Ziarul de Duminică

Dans 2015/ de Ziarul de duminică

Dans 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.12.2015, 00:00 36

În urmă cu două săptămâni, în Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), avut loc ceremonia Premiilor CNDB (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti) 2015: Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia şi Florin Fieroiu. Premiile au fost înmânate de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, criticul Igor Mocanu, performerul Paul Duncă, realizatoarea emisiunii TV „Lumea dansului”,  Silvia Ghiaţă şi de Doris Uhlich.

Iată motivaţiile care au însoţit Premiile:

Liana Tugearu a reflectat dansul românesc, atât cel clasic, cât şi cel contemporan, de-a lungul întregii sale cariere. Este un critic şi un spectator atent, prin care dansul a reuşit să se menţină vizibil în discursul public, în ciuda dificultăţilor cu care s-a confruntat coregrafia românească în trecutul recent. Activitatea Lianei Tugearu a fost apreciată pentru sursa extraordinară de istorie şi pentru că este mereu aproape de fenomenul dansului actual.

Mădălina Dan a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. Ea este o prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul din performerii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi. Artista a primit recunoaştere pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Miriam Răducanu este probabil cea mai cunoscută şi influentă coregrafă din România. Domnia sa rămâne un punct unic de referinţă pentru publicul şi profesioniştii din domeniul dansului. Coregrafa a primit aprecierea CNDB pentru întreaga sa cariera artistică.

Eduard Gabia este una din cele mai puternice prezenţe pe scena de dans românească, prezenţă prin care a contribuit decisiv la maturizarea artistică a coregrafiei contemporane româneşti. Eduard Gabia a creat, vreme de peste 15 ani, şi s-a manifestat constant cu lucrări în afara conformismului estetic dominant. Eduard Gabia a primit premiul pentru perseverenţa şi varietatea mijloacelor lui de expresie artistică.

Florin Fieroiu a susţinut şi format o generaţie de dansatori şi coregrafi. Florin Fieroiu este un pedagog excepţional şi „un deschizător de ochi pentru fiecare dintre noi”. Florin Fieroiu a fost remarcat pentru cariera sa de dansator şi coregraf de dans contemporan, dar şi pentru creativitatea şi dăruirea lui pentru pedagogie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO