Ziarul de Duminică

Intelectuali la cratiţă - „Nu contează ce şi cum, doar mult să fie!”

Intelectuali la cratiţă - „Nu contează ce şi cum, doar mult să fie!”/ de Ziarul de duminică
08.06.2012, 00:03 230

Aceasta este cartea* lansată în urmă cu vreo lună, în care 20 de intelectuali români "şi-au pus şorţul de bucătărie şi au început să gătească pentru dumneavoastră", cum scrie Ioana Pârvulescu. Între cei care şi-au trecut pe hârtie amintirile din bucătărie sunt Neagu Djuvara, Ana Blandiana, Antoaneta Ralian, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Tania Radu, Grete Tartler, Emil Brumaru, Adriana Babeţi.

Unii au venit cu reţete sofisticate - mousse au chocolat-ul lui Neagu Djuvara, alţii cu bucate de prin mări străine adunate - creveţii a la Rome ai lui Gabriel Liiceanu, alţii cu gustul simplu al copilăriei de la bloc - găluştele cu marmeladă sau prune ale lui Mircea Cărtărescu şi unul singur cu gustul zilelor de sâmbătă ale copilăriei în mahala - coliva (mare) a cărei reţetă şi-a amintit-o criticul literar Dan C. Mihăilescu.

Autorii sunt oameni între 33 şi 95 de ani, zece femei, zece bărbaţi, din Muntenia, Moldova, Banat şi Oltenia, cu sămânţă de saşi, vâlceni, aromâni, maramureşeni, evrei, sârbi, greci, braşoveni, unguri, iar reţetele sunt de-o varietate năucitoare (de la sarmale, şarlote şi mâncare de gutui, la omlete, budinci, paste, salate, rulade, tort, până la gratin de andive, halva turcească, fettuccine ţărăneşti, gogoşari cu smântână, velouté de potiron aux chaîtaignes, peşte cu salvie, spumă de zmeură, ou frecat, gomboţi şi ciorbă de praz). Dar se face dreptate şi feliei de pâine prăjită, unsă cu untură şi usturoi, precum şi colivei.

"Dintr-un motiv obscur, scriitorii, intelectualii, artiştii sunt consideraţi, prin prejudecată, oameni aflaţi la kilometri depărtare de «cratiţă». M-am gândit că n-ar fi rău ca lumea să-i vadă şi-n alt loc decât în turnul de fildeş fără bucătărie, în care i-a aşezat, de cele mai multe ori pe nedrept, tradiţia. Aş fi vrut ca aroma mâncărurilor să-i lege, cu mâinile ei lungi şi transparente, pe cei care citesc şi mănâncă de cei care scriu şi gătesc." (Ioana Pârvulescu)

"Am o indiferenţă grobiană faţă de mâncare - spune Mircea Cărtărescu. Pentru mine, felurile de mâncare sunt pur literare, nu cred că aş savura un fel de mâncare dacă nu am citit despre el."

În sfârşit, poate cel mai savuros text îi aparţine lui Dan C. Mihăilescu, sub un titlu care spune totul: "Nu contează ce şi cum, doar mult să fie!"

*) Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete. Editura Humanitas. Prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu. Ilustraţii de Mihail Coşuleţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO