Ziarul de Duminică

Economia pentru toţi/ de Ziarul de duminică

Economia pentru toţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.12.2015, 23:53 247

James D. Gwartney, Richard L. Stroup, Dwight R. Lee

Economia pentru toţi:

Ce ar trebui să ştie oricine despre avuţie şi prosperitate

Editura Tritonic

Traducere de Dragoş Paul Aligică, Costel Stavarache. 

Volumul de faţă este o traducere şi o adaptare a lucrării „Common Sense Economics. What Everyone Should Know About Wealth and Prosperity” apărută în anul 2005. Varianta adaptată în limba română se bazează pe părţile I, a II-a şi a III-a ale originalului american, partea a IV-a fiind considerată mai puţin relevantă pentru realităţile româneşti. Drepturile asupra prezentei traduceri aparţin Centrului pentru Analiză şi Dezvoltare Inistituţională (CADI), care, împreună cu Editura Tritonic, au publicat cartea.

Pentru studenţii în ştiinţe economice, această carte este o încercare de a-i ajuta să-şi contureze „o imagine generală” asupra subiectului. Spun autorii:

„După zeci de ani de profesorat, autorii recunosc cu re­gret două lucruri: primul este că foarte adesea studenţii pierd din vedere ideile importante pentru că sunt preocupaţi de grafice, for­mule şi detalii matematice lipsite de însemnătate; al doilea este că studenţii nu reţin prea mult din ceea ce le este predat în cursurile de economie. Informaţia cuprinsă în această carte îi va provoca să se gândească mult mai serios la implicaţiile reale ale ştiinţei econo­mice şi, implicit, la acele cunoştinţe care-şi vor păstra relevanţa şi după ce examenul de licenţă devine o amintire vagă.

În sfârşit, credem că această carte va fi utilă şi celor ce lucrează nemijlocit în economie sau în domeniul elaborării şi implementă­rii de măsuri politice, pe scurt, în politică. Oricât de experimentat ar fi cineva într-un anumit domeniu, este posibil ca totuşi să nu înţeleagă întotdeauna foarte bine cum se întrepătrund diferitele elemente ale sistemului economic. Iar acest lucru se întâmplă atât cu oamenii politici, cât şi cu oamenii de afaceri. Ei îşi cunosc foarte bine meseria, dar nu s-au gândit niciodată prea serios la modul în care regulile jocului politic şi diferitele politici publice influenţează la un nivel mai vast, dincolo de graniţele domeniului lor profesio­nal, performanţa economică a ţărilor şi popoarelor lumii.

Atunci când viaţa politică este organizată pe baza principiilor democratice, consecinţele analfabetismului economic pot fi dezas­truoase. Popoarele care nu cunosc sursele prosperităţii economice sunt predispuse să pună în aplicare proiecte şi politici care sub­minează însăşi posibilitatea unei creşteri economice durabile. Este puţin probabil ca o naţiune de analfabeţi economic să se bucure de prosperitate. Principiile fundamentale exprimate în această lucrare ne ajută să înţelegem ce tipuri de ordine economică duc la creştere economică şi din ce cauză unele naţiuni prosperă, în vreme ce altele au parte de stagnare sau chiar de regres. Prin urmare, la sfârşitul lecturii, cititorul va fi capabil să înţeleagă mult mai bine realitatea economică şi politică înconjurătoare, să ia decizii mai înţelepte şi să participe cu o mai mare competenţă la dezbaterea şi soluţionarea problemelor publice.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO