Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Spionul Filip Pugaciov

DOSARE DECLASIFICATE / Spionul Filip Pugaciov

1. Spionul Filip Pugaciov (centru); 2. Carciuma lui Mendel Balaban

07.04.2009, 13:41 228

Sovieticii strangeau informatii in contextul in care pregateau, pentru anul 1926, ocuparea Basarabiei. Pentru ca inaintarea sa fie facila, comunistii din sudul Basarabiei aveau pregatite depozite de munitii si explozibili.
Pugaciov a acceptat oferta, in conditiile in care, daca refuza, i-ar fi fost omorata familia. NKVD-ul i-a pus la dispozitie 10.000 de dolari pentru „a injgheba" o organizatie. De asemenea, in cazul retinerii de catre Siguranta Romana, i s-a pus la dispozitie un revolver Browning, o grenada si 5 cartuse de piroxilena. In lista persoanelor de contact figurau Taugoi Simion, soldat TR in Regimentul 11 Siret, Gheorghe Slatcov, locotenent in Regimentul 50 Obuziere Chisinau si Topol Stefan, elev la Scoala ofiterilor de rezerva din Bacau.
La 3 noiembrie 1925, Pugaciov s-a cazat in camera nr. 20 a Hotelului Carol din Galati. A doua zi l-a contactat pe T. Simion, solicitandu-i, contra sumei de 500 de lei, informatii cu caracter militar. Acesta i-a promis ca-i va trimite documente privind ordinea de bataie a armatei romane prin caporalul Sarbu Toader. Caporalul, neintelegand despre ce era vorba, l-a informat pe locotenentul Ciocan, adjunctul comandantului Regimentului 11 Siret. Cazul a fost discutat la Statul Major al Diviziei 21 Infanterie, lt.-col. Ciocalteu solicitand organizarea unui flagrant.
Costica Dumitru, agent special al Sigurantei, a intocmit o falsa Ordine de Bataie a armatei, punandu-i un titlu sugestiv: „Secret. Mobilizarea armatei pe anul 1925". Informatiile au ajuns la T. Simion, care i-a dat 100 de lei caporalului S. Toader pentru „serviciu". Acesta s-a deplasat, urmarit de agentul Dumitru si de lt. Ciocan, in carciuma lui Mendel Balaban, din strada Romana 170, intalnindu-se cu Pugaciov. Urmaritorii au intervenit la scurt timp, arestandu-i pe suspecti. Pugaciov a aruncat in localul carciumii o grenada, ranindu-l pe agentul Dumitru. Desi a reusit sa fuga, nu a avut noroc. A fost arestat de Siguranta la 6 noiembrie 1925, pe linia Galati-Reni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO