Ziarul de Duminică

De la durerea de dinţi la asasinat/ de Stelian Ţurlea

De la durerea de dinţi la asasinat/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.03.2015, 00:01 59

Primul lucru care m-a izbit citind acest roman – subiectiv, fireşte –, a fost gândul la Quentin Tarantino – anume violenţa filmelor aceluia adaptată într-un decor brazilian, într-un oraş supraglomerat, cu favele înspăimântător de sărace şi discrepanţe incredibile între păturile sociale. Un roman extraordinar de filmic. Care a avut un succes nebun, încât, după un număr de ani, autoarea i-a făcut o continuare, cu la fel de mare succes.

Patricia Melo, născută în 1962 la Sao Paulo, este una dintre scriitoarele braziliene foarte cunoscute în lume. A scris romane, piese de teatru şi scenarii de film. În 2001 a câştigat premiul Jabuti, cel mai important premiu literar brazilian, pentru romanul „Inferno”. Pentru romanul de faţă, din 1995, a primit, în Franţa, Prix Deux Oceans şi în 1998, în Germania, Deutscher Krimi Preis. În 1999, revista „Time” a inclus-o într-o listă care cuprindea cincizeci de „Latin American Leaders for the New Millennium“.

Eroul romanului de faţă este un tânăr şomer brazilian atins de o teribilă durere de dinţi. Ucide alt tânăr de culoare, pentru a impresiona o fată, şi descoperă curând că victima avea numeroşi duşmani care sunt bucuroşi că au scăpat de el. În loc să ajungă la închisoare, ucigaşul e aclamat pe străzile cartierului. Un dentist se oferă să-i repare dinţii fără bani, în schimbul unui „contract” – să-l facă să dispară pe unul dintre duşmanii săi. Acestei noi crime, nici ea pedepsită, îi urmează altele, tânărul ajunge în scurt timp un ucigaş profesionist, membru al unei societăţi secrete, al cărei scop e înlăturarea celor indezirabili şi de acţiunile căreia poliţia nu e străină. Ca în orice poveste de aceste fel, apar şi femei, cărora eroul romanului le cedează şi care, până la urmă, declanşează catastrofa. Nu intrăm în amănunte. Dar nici atunci eroul nu este prins, altfel n-ar mai existat continuarea, scrisă după un deceniu. Romanul este ecranizat acum în Brazilia.

Un thriller bine scris, într-un stil alert, cu o extremă violenţă verbală, ca şi acţiunea, de altfel.

 

*) Patricia Melo – Ucigaşul.Editura Univers. Traducere din limba portugheză de Anca Ferro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO