Ziarul de Duminică

Dezastrele războiului/ de Ziarul de duminică

Dezastrele războiului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.03.2013, 23:45 52

La Muzeul de Artă din Timişoara, în Sala Barocă, este deschisă expoziţia de gravură şi fotografie de război „Goya - Cronicarul tuturor războaielor. Dezastrele şi fotografia de război.”

Expoziţia este organizată în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti, Academia Regala de Arte Frumoase San Fernando - Calcografia Naţionala din Spania şi Grupul Via Rumania şi este deschisă până pe 31 martie.

Expoziţia prezintă 82 de gravuri din seria „Dezastrele razboiului” realizate de pictorul spaniol Francisco de Goya în perioada 1810-1820, ce ilustrează scene din timpul Războiului de independenţă spaniol. Juan Bordes, curatorul expoziţiei, a alăturat gravurilor o serie de fotografii din timpul Razboiului civil spaniol (1936-1939), realizate de fotoreporteri celebri precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Tallo sau Augustí Centelles.

Gravurile sunt gupate pe şapte teme majore - frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, femeile în război şi perioada de după război, această din urmă temă constituindu-se într-o critică la adresa regimului absolutist instaurat de Ferdinand al VII-lea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO