Ziarul de Duminică

Cunoaşterea de sine (II)/ de Ziarul de duminică

Cunoaşterea de sine (II)/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.06.2016, 23:52 59

Noul imprint al Grup Media Litera, Introspectiv, s-a lansat în luna februarie 2016 şi le-a adus cititorilor cărţi-reper din domeniile spiritualităţii, psihologiei şi dezvoltării personale.

Evoluţia începe de la cunoaşterea de sine. Prin lectură, pornim într-o călătorie spre interior, pentru ca apoi să găsim starea de împăcare şi echilibrul. Volumele publicate sub imprintul Introspectiv oferă fiecărui cititor răgazul necesar pentru a-şi răspunde la cele mai profunde întrebări legate de propria persoană, precum şi la cele privitoare la lume. Cele 24 de titluri care vor apărea în anul 2016 oferă o perspectivă unică asupra unor subiecte ce frământă deopotrivă individul şi societatea în care trăim.

„Într-o lume tot mai tehnologizată, timpul pe care reuşim să îl acordăm reflecţiei este din ce în ce mai limitat. Introspectiv invită cititorul la o călătorie printre cele mai relevante cărţi din domeniile spiritualităţii, psihologiei şi dezvoltării personale, în scopul descoperirii de sine.”, explică Doru Someşan, coordonator editorial Introspectiv.

Continuăm prezentarea titlurilor apărute până la începutul verii în noua colecţie.

 

Dr. Gayatri Devi – Calm. Cum să-ţi găseşti liniştea într-o lume stresantă şi agitată

Traducere din limba engleză de Gabriela Petrilă.

Dr. Gayateri Devi este neurolog, profesoară asociată la Şcoala de Medicină a Universităţii din New York. „În această carte – spune ea –, analizez aspectul neurologic şi cel fiziologic ale mecanismelor de «calmare» înnăscute ale corpului nostru şi arăt cum pot fi ele recuperate şi puse uşor în mişcare. În paginile ce urmează, explic de ce este esenţială – nu doar pentru fericire şi succes, dar şi pentru sănătate – atingerea stării de conştientizare concentrată, pe care o definesc drept «calm». Şi mă confrunt cu cea mai mare provocare: adaptarea luptei dintre sistemele noastre cerebrale, în aşa fel încât să devină un dans bine orchestrat. Numai realizând acest lucru putem spera să găsim echilibrul subtil, care duce la o stare de calm într‑o lume turbulentă.”

Autoarea ne arată cum să ne folosim de puterea sistemului nostru natural de relaxare pentru a scăpa de migrene, dureri de gât, probleme gastrointestinale, tulburări de somn şi chiar pentru a face mai bine faţă dificultăţilor vieţii. Nu avem nevoie de medicamente.

 

Richard E. Nisbett – Mindware. Instrumente pentru o gândire inteligentă

Traducere din limba engleză de Anamaria Schwab.

Richard E. Nisbett este profesor de psihologie la University of Michigan şi unul dintre cei mai respectaţi psihologi la nivel mondial. A fost premiat pentru contribuţia adusă ştiinţei de către American Psychological Association şi a primit multe alte distincţii naţionale şi internaţionale. Cărţile sale, The Geography of Thought: How Asians and Westerners Think Differently...and Why şi Intelligence and How to Get It: Why Schools and Cultures Count, au câştigat multe premii şi au fost traduse în numeroase limbi.

Conceptele ştiinţifice şi filosofice pot schimba modul în care rezolvăm problemele, ajutându-ne să ne gândim mai eficient la comportamentul nostru şi la lumea în care trăim. Surprinzător, în ciuda utilităţii lor, multe dintre aceste instrumente rămân o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre noi.

În Mindware, Richard E. Nisbett ne prezintă aceste idei în detalii clare şi accesibile. Nisbett şi-a croit o carieră de succes studiind şi predând concepte care ajută la rezolvarea problemelor, precum legea numerelor mari, regresia statistică, analiza cost-beneficii, costurile ascunse şi costurile de oportunitate, cauzalitatea şi corelaţia, oferind cele mai bune metode de a-i învăţa pe alţii cum să le folosească eficient în viaţa de zi cu zi. Această carte revoluţionară ne arată cum să tratăm problemele obişnuite astfel încât să li se aplice principii ştiinţifice şi statistice. Rezultatul este un inedit ghid practic al instrumentelor de bază ale gândirii – instrumente care pot fi folosite uşor pentru a lua cele mai bune decizii profesionale, în afaceri şi personale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO