Ziarul de Duminică

Infernul lui Marcel Chirnoagă/ de Ziarul de duminică

Infernul lui Marcel Chirnoagă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.09.2011, 00:08 204

Marţi, 6 septembrie 2011, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, s-a deschis expoziţia de gravură "Infernul" a artistului plastic Marcel Chirnoagă (foto 2). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Marcel Chirnoagă (1930-2008) a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi şi sculpturi, fiind în acelaşi timp şi autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al XX-lea, ciclul de gravuri "Apocalipsa".

"Era un grafician venit din matematică - spunea criticul Pavel Şuşară. Nu a avut o diplomă în arte plastice, nu a fost un profesionist în sensul academic al cuvântului. Dar a avut o energie lăuntrică extraordinară şi un imaginar extraordinar. El a adus în grafica românească un anumit tip de imaginar sălbatic, o feerie a grotescului, care este mai puţin accesibilă unui artist cu studii sistematice. A avut curajul să sfideze normele, mai mult sau mai puţin valide, ale graficii care merge mai mult pe limbaj decât pe naraţie retorică."

Expoziţia Marcel Chirnoagă de la MNLR rămâne deschisă până la 21 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO