Ziarul de Duminică

Desemnurile unui pictor/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.02.2015, 23:42 55

Remember Ioan Flora

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vă invită la „Rotonda 13” – Ioan Flora (1950 - 2005), care se va desfăşura vineri,  6 februarie 2015, ora 14.00, la sediul ICR – Bucureşti, din Aleea Alexandru, nr. 38, sector 1 (foto 1).

Invitaţi: Vlad Ciobanu, Ioana Crăciunescu, Dan Cristea, Elena Flora, Ioan Groşan,

Ion Bogdan Lefter, Mircea Martin, Eugen Suciu, Paul Vinicius.

Lectura: Ada Condeescu

Amfitrion: Ioan Cristescu

 

Institutul Cultural Român alături de participanţii din România la Berlinale

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a dat startul proiecţiilor celor mai recente producţii cinematografice din întreaga lume pe 5 februarie 2015 (foto 2).

Deschiderea a avut loc în renumitul Berlinale Palast din Potsdamer Platz la orele 19.45 cu pelicula „Nadie quiere la noche / Nobody Wants the Night”, în regia lui Isabel Coixet. Din distribuţie fac parte Juliette Binoche, Rinko Kikuchi, Gabriel Byrne, Orto Ignatiussen, Alberto Jo Lee, Clarence Smith, Ben Temple, Matthew Salinger, Reed Brody, Ciro Miró.

Cele 10 zile de festival aduc pe marile ecrane berlineze o mulţime de producţii internaţionale de ultimă oră împărţite în următoarele secţiuni: marile producţii în Competiţia Oficială, cinema independent şi de artă în Panorama, film pentru tineret în Generation, talente germane în Perspektive Deutsches Kino, filme de avangardă şi experimentale în Forum şi Forum Expanded, scurtmetraje la Berlinale Shorts.

Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în fiecare an participarea românească la festival. Anul acesta sunt selecţionate un film românesc în Competiţie, “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, şi un film românesc în Panorama, “De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu.

Impulsul pentru un fir narativ de succes şi pentru realizarea unor filme de calitate este scopul acestei ediţii a Berlinale Talents, unde, între 8 şi 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer se vor întâlni 120 de experţi (printre care Ade, Al Mansour, Begić, Côté, De Laurentiis, Gearty, Gerwig, Gondry, Grisoni, Heisenberg, Hoss, Jordan, Llosa, Luna, Navarro, Petzold, Porumboiu, Rădulescu, Schamus, Solomon, Stockhausen, Strickland, Thornton, Vesth) cu 300 tineri profesionişti. Din România participă la Berlinale Talents regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Grosan, editorul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici.

În cadrul European Film Market va putea fi vizitat şi Standul României, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.  EFM are loc în Martin-Gropius-Bau şi în Marriott Hotel din Potsdamer Platz şi reprezintă una dintre cele mai importante platforme de comerţ internaţional de film.

Ceremonia de închidere şi premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc pe data de 14 februarie, de la orele 19.00 în Berlinale Palast.

 

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul aniversează 10 ani de activitate

Începutul lunii februarie marchează împlinirea a 10 ani de la deschiderea Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul (foto 3). Aceşti primi 10 ani au fost dedicaţi construirii imaginii institutului pe piaţa culturală istanbuliotă şi iniţierii de colaborări perene cu principalii operatori culturali din Istanbul şi din Turcia. Institutul a desfăşurat de-a lungul timpului proiecte culturale în 30 de oraşe din Turcia, extinzându-şi anul trecut activitatea şi în Salonic, Grecia, ajungând astfel la un total de 31 de oraşe în care cultura română a fost prezentată prin intermediul ICR Istanbul. Pornind în februarie 2005 cu un singur membru şi un singur birou, ICR Istanbul are în 2015 o echipă formată din şapte persoane şi o clădire istorică în administrare.

 

Iubirea ca temă ovidiană în arta europeană a secolelor XVI-XVII

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 7 februarie 2015, ora 11.00, la conferinţa Iubirea ca temă ovidiană în arta europeană a secolelor XVI-XVII, prilejuită de expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX (foto 4). Conferinţa este susţinută de Patricia Bădulescu, unul dintre autorii catalogului care însoteşte expoziţia şi specialist în studiul Renaşterii şi al Manierismului în arta italiană.

Întâlnirea are loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Tarif: 10 lei (nu include vizitarea expoziţiei).

Conferinţa Iubirea ca temă ovidiană în arta europeană a secolelor XVI-XVII porneşte de la titlul expoziţiei, inspirat de faimosul poem Ars Amatoria scris de Ovidiu. Centrată pe avatarurile temei iubirii, expoziţia nu este plasată întâmplător sub semnul referinţei la poetul latin. Scrierile sale abundă în istorisiri cu intrigă erotică şi ocupă un loc privilegiat în canonul literar care a influenţat arta secolelor XVI-XVII. Artiştii acestei perioade au găsit în textele ovidiene nu numai subiecte mitologice pentru lucrări cu un conţinut narativ (historiae) sau alegoric (poesie), dar şi o ars poetica în măsură să justifice anumite tendinţe autoreflexive.

Expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX cuprinde o selecţie de şaptezeci şi trei de lucrări (pictură, desen şi gravură) din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu şi al Bibliotecii Academiei Române - Cabinetul de Stampe. Cu acest prilej sunt prezentate opere de artă puţin sau deloc cunoscute - multe în premieră absolută, după ce au fost recent restaurate.

Expoziţia ilustrează o temă recurentă în arta europeană, abordată într-o manieră diversă de pictori italieni, neerlandezi, francezi şi germani.

 

Corneliu Baba  - Desemnurile unui pictor

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi duminică, 8 februarie 2015, ora 12.00, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Corneliu Baba. Desemnurile unui pictor (foto 5) deschisă până pe 11 martie 2015 la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).

Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.  

Expoziţia Corneliu Baba. Desemnurile unui pictor cuprinde o sută treizeci de lucrări de grafică din colecţia soţiei artistului, Constanţa Baba, realizate în diferite tehnici (creion, tuş, baiţ, acuarelă, tempera şi pastel). Expuse în premieră, lucrările sunt reprezentative pentru creaţia unuia dintre cei mai importanţi pictori români moderni. „Astă seară am făcut două desemnuri după model. Mai multe, multe de tot trebuiesc, mâna să nu se odihnească niciodată.” (Corneliu Baba)

Expoziţia este structurată în jurul unor teme recurente în arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarcă seriile de portrete ale unor personalităţi de seamă din cultura românească (Mihail Sadoveanu, 1951 şi Tudor Arghezi, 1960), ale soţiei sale (Soţia artistului, 1957) şi autoportretele artistului (Autoportret, 1984). Complexitatea psihologică a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovadă a faptului că autorul a fost un subtil cunoscător al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemănătoare tablourilor lui Rembrandt, prin folosirea frecventă a clarobscurului şi a compoziţiilor somptuoase (Pieta, 1983 şi Pieta-studiu pentru Golgota, 1982).

Corneliu Baba (1906-1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. Ulterior, a îmbrăţişat o bogată cariera academică la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a format multe generaţii de artişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO