Ziarul de Duminică

Fémina şi Médicis/ de Florin Brătescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Florin Bratescu

12.11.2015, 23:51 51

Premiul Fémina pentru roman străin, una dintre principalele distincţii literare din Franţa, a fost acordat scriitoarei scoţiene Kerry Hudson (foto 1), pentru romanul „La couleur de l'eau”, apărut la editura Philippe Rey. „La couleur de l'eau” („Thirst” în limba engleză, n.r.) este cel de-al doilea roman scris de Kerry Hudson, o scriitoare scoţiană, în vârstă de 35 de ani.

Profund afectate de viaţa dură şi evocate fără elemente pitoreşti, personajele din roman posedă însă o energie specială, care contribuie la succesul acestei cărţi, ce descrie violenţa reţelelor de prostituţie. Plecată din Rusia pentru a trăi o viaţă mai bună la Londra, Alena este imediat integrată într-o astfel de reţea. Atunci când reuşeşte să scape, face cunoştinţă cu Dave, un paznic căruia îi ascunde trecutul ei de prostituată, temându-se să nu piardă afecţiunea acestuia. Combinând cu isteţime povestea unei iubiri incipiente cu aceea a unui trecut dificil, Kerry Hudson descrie cu măiestrie atât teama, cât şi entuziasmul, dar şi coexistenţa, vulnerabilitatea şi curajul unor oameni din timpurile noastre.

Kerry Hudson este o tânără scriitoare scoţiană, care locuieşte în prezent la Berlin, interesată în special de personaje de la periferia societăţii. Volumul ei de debut, intitulat „Tony Hogan Bought Me an Ice Cream Float Before He Stole My Ma”, a fost recompensat cu Scottish First Book Award şi a fost nominalizat la alte cinci trofee literare britanice.

Premiul Fémina pentru roman francez pe 2015 a fost atribuit scriitorului Christophe Boltanski (foto 3), pentru volumul „La Cache”, publicat de editura Stock.

Premiul Fémina pentru eseu a fost atribuit scriitoarei Emmanuelle Loyer (foto 5) pentru biografia „Claude Lévi-Strauss”, apărută la editura Flammarion.

* * *

Scriitorul turc Hakan Günday (foto 6) a fost recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe anul 2015, pentru volumul „Encore”, publicat de editura Galaade. Potrivit lexpress.fr, pentru romanul „Encore”, scriitorul turc Hakan Günday, în vârstă de 39 de ani, s-a inspirat din traficul cu migranţi pentru a scrie o carte virulentă împotriva acelora care profită de situaţia dificilă a refugiaţilor, cu complicitatea unor autorităţi corupte.

Ideea de a scrie acest roman („Daha”, tradus în limba franceză de Jean Descat), ce a fost publicat în Turcia în urmă cu doi ani, i-a venit tânărului romancier turc după ce a citit într-un ziar un articol despre arestarea unei bande care vindea veste de salvare false, ce nu pluteau, destinate imigranţilor clandestini aflaţi în drum spre Europa, sperând la o viaţă mai bună, încercând să părăsească astfel coastele turceşti. „Encore” este un roman care îl ajută pe cititor să pătrundă în universul „călăuzelor” şi al „afacerii” lor, prezentând eforturile făcute de personajul Gazâ, care, la vârsta de 9 ani, a moştenit firma tatălui său, „specializată” în transportul de migranţi.

Potrivit site-ului editurii Univers, care a publicat în limba română un roman al scriitorului Hakan Günday, romancierul, denumit în presa franceză „tânărul star al literaturii turce”, trăieşte în Istanbul. A studiat literatura, apoi ştiinţele politice la Universitatea liberă din Bruxelles şi la Universitatea din Ankara. Este autorul a opt romane. Volumul „Început şi sfârşit” („Az” în limba turcă, n.r.) a primit premiul pentru cel mai bun roman al anului 2011 în Turcia şi drepturile de publicare au fost vândute în mai mult de 12 ţări. Penultimul său roman, „Zyian” (2009), a fost distins cu Prix France-Turquie 2014. Cărţile scriitorului Hakan Günday s-au  vândut în peste 50.000 de exemplare.

Premiul Médecis pentru roman francez a fost atribuit scriitoarei Nathalie Azoulai (foto 7), pentru volumul „Titus n’aimait pas Bérénice”, apărut la editura P.O.L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO