clay. Cineva care refuza sa creada ca a murit: ucigasul Merrick, care este obsedat sa afle adevarul despre disparitia fiicei sale. Detectivul particular Charlie Parker incearca sa il convinga pe Merrick sa renunte, dar acesta nu poate fi oprit.
Curand Parker este prins la mijloc intre cei care vor sa dezvaluie adevarul despre Daniel Clay si cei ce doresc sa protejeze cu orice pret aceasta informatie. Exista insa si alte forte care intervin.
Cineva il finanteaza pe Merrick – si e cineva din trecutul lui Parker.
Iar actiunile lui Merrick au rascolit din umbra figuri pe jumatate ascunse, dornice sa-si duca la indeplinire propria razbunare…
 
Au sosit Nelinistitii…
John Connolly s-a nascut in Irlanda, la Dublin, in 1968, si a lucrat multa vreme ca jurnalist, dar si ca barman, functionar guvernamental si chelner. A studiat engleza la Trinity College din Dublin si jurnalismul la Dublin City University, lucrand apoi timp de cinci ani ca jurnalist freelancer pentru The Irish Times, unde mai scrie si azi cate un articol din cand in cand.
Redactorul cartii, Anca Vasas, confirma valoarea acestui titlu: „John Connolly isi captiveaza cititorii de fiecare data cu o poveste neobisnuita, plina de suspans si mister, iar actiunea aduce in prim-plan nu doar personaje din lumea reala, ci si fapturi de pe taramurile dintre viata si moarte. Un titlu pe care cititorii de thrillere si mistery il vor indragi cu siguranta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO