Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Despre ucigasi in serie si alte povesti

CULISE DE EDITOR / Despre ucigasi in serie si alte povesti
08.04.2009, 14:30 62

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.

 
 
La Editura RAO se afla in pregatire thrillerul psihologic Ucenicul, de Tess Gerritsen. Traducere de Raluca Matis.
Jane Rizzoli nu si-a revenit complet dupa experienta aproape fatala prin care a trecut ajungand in mainile unui ucigas in serie (Warren Hoyt, poreclit Chirurgul) care a lasat-o cu traume fizice si psihice, dar asta n-o impiedica pe tanara detectiv sa urmareasca un alt criminal, al carui mod de a ucide este tulburator de familiar.
Warren Hoyt se afla inca in spatele gratiilor, insa Rizzoli crede ca exista o legatura intre el si acest nou criminal. Interventia unui agent FBI care pare sa stie mai multe despre caz decat oricine altcineva nu face decat sa intareasca hotararea lui Rizzoli de a rezolva enigma. Cand Hoyt evadeaza din inchisoare si se alatura fratelui lui intru crime, ritmul acestui thriller cu adevarat infiorator creste navalnic, ducand povestea la un deznodamant neasteptat.
Tess Gerritsen a absolvit Stanford University si a urmat Facultatea de Medicina de la California University, unde si-a luat diploma de medic. A abandonat insa cariera de medic internist pentru a-si creste copiii si a se concentra asupra scrisului. A castigat recunoasterea nationala odata cu scrierea primului ei roman, plin de suspans, plasat pe teritoriul medicinei, bestsellerul publicat in 1996, Harvest, care a intrat in topul New York Times. De asemenea, este autoarea altor carti de succes din seria Jane Rizzoli: The Surgeon (2001), The Apprentice (2002), The Sinner (2003), Body Double (2004), Vanish (2005), The Mephisto Club (2006) si Keeping the Dead (2008).
 

Cartile ei au fost traduse in 31 de limbi si vandute in peste 15 milioane de exemplare. Romanele au ajuns pe locul 1 in topurile de vanzari din Statele Unite, Marea Britanie si Germania. A fost supranumita de PublishersWeekly „regina suspansului medical".  Alte titluri ale sale aparute la Editura RAO:Clubul Mefisto, Chirurgul.

 
 
 
 

La Editura Leda este in curs de aparitie romanul Netherland de Joseph O’Neill.

 
Cartea a castigat, in luna februarie, Premiul PEN/Faulkner Award 2009 pentru fictiune. Joseph O’Neill a fost selectat de juriu dintr-o lunga lista de propuneri cuprinzand 350 de romane si volume de povestiri. El se alatura astfel unei companii de scriitori celebri distinsi cu acest premiu, precum Don DeLillo, Philip Roth, John Updike, E. Annie Proulx, Ann Patchet si Michael Cunningham. Pana in prezent drepturile de traducere pentru Netherland au fost achizitionate de edituri prestigioase din 21 de tari, iar cele pentru ecranizare au fost deja cumparate de Scott Rudin Productions.
Joseph O’Neill s-a nascut in Irlanda si, dupa ce a locuit o perioada la Londra, a emigrat in Statele Unite. Initial, a profesat avocatura, pentru ca apoi sa se dedice in intregime scrisului. Este autorul romanelor Netherland, This Is Life, The Breeze si a unui volum de nonfictiune, Blood-Dark Track (New York Times Notable Book of the Year 2002, declarata cartea anului de publicatiile The Economist si Irish Times). Este colaborator frecvent la revista Atlantic Monthly si locuieste in prezent la New York, in celebrul Chelsea Hotel, impreuna cu familia sa.
Elogiat de presa,nominalizat deopotriva la Booker Prize 2008  si inclus de New York Times pe lista celor mai importante carti ale anului 2008, Netherland relateza povestea unui analist financiar de origine olandeza, a sotiei sale britanice si a fiului lor care locuiesc la New York in timpul atacului de la 11 septembrie 2001 si in zilele ce urmeaza tragicelor evenimente.
 

"New Yorkul nu este ceea ce isi imagineaza majoritatea oamenilor. Tot asa cum nici casnicia, familia, prietenia sau barbatia nu sunt acelasi lucru. Netherland este plin de suspans, maiestrit, cu un dozaj psihologic perfect, si - mai ales - o lectura minunata. Joseph O'Neill a reusit sa zugraveasca orasul cel mai faimos din lume si conceptul cel mai familiar din lume (dragostea) intr-o maniera cu totul inedita" (Jonathan Safran Foer ). "Undeva intre orasele lui Saul Bellow si Ian McEwan, O'Neill si-a ridicat propriul lui cort miraculos. Netherland este un roman despre provizoriu si marginalitate, scris pe nenumarate registre, unul dintre cele mai puternice fiind nostalgia sa extrema, matura" (Sebastian Barry).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO