Ziarul de Duminică

FOTOISTORIE/ Cupidon cu bratele frânte

FOTOISTORIE/ Cupidon cu bratele frânte
09.03.2010, 15:59 1050
S-a discutat si s-a scris enormdespre primele fotografii executate de Szathmari inBucuresti.
Martori, mai mult sau mai putininchipuiti ai "primelor" fotografii semnate de acest artist aulasat posteritatii marturii care, fara sa fie supuse unei criticiistorice, au fost preluate intocmai si continua pâna astazi sainduca in eroare. Acestora li se adauga tentatia protocronista,care face uz de imaginatie in detrimentul adevarului. Ei bine,insusi Szathmari a tinut sa specifice prima lui fotografie dataexecutarii ei: "Jahre 1848 November". Abia revenise dupa o lungacalatorie prin Imperiul Austriac, rastimp in care fusese martorocular la desfasurarea revolutiei in Viena siBudapesta.
In capitala Valahiei a gasitlinistea, dar o liniste ce survenea dupa o furtuna care durase treiluni. Clientii fiind inca speriati si suspiciosi, nu a avut nici delucru.
Acestea au fost imprejurarileaparitiei calotipiei ce infatiseaza un Cupidon cu bratele frânte, ostatueta din colectia personala de antichitati. Nu stim ce aparat afolosit artistul, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, darstim cu siguranta ca a sensibilizat o foaie de hârtie de tipministerial ce i-a servit ca negativ. Fireste, fidelitatea acesteitehnici lasa mult de dorit, insa calotipia astfel obtinuta era ouriasa realizare si nu a intârziat sa o mentioneze cu creionul sicu un orgoliu nedisimulat: "Die aller erste Photographie ichgemacht habe".
Era prima fotografie realizatade el. Aflata o vreme in posesia lui Constantin Orasanu, calotipiaa ajuns in colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei,fiind una dintre nestematele acesteia.

EMANUEL BADESCU (n. 25august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe alBibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la UniversitateaBucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele"Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul deDuminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia -Bucureşti si Imnurile nationale la romani.Este şi coautor al volumelor Scurtăistorie aregalităţii in România, Nicolae Ionescu.Bucureştii de altădată,De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO