Ziarul de Duminică

Înfricoşătoarele povestiri ale pisicii negre/ de Stelian Ţurlea (GALERIE FOTO)

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

21.11.2014, 00:21 123

Herta Müller

Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi

Editura Humanitas fiction

Traducere de Corina Bernic, seria de autor Herta Müller. „În nebunia totalitarismului, o tânără nu vrea să renunţe la fericire. Un roman de o mare putere de evocare, de o forţă aspră a cuvintelor ce se transformă în poezie şi frumuseţe, unul dintre cele mai importante ale autoarei germane născută în România. Prin acest roman, Herta Müller ne oferă o explorare magistrală şi emoţionantă a felului în care dictatura ajunge să pună stăpânire pe întreg sufletul omului”.

 

Isaac Asimov

A doua fundaţie

Editura Paladin

Traducere de Mihai-Dan Pavelescu, colecţia seria de autor Isaac Asimov. „Cine va descoperi această faimoasă şi enigmatică A Doua Fundaţie? Şi o va descoperi, oare, cineva cu adevărat? Iată marea miză a celui de-al treilea volum al seriei, în care Asimov creează treptat o atmosferă de aşteptare tensionată, întocmai ca un adevarat maestru al suspansului. Cartea abundă, chiar de la început, în scenarii conspiraţioniste, răsturnări surprinzătoare de situaţie şi elaborate jocuri ale minţii, însă în acelaşi timp se constituie într-un elogiu nedisimulat adus progresului ştiinţific şi evoluţiei societăţii. Graţie mai ales profundei sale interogaţii asupra omului şi a viitorului umanităţii, Asimov îşi înscrie definitiv numele printre cele clasice ale literaturii universale.”

 

Simona M. Vrăbiescu Kleckner

Pe urmele mele în două lumi: România – SUA

Romanul unei vieţi – cronica unei epoci, Volumul II

Editura Curtea veche

Acest al doilea volum al cărţii (primul, intitulat „Pe urmele mele în două lumi: România – SUA. Romanul unei vieţi – cronica unei epoci”, a apărut la aceeaşi editură, anul trecut)  constituie memoriile referitoare la viaţa autoarei în America, unde a emigrat în anii 1960 şi unde a devenit un cetăţean activ şi implicat. În Statele Unite, Simona Vrăbiescu Kleckner a obţinut două masterate, unul în informatică, în 1969, iar celălalt în drept internaţional public, în 1973. În SUA a lucrat la Biblioteca Juridică a Universităţii New York, Biblioteca Juridică a ONU, ca şefă a Secţiei de Referinţe şi Bibliografii la Biblioteca Dag Hammarskjöld a ONU, Biblioteca Curţii Federale de Comerţ Internaţional a SUA. Între 1991 şi 1996 a fost copreşedinta organizaţiei ACORD, comitet politic pentru promovarea democraţiei în România. A activat pro bono în cadrul Preşedinţiei României, în calitate de consilier personal al preşedintelui Emil Constantinescu vreme de 18 luni (iunie 1999 - decembrie 2000).

 

Pisica neagră

Antologie coordonată de Dana Ionescu

Editura Nemira

Volumul cuprinde povestiri de: Arthur Conan Doyle, Rudyard Kipling, Edgar Allan Poe, Villiers de l’Isle Adam, Jack London, H.G. Wells, Honoré de Balzac, Edith Wharton, Mary Shelley, Bram Stoker, Prosper Mérimée, H.P. Lovecraft. O  antologie care nu trebuie să lipsească din biblioteca iubitorilor de literatură horror şi de suspans. „Deasupra norilor, sub pământ, pe apă şi în cotloanele ascunse ale universului vizibil şi invizibil se petrec întâmplări care aprind imaginaţia, provoacă inteligenţa şi înspăimântă gândul. Stafii, cripte, monştri, gânduri terifiante şi creaturi de coşmar. Maeştrii au imortalizat demoni şi coşmaruri.” Povestirile din cuprins au fost traduse de Oana Chiţu, Gabriel Stoian şi Adrian Pătruşcă.

 

Eleni Ladia

Legătură fragmentară

Editura Omonia

Traducere din neogreacă şi cuvânt-înainte de Claudiu Sfirschi-Lăudat. Cu un cuvânt al autoarei la ediţia românească. Colecţia „Biblioteca de Literatură Neoelenă”. Eleni Ladia (n. 1945, Atena) a studiat arheologia si teologia la Universitatea din Atena. A publicat începând cu 1973 nuvele, povestiri, romane, poeme şi eseuri. Romanul de faţă este epistolarul unei femei care, prin actul scrierii, se străduieşte să reconstituie o relaţie care nu a fost niciodată trăită în cotidianul ei. Destinatarul acestor epistole nostalgice, tot o femeie, devine eroina cu diverse nume a unui roman care creşte din scrisorile pe care epistolograful le citeşte şi le pune cap la cap, asemenea unor bucăţi de mozaic risipite de trecerea timpului.

 

Lucian Dragoş Bogdan

Vraciul de pe norul interior

Editura Tritonic

Un tânăr scriitor din Alba Iulia, a cărui carte descrie o lume fantastică, dintr-o galaxie apropiată, cu fiinţe miraculoase cu şapte ochi şi cinci guri. Toate fiinţele sunt însă ameninţate de o stranie afecţiune, ceea ce impune chemarea unei Aducătoare de Leac. Aceasta ajunge personajul principal, prin ochii ei se desfăşoară povestea contactului între civilizaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO