Ziarul de Duminică

Il Poverello

Il Poverello
17.12.2008, 17:39 23

Cartea lui Sebastien Lapaque Sermon de saint Francois d'Assise aux oiseaux et aux fusees (Editions Stock) cam asta vrea sa spuna, intr-un limbaj care amesteca, in doze bine cumpanite, eseul, poezia si naratiunea. Nu este un bestseller, pentru ca nu agita niciunul dintre ingredientele uzuale ale unui asemenea tip de produs. Nu are nimic in pas cu moda, nimic uluitor, nimic socant, in afara, poate, a premisei: Lapaque s-a apucat sa predice, in momentul in care a aflat ca municipalitatea din Assisi a interzis cersitul in centrul urbei si in preajma bisericilor si manastirilor din incinta ei. Si atunci l-a facut pe sfantul Francisc sa se intoarca, precum Hristos, pe Pamant ca sa vada ce a mai ramas din oameni si din felul in care el, Il Poverello, intemeietorul ordinului fratilor minoriti si propovaduitorul doctrinei mendicitatii si voii bune, mai este inteles si simtit astazi. Cum, in fabula imaginata de Lapaque oamenii nu il baga in seama pe sfant, acesta prinde sa predice celor ce se misca prin aer, adica pasarilor si rachetelor. Ce a rezultat este un text cuceritor, emotionant, cu un aer blajin desuet, care denunta, fara nicio nota ascutita, cupiditatea si excesul de tehnologie din zilele noastre, si care aminteste, printr-un labirint de referinte culturale, mergand de la Parintii Bisericii la Bossuet si Baudelaire, de fiecare rand al "Rugaciunii simple" a Sfantului: "Fa, Doamne, din mine o unealta a pacii tale. Acolo unde e ura sa asez dragoste. Acolo unde-i greseala sa asez adevarul. Acolo unde e indoiala sa asez credinta. Acolo unde e disperare sa asez nazuinta. Acolo unde e intunecime sa asez lumina ta. Acolo unde e tristete sa asez bucurie. Fa, Doamne, sa nu mai caut sa fiu mangaiat, ci sa mangai, sa nu mai caut sa fiu inteles, ci sa inteleg, sa nu mai caut sa fiu iubit, ci sa iubesc (...), pentru ca doar oferind primesti, pentru ca doar uitandu-te pe tine te regasesti, pentru ca doar iertand esti iertat si murind te vei naste intru viata vesnica".
In speranta ca sentimentele nobile mai pot face casa buna cu nevoile cititorului de azi, ma gandesc ca aceasta carte (12,50 euro) ar putea fi cumparata acum, inaintea Craciunului, si oferita: 1. celor dragi; 2. primariilor din Umbria si 3. analistilor financiari cazuti in depresie. Adunand cele trei categorii, poate iesi de-un mic bestseller! La multi ani!
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO