Ziarul de Duminică

Degetul lumii-lor/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Foto: Pervo. GALERIE FOTO

Foto: Pervo. GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

14.03.2013, 23:48 67

La început a fost un poem „pentru copii şi rafinaţi” al lui Şerban F. Minunăţie în stilul casei: Isprăvile lui Degeţel şi ale altora ca el.
Apoi I. Bogdan L. i-a propus lui Romelo P. să-l „ilustreze”, dar nu „ca pentru copii”, ci „ca pentru rafinaţi”: să-l însoţească vizual. Atunci Romelo P. a compus o „naraţiune fotovirtuală” cu degete, mâini şi mănuşi: lumea ca „manualitate”. Experiment serial, lucrat şi prelucrat computeristic. Joc vizual,
deopotrivă amuzant şi neliniştitor. Cu câteva prime ieşiri spre pamfletul politic: doar policele („degetul mare”) înseamnă forţă şi aduce a „poliţie” (în alte limbi se scrie chiar aşa: „police”!). După care I. Bogdan L. i-a propus lui Şerban F. să comenteze imaginile în versuri. Zis şi făcut: glose ale poetului la lucrarea artistului vizual. Iar Romelo P. şi-a continuat experimentele „digitale”: degete manevrate pe ecranul computerului, „degete digitale”, „degete digitalizate”, lumea ca „manualitate” multiplicată „digital”; policele ca simbol al forţei „poliţieneşti”, al puterii politice şi de toate felurile, dar şi al obtuzităţii, al prostiei, al uniformizării; degete în loc de capete, capete substituite de reducţia grotescă a mâinilor, „manipulate”; „manipulare” generalizată. Satiră dezlănţuită.
Din toate astea a ieşit la un moment dat o carte. Dar Romelo P. nu s-a oprit, şi-a dus tot mai departe „polidigitaţiile”, „polidigitalizările”:
o lume „policizată” (de la degetul-„police”), „politizată”, „poliţistizată” (de la „police-poliţie”): grotesc lăţit, ironie enormă. Şi s-a pus de-un eveniment digitalo-textualo-vizual, expoziţie şi nu prea/nu doar: POLIDIGITAŢII la Victoria Art Center. Un experiment care duce proiectul înainte, o treaptă în plus, o etapă a unei „work in progress”.
Nici textul nu mai e acelaşi: Şerban F., „perfecţionist” autodeclarat, a simţit nevoia să-l mai „pilească” pe ici, pe colo, prin câteva secvenţe. Poemul poate fi citit („printat” pe „imprimante digitale”) şi auzit (înregistrare tot „digitală”, computerizată, a vocii lui Şerban F.), cartea poate fi „vizitată”, „polidigitaţiile” se arată şi se ascund într-o cutie cu imagini, dar sunt şi exhibate, se lăţesc la propriu, se întind pe pereţi, uriaşe cât viaţa, cât realitatea.
Lumea „digitală”, „degetizată” şi „digitalizată”, „polidegetizată” şi „polidigitalizată” – o nebunie vizuală!
De la un Degeţel de poveste (parşivă) la un proiect de realitate „(poli)digitală”, acum ajuns la etapa X (ics).
Proiect deschis, deci!

 

Expoziţia Foarţă-Pervolovici este deschisă la Galeria Victoria Art Center din Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO