Ziarul de Duminică

Educaţia financiară/ de Ziarul de duminică

Educaţia financiară/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.01.2014, 23:54 424

Începând cu anul şcolar 2013 – 2014, Banca Naţională a României a demarat, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, un proiect de implementare la nivelul învăţământului primar a disciplinei opţionale „Educaţie financiară” (CDŞ). Proiectul are la bază programa şcolară pentru disciplină opţională - învăţământul primar „Educaţie financiară”; programa şcolară pentru Educaţie financiară - ciclul primar este proiectată pentru a se desfăşura pe o perioadă de 1-2 ani (cls. a III a şi/sau a IV a), o oră pe săptămână.

Introducerea noii discipline opţionale „Educaţie financiară”, în mod organizat, în şcoli, s-a realizat prin semnarea unui Protocol de colaborare de către Banca Naţională a României şi Ministerul Educaţiei Naţionale pe o periodă de 4 ani.

Auxiliarele curriculare recomandate de Ministerul Educaţiei Naţionale ca material bibliografic pentru disciplina opţională „Educaţie financiară” sunt:

Educaţie financiară – Banii pe înţelesul copiilor, manual publicat de Editura Explorator, 2013, Ploieşti, autor Ligia Georgescu – Goloşoiu; Educaţie financiară – Banii pe înţelesul copiilor, caietul elevului publicat de Editura Explorator, 2013, Ploieşti, autor Ligia Georgescu – Goloşoiu; Educaţie financiară – Banii pe înţelesul copiilor, ghidul învăţătorului + CD cu lecţiile predate, apărute în Editura Explorator, 2013, Ploieşti, autori: Ligia Georgescu – Goloşoiu – coordonator, prof. Corina Mohorea şi prof. Stela Olteanu.

Toate auxiliarele curriculare menţionate se oferă de către Banca Naţională a României tuturor copiilor şi dascălilor care se vor înscrie în proiect în anul şcolar 2014 – 2015.

Scopul proiectului constă în: creşterea gradului de implicare a cadrelor didactice, copiilor şi părinţilor acestora în activităţi de educaţie financiară şi cunoaşterea mai bună a particularităţilor culturale româneşti; conturarea unei imagini complete a modului în care banii sunt percepuţi, cheltuiţi, economisiţi, împrumutaţi, investiţi în societatea de astăzi, concomitent cu dobândirea unor abilităţi de gestionare a banilor;

Grupul ţintă pentru predarea noii discipline opţionalei Educaţie financiară este reprezentat de elevii claselor a III a şi/sau a IV a, urmărindu-se identificarea şi împărtăşirea celor mai bune practici în domeniu.

În anul şcolar 2013 – 2014, s-au înscris în proiect 12.132 elevi, 664 (dascăli şi inspectori şcolari), din 30 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui) şi Municipiul Bucureşti.

În paralel şi în sprijinul iniţiativei de mai sus a apărut o revistă de promovare a educaţiei financiare. Revista „Educaţie Financiară pe înţelesul tuturor”, ajunsă la numărul al treilea (pe hârtie şi online), are ca scop: diseminarea informaţiilor referitoare la implementarea la nivelul învăţământului primar a educaţiei fimanciare ca disciplină opţională la decizia şcolii (CDŞ); crearea unei atitudini pozitive la nivelul publicului ţintă pentru receptarea informaţiilor şi mesajelor rezultate din proiect; asimilarea mesajelor şi informaţiilor de către publicul ţintă; crearea unui capital de imagine pozitivă pentru instituţiile implicate în proiect în vederea comunicării cu success a informaţiilor şi mesajelor referitoare la proiect.

Există şi un site www.finzoom.ro unde cei interesaţi pot afla amănunte.

De aceste proiecte se ocupă Ligia Georgescu- Goloşoiu, doctor în economie, autoare a unor cursuri şi cărţi despre educaţia financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO