Ziarul de Duminică

Cunoaşterea lumii şi cunoaşterea lui Dumnezeu

Cunoaşterea lumii şi cunoaşterea lui Dumnezeu

Autor: Ziarul de Duminica

16.03.2011, 12:54 36

Michel Foucault

Arheologia cunoaşterii
Editura RAO
Iată cât de incitant prezintă editura această cartea luiMichel Foucault (1926-1984), filosof şiistoricfrancez a căruioperă, catalogată drept postmodernistă sau poststructuralistă, aavut puternice ecouri în filosofia şi istoria ştiinţei,psihanaliză,sociologie:
<<Despre "Arheologia cunoaşterii" se poate afirma căeste o carte de tranziţie, o carte-salt, o carte-parcurs. Ocarte-sinucidere şi o carte-renaştere. O carte împlinire-eşec. Estecartea cea mai manifest-ludică a lui Foucault, cea maiexplicit-nietzcheeană, care aruncă o lumină cu totul aparte asupramodului atât de complex, de plin de surprize de a practicacugetarea filosofică a lui Foucault.>>
"- V-aţi intitulat ultima carte Arheologia cunoaşterii. De ce<<arheologie>>?"
"- Din două motive. Am folosit, mai întâi, acest cuvântîntr-un mod întrucâtva orb, pentru a desemna o formă de analizăcare nu este propriu-zis o istorie (în sensul în care sepovesteşte, de pildă, istoria invenţiilor sau istoria ideilor), darnici propriu-zis o epistemologie, adică o analiză internă astructurii unei ştiinţe. Acest altceva l-am numit, aşadar,<<arheologie>>; şi apoi, retrospectiv, mi s-a părut căhazardul nu m-a călăuzit prea greşit: la urma urmei, acest cuvânt,<<arheologie>>, cu preţul unei aproximaţii care-mi vafi, sper, iertată, poate însemna: descriere a arhivei."
Cartea datează din 1969. Traducere, note şi postfaţă de BogdanGhiu.
John Polkinghorne
Teologia în contextul ştiinţei
Editura Curtea veche
În orice moment al vieţii, fiecare dintre noi e situat într-unloc anume, care îi oferă o perspectivă anume. Nimeni nu poate privilucrurile fără absolut niciun punct de vedere. Iar contextul esteunul dintre cei mai importanţi factori în formarea opiniilor şi adiscursurilor de orice natură. Contextul societăţii noastre esteunul normat de ştiinţă - o evidenţă. În cartea de faţă, JohnPolkinghorne propune un model de a face teologie în contextulnostru de astăzi, cel ştiinţific. Traducere din limba engleză deSmaranda Scriitoru.
John Polkinghorne s-a născut la 16 octombrie1930 în Weston-super-Mare (Marea Britanie), a predat matematică 11ani la Cambridge, după care a optat pentru studii de teologie, iarîn 1977 a fost hirotonit preot în Biserica Angli­cană. Din 1988până în 1996 a fost preşedinte al Queen's College (Cambridge). Aactivat ca membru al Comitetului pentru etică medicală de laBritish Medical Association, al Comisiei pentru genetică umană şial Comisiei pentru doctrină în Sinodul general al BisericiiAngliei. Printre numeroasele premii şi distincţii acordate senumără şi Premiul Templeton, în 2002, pentru contribuţiile aduse lacercetarea dialogului dintre ştiinţă şi teologie. Cărţile lui JohnPolkinghorne sunt traduse în 18 limbi, câteva dintre cele maisemnificative volume fiind: The Way the World is: The ChristianPerspective of a Scientist (1992), The Faith of a Physicist (1994),Belief in God in an Age of Science (1998), The End of the World andthe Ends of God (2000, cu Michael Welker), Science and Creation(2002), The God of Hope and the End of the World (2002).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO