Ziarul de Duminică

FANTASY & SF/ Heeche ii aşteaptă pe Asasini

FANTASY & SF/ Heeche ii aşteaptă pe Asasini
16.09.2009, 15:50 46

Intâlnire cu Heeche(Nemira, 2009, traducere Mihai-Dan Pavelescu) este cel de-altreilea roman din Saga Heeche, după Poarta (Nemira,2008) şi Dincolo de orizontul albastru (Nemira, 2009). A mairămas de apărut doar volumul Analele Heeche, pe care faniiil aşteaptă spre sfârşitul anului. Rămâne de văzut dacă şi edituraşi-a propus aceaşi termen sau ne lasă să aşteptăm până in2010.
Romanul continuă aventurilespaţiale ale lu Robinette Broadhead, acum bătrân, pe moarte, infaţa unor operaţii chirurgicale complicate şi, apoi, a treceriidincolo de moarte, ca inteligenţă artificială, cu Albert(Einstein), programul lui secretar-factotum, cu Essie, soţiasuperinteligentă şi, in fine, cu apariţia Klarei, salvată din gauraneagră unde rămăsese blocată la sfârşitul primului vlum. Şi,evident, cu ceea ce aşteptau toţi cititorii si anume apariţiafiinţelor Heeche, mai puţin spectaculoasă insă faţă de orizontul deaşteptare. Poate in volumul patru, cel final...
Povestea este coerentă, e vorbadespre salvarea lumii, aşa cum ii stă bine unui roman de aventuri,apar inamici personali ai lui Broadhead, dar şi terorişti, se faceparadă de averea lui şi de poziţia puternică in societate, derelaţii in Congres şi la Pentagonul Inalt, Essie inşiră programecare de care mai uluitoare, performante etc. Apare şi un conflictsentimental de care are parte Broadhead, prins intre Essie şi fostaiubită, Klara, pendularea bărbatului intre cele două găsind cu greurăspunsul la intrebarea "Si care dintre ele este AdevărataDragoste?", acesta fiind numele pe care l-a dat celei mai noi nave,ambiguu, inţelegând fiecare ce vrea, dar... Dar.
Unde e Robin Broadhead,personajul interesant din primul volum? Unde e Gelle-Klara Moynlin,iubirea lui, căreia ii prevedeam un mare viitor, dar care a fostabsentă in cel de-al doilea volum, iar acum, când in sfârşit apare,nu avem parte de ea decât in câteva secvenţe, şi acelea desul desubţiri? Şi, la urma urmei, unde sunt Heeche? Sincer, mă aşteptamla mai mult de la un roman cu numele Intâlnire cu Heeche.Apucăm să-i "vedem", să ştim cum arată, să ştim că au gânduri buneşi că alţii, Asasinii, sunt cei răi... Probabil in cel de-alpatrulea roman ii vom intâlni şi pe Asasini. Sper că vor fi oprezenţă mai consistentă decât au fost Heeche in acest roman incare cititorul, ca şi autorul, face slalom printre firele narative,ideile par imprăştiate, se sare de la una la alta şi poate de aceeadestul de des se reiau fraze care au mai fost, ca să nu mai vorbimde obiceiul (parcă al unui scriitor de duzină, autor de foiletoane)de a face din când in când câte o recapitulare, gen "şi in acesttimp cutare face aia, cutărescu face ailaltă", care poate fi ogăseliţă interesantă stilistic, dar abuzul de acest procedeu lasătotuşi o impresie nu tocmai plăcută.
Altceva. Dacă in Poarta,inserţiile din text erau fragmente din rapoartele de zbor, anunţuride mică publicitate, lecţii ale instructorilor, care completau"peisajul", in acest al treilea roman fragmentele respective nu para fi decât nişte note ale autorului, scrise la o revizuire atextului, cu grija celui care a uitat să spună ceva şi şi-a amintitacum, la spartul târgului.
Una peste alta, m-a camdezamăgit Pohl de data asta, am impresia că seria Heeche n-a datdecât un singur roman viabil, restul fiind doar contract,tranzacţie comercială. Se şi vede, de altfel, din reacţiile celorcare propun şi hotărăsc marile premii. Primul roman a luat cincipremii, al doilea a avut trei nominalizări şi un loc 2 la Locus, altreilea un loc 3 Locus, iar al patrulea locul 6 Locus. Bine că s-aoprit la timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO