Ziarul de Duminică

Gaudeamus XVII, Georges Simenon şi cutia cu surprize/ de Stelian Ţurlea

Gaudeamus XVII, Georges Simenon şi cutia cu surprize/ de Stelian Ţurlea

Gaudeamus XVII, Georges Simenon şi cutia cu surprize/ de Stelian Ţurlea

11.11.2010, 23:57 36

Joi, 18 noiembrie, se deschide în Pavilionul Central Romexpo dinBucureşti cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus- Carte de Învăţătură, care va aduce în acest an noi surprize.

Prima dintre ele: Târgul va fi deschis până luni, 22 noiembrie.A doua - începând cu acest an, fiecare ediţie va avea un invitat deonoare. În 2010 acesta este Belgia - Wallonie Bruxelles, momentulmarcând şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Caatare, preşedinele de onoare al Târgului va fi Jacques Dubois,profesor belgian de literatură modernă şi de sociologie aliteraturii la Universitatea din Liege, autor a numeroase studii despecialitate şi expert în... literatura poliţistă a lui GeorgesSimenon (iată că un gen literar desconsiderat de multă lume "fină",dar apreciat de milioane de cititori, şi-a găsit exegeţi printreuniversitari).

Vor participa la târg sute de edituri mari şi mici şi vor avealoc cinci sute de evenimente - dezbateri, lansări de carte, sesiunide autografe, expoziţii, concursuri cu premii -, la care vorparticipa zeci de personalităţi culturale din Blegia, Franţa,Italia, România şi alte ţări.

Printre alte noutăţi ale acestui an - promovarea regiuniidanubiene, prin activităţi culturale având ca temă Dunărea, acţiuneinclusă în program la propunerea reprezentanţei Comisiei Europeneîn Viena.

Ca şi anii trecuţi, vor exista Zilele Cărţii Europene sau EuropaGurmandă, dar şi manifestări cu teme noi - "Cinematografia, de lacarte la marele ecran" sau "Basmul pentru mici şi mari. Va continuacampania "Cărţile se întorc acasă".

Târgul Gaudeamus, iniţiat şi organizat de Societatea Română deRadiodifuziune, a fost organizat prima oară în 1994.

Programul de vizitare a Târgului:

-joi, 18 noiembrie:16.00-21.00;

-vineri, 19 noiembrie -duminică, 21 noiembrie: 10.00-20.00;

-luni, 22 noiembrie:10.00-16.00

Un bilet de intrare va costa 4 lei, un abonament pentrutoată durata Târgului - 10 lei. Elevii, studenţii, cadreledidactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şijurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelorspecifice.

Oaspeţi şi campanii

Personalităţi străine. Vocaţia internaţională a TârguluiGAUDEAMUS este reflectată totodată de prezenţa consistentă aFranţei, Italiei, Greciei, a minorităţilor naţionale.

Gaudeamus 2010 include Seminarul European Broadcasting Unioncu tema "Talking Books On the Radio" (acces exclusiv pentrumembri), programat vineri, 19 noiembrie, între orele 09.30-17.00,la Târg. Aceasta este o iniţiativă a Radio România în cadrul EBU.Printre reprezentanţii radiourilor europene care au confirmatparticiparea şi care vor susţine intervenţii în seminar se numărăinvitaţi din Suedia, Germania, Italia, Vatican, Cehia, Polonia,Bulgaria, Romania, plus o intervenţie specială a lui GrigoreBargauanu, pe tema "Lipatti şi moştenirea sa".

Campaniade donaţii "Cărţile se întorc acasă". Din1994, Radio Romania, prin echipa Gaudeamus a colectat cărţi pentru"coşul târgului" destinate şcolilor şi bibliotecilor. Din februarie2010, acest demers a fost extins sub forma proiectului "Cărţile seîntorc acasă". Campania din 2010 a atras până acum donaţiidirecţionate spre 25 biblioteci, însumând cca 14.500 volume.

Catalogul Cărţilor Disponibile din România (Romanian Books InPrint). Catalogul INFOCARTE - Cărţi Disponibile dinRomânia va putea fi consultat la Gaudeamus 2010, fiindaccesibil şi online la www.infocarte.ro . Este creat deFondul CEEBP - Central and East European Book Projects, cu sediulîn Olanda, în colaborare cu Institutul Cultural Român, la sugestiamai multor asociaţii profesionale din domeniul cărţii.

Secţiuni tradiţionale ale Târgului InternaţionalGaudeamus

Carte şi multimedia

Nucleul ofertei prezentate la Gaudeamus cuprinde carte şiproduse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film,cursuri interactive), care au o pondere de peste 90% din totalulexponatelor.

Bursa Educaţia (nivelul 7.70), organizată în cadrulTârgului Gaudeamus începând din anul 1998, este o secţiunerezervată instituţiilor de învăţământ, public şi privat, de toatenivelurile, invitate să-şi prezinte oferta educaţională şieditorială. Începând cu anul 2010, Bursa Educaţia este deschisă şicompaniilor care oferă training, consultanţă în resurse umane şipregătire profesională, pentru domenii variate.

Salonul de Carte pentru Copii "Ion Creangă" (nivelul3.20)- ediţia aşaptea - este dedicat în exclusivitate copiilor.Cuprinde standuri de carte, reviste, materiale educaţionale şispaţii destinate activităţilor de învăţare prin joc.

Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret(nivelul 7.70) - ediţia a noua - este organizat de RadioRomânia, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret,în cadrul Târgului Gaudeamus, şi găzduieşte expuneri de invenţii,idei creative şi inovative, ateliere de creaţie ale tinerilor,precum şi numeroase evenimente.

Secţiuni noi

Secţiunea Transeuropeană "Dunărea" (nivelul 7.70)promovează noua Strategie UE pentru Regiunea Dunării, ca parte aStrategiei UE 2020. Reprezentanţa CE la Viena a propus ca mariletârguri de carte din ţările dunărene, inclusiv Târgul Gaudeamus, săilustreze această temă. Secţiunea este realizată cu sprijinulReprezentanţei Comisiei Europene în România şi cuprinde: oexpoziţie de biodiversitate, arheologie, istorie, artă, etnografie,eco-turism ("Drumul Caviarului", diorama unui ecosistem al Deltei,piese arheologice, postere, publicaţii, prezentări multimedia etc)prezentată de muzeografii Institutului de Cercetări Eco-MuzealeTulcea; concursuri de cultură generală pentru public; dezbateriadresate diplomaţilor ţărilor dunărene şi profesioniştilor, privindactivarea potenţialului zonelor fluviale şi identificarea departeneriate pentru proiecte europene în cultură, educaţie şiturism.

Secţiunea "Carte - Film" (nivelul 7.70) este iniţiată în2010 în cadrul proiectului continental "Zilele CărţiiEuropene", în care echipa GAUDEAMUS a înscris Bucureştiulîncepând de anul trecut, alături de oraşe ca Geneva, Bruxelles,Paris, Luxemburg, Strasbourg etc. O mini-expoziţie semnaleazăvizitatorilor cărţi care au fost ecranizate de-a lungul anilor şicare sunt prezente şi în standurile expozanţilor.

Alături de tema care a inspirat secţiunea sus-menţionată -"Cinematografia, de la carte la micul şi marele ecran" -alte teme preferate ale Zilelor Cărţii Europene sunt în acest an:Basmul - pentru mici şi mari şi Europa gurmandă(continuată din 2009, graţie succesului de care s-abucurat).

Expoziţii tematice

Expoziţia de fotografie Uca Marinescu - "În jurul lumii"(nivelul 7.70) este o avanpremieră la scară redusă a expoziţiei ceva fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român, reflectândcălătoria-sinteză a celor 70 de ani de viaţă ai autoarei. Timp de 5luni, în 2010, Uca Marinescu a călătorit pe 5 continente, atraversat 3 oceane şi a vizitat 25 de regiuni, realizând sute defotografii uimitoare.

Expoziţia "Pagini din istoria radioului" (nivelul 7.70),organizată în colaborare cu Federaţia Română de Radioamatorism şiAsociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio din România, prezintă -în fotografii şi exponate reale - pentru curioşi şi pasionaţi detoate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a maimultor epoci din evoluţia aparatelor de radio, de-a lungul câtorvadecenii.

Expoziţia "O Istorie a tiparului" (nivelul 7.70)organizată de Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" dinTârgovişte, oferă vizitatorilor o imagine ilustrativă pentruînceputurile acestei importante etape din evoluţia culturii scriseîn România, prin intermediul câtorva exponate de excepţie:tiparniţe şi lucrări tipărite în secolele XVI - XVIII.

Expoziţia "Bucureştii văzuţi de A. Poitevin Scheletti",organizată în colaborare cu Biblioteca Metropolitană din Bucureşti(nivelul 7.70) este o incursiune în trecutul unor locurireprezentative ale unui Bucureşti de altădată. Adunate într-unalbum intitulat "Bucureştii - pitoresc" şi editat sub egidaPrimăriei Capitalei, în anul 1938, cu prilejul sărbătorii "LunaBucureştilor", lucrările lui A. Poitevin Scheletti lasă ca accentulsă cadă pe universul uman, relevat prin litografiile oraşuluivechi.

Expoziţia internaţională «Le petit monde de KittyCrowther» (nivelul 3.20) este propusă de Invitatul de onoare,Belgia, Valonia-Bruxelles. Cu o tuşă plină de personalitate,plăcută copiilor şi tinerilor cititori, dar şi editorilorinteresaţi de serviciile ei de grafică, Kitty Crowther a obţinutPremiul "Astrid Lindgren" 2010.

Expoziţia internaţională de ilustraţie de carte pentru copii"Creaturi fantastice"(organizată în colaborare cu SCBWIRomânia). Pornind de la o temă preferată în literatura pentru copiidin toate ţările şi din toate timpurile - creaturile fantastice -monştri, zâne, sirene, pitici, dragoni, animale cu puterinemaivăzute se adună pentru a le arăta celor mici ce se întâmplacând imaginaţia celor mari se pune pe treabă.

Personalităţi străine la Gaudeamus 2010

Belgia, Valonia-Bruxelles (Invitat de Onoare al ediţiei2010):

·Jacques Dubois - Preşedintele de Onoare alTârgului GAUDEAMUS 2010. Filolog romanist, profesor emerit laUniversitatea din Liège, Jacques Dubois este recunoscut pe planinternaţional ca specialist al «romancierilor realului», alromanului poliţist şi al operei lui Georges Simenon. El a primitPremiul de încurajare pentru eseu şi critică din parteaMinisterului Culturii din Comunitatea franceză din Belgia pentruLesRomanciers français de l'Instantané au 19e siècle(1963) şi Prix Quinquennal de l'Essai din partea aceleiaşiinstituţii pentru Pour Albertine. Proust et le sens social(2002).

·Paul Emond - autor a peste 20 de piese deteatru, publicate în marea lor majoritate la Editura Lansman. Eleste, de asemenea, autor de adaptări teatrale, ultimele fiind cea alegendei Tristan şi Isolda şi o variaţiune foarte personalăpe tema romanului Dracula de Bram Stoker. Mai multe dintreromanele şi piesele sale de teatru au fost traduse în română.

·DidierPlateau- şi-a începutcariera la editura Casterman în 1972 ca asistent al directoruluiliterar. Director editorial, apoi director general şi, în cele dinurmă, Preşedinte al editurii Casterman din Franţa. Va părăsiaceastă casă de editură importantă pentru a fonda edituraMoulinsart în 1999. A fost, pentru o lungă perioadă, PreşedinteleTârgului de Carte de la Bruxelles.

·Emile Lansman - format iniţial caînvăţător şi psihopedagog, conduce de aproape 20 de ani propriacasă de editură specializată în dramaturgie, fructificând astfelexperienţa şi numeroasele contacte din sfera francofoniei printr-unrol de mediator.

·Bernard Debroux - a condus Casa de culturăde la Tournai (1972-1979) şi Casa de Cultură şi Centrul dramatic dela Namur (1983-1997). A fost responsabil pentru programul «Teatruşi Cinema» al festivalului Europalia în 1980, director alproiectului «Teatru şi literatură» din programul Bruxelles 2000 -Capitală culturală europeană. În 1979, a fondat revistaAlternatives théâtrales fiind, împreună cu George Banu,editorul şi directorul publicaţiei.

·Jean Auquier - director general alCentrului Belgian de Bandă Desenată. Format ca jurnalist, JeanAuquier a lucrat mulţi ani în presa scrisă înainte de a fi asociatla crearea unui muzeu consacrat conservării şi promovării benziidesenate (1989). Conferenţiar, autor al mai multor expoziţiitematice legate de banda desenată şi a numeroase monografii deautor, expertiza sa este recunoscută pe planinternaţional.

Franţa:

·Catherine Cusset - s-a format caspacialist în literatura franceză a secolului al XVIII-lea (ÉcoleNormale Supérieure) şi a predat timp de un deceniu la Yale. Pemăsură ce romanele şi eseurile sale i-au câştigat o faimă tot maimare în Franţa, ea a renunţat la cariera academică pentru a sededica în întregime scrisului. Cărţile sale includ En touteinnocence (1995), Le Problème avec Jane (1999),publicată în engleză ca The Story of Jane (2001), LaHaine de la famille (2001), Un Brilliant Avenir (2008 -Premiul "Goncourt des lycéens") şi, cel mai recent, New York -Journal d'un cycle (2009). C. Cusset trăieşte la New York.

·Marie Darrieussecq - Absolventă a ÉcoleNormale Supérieure, şi-a redactat teza de doctorat în acelaşi timpcu publicarea primului ei roman, Truismes, în 1996. Acestvolum a cunoscut succesul imediat: s-a aflat printre finaliştiiPremiului Goncourt, a fost tradusă în mai mult de treizeci delimbi, iar Jean-Luc Godard a cumpărat drepturile de ecranizare.Scriitoare prolifică, Darrieussecq a mai publicat White în2003, Le Pays în 2005, Tom est mort în 2007 şi onouă traducere a "Tristelor" lui Ovidius, reconstituind elocinţalui poetică. Marie Darrieussecq este, totodată, psihanalist.

·Norman Manea -scriitor şiintelectual român. A fost constrâns să părăsească România ân 1986şi, după ce a petrecut un an în Berlinul de vest, a ajuns în SUA. Ascris până în prezent mai multe volume apreciate de critici, precum"Compulsory Happiness", "The Black Envelope" şi "Return of theHooligan", care a fost tradusă în peste 15 limbi. Manea este unuldin cei mai renumiţi scriitori români la nivel mondial, consideratmai popular în străinătate, decât în ţara sanatală.

Italia:

·Sergio Romano - renumit istoric, scriitor,jurnalist şi diplomat italian, este binecunoscut la nivelinternaţional deopotrivă pentru activitatea publicistică, pentrucariera sa ca ambasador al Italiei, pentru romanele, biografiile şivolumele de istorie şi politică externă a Italiei, dar şi a Europeisecolelor XVIII-XIX, pe care le-a scris. Memoriile sale, publicateîn două volume ("Across the Century: Reminder for the End of theTwentieth Century" în 1999 şi "A Conservative's Memoirs: The Storyof a Century in the Memories of a Witness" în 2002), sunt apreciatede cititorii din întreaga lume. Sergio Romano are, totodată, ointensă carieră academică, predând de-a lungul vremii launiversităţi renumite de pe două contintente.

·Bruno Mazzoni - critic literar, traducătorşi profesor de limba română de aproape două decenii şi jumătate.Decan al Facultăţii de Limbi Străine din cadrul Universităţii dinPisa, Bruno Mazzoni a fost premiat de Preşedintele RepubliciiItaliene pentru activitatea de traducător (2005). A primit titlulde Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. A publicatstudii despre T. Arghezi, I. Barbu, N. Stănescu, a tradus poezie şiproză românească (A. Blandiana, M. Cărtărescu). Este un reputat"mediator cultural" prin conferinţe pe tema limbii şi culturiiromâne, promotor al cărţii româneşti, coordonator al proiectului"Geografia e storia della civilta letteraria romena nel contestoeuropeo".

·Andrea G. Pinketts - scriitor, jurnalistde investigaţie uneori lucrând chiar sub acoperire în cele maipericuloase contexte, laureat a numeroase premii literare, estereprezentantul emblematic al literaturii "noir" italiene. Cărţilesale prezintă, în majoritate, aventurile bizare unui personajconsiderat un alter ego al autorului. Prin originalitateascrierii şi limbajul desacralizat, cele peste 16 volume, uneletraduse în mai multe limbi, au atras atenţia şi apreciereacriticilor literari, dar şi a publicului din alte ţări.

STELIAN ŢURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie(1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape treidecenii redactor de politică externă la revista "Lumea", a condus,după 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian",după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului deştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la PRO TV, din 2000 este şieditor senior al Ziarului de Duminică. Este autorul a zececărţi de publicistică, zece romane, opt cărţi pentru copii şi douătraduceri. A îngrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), PremiulAsociaţiei Editorilor din România (AER) pentru literatură pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturăpentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO