Ziarul de Duminică

Jogging literar/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

11.04.2014, 00:02 116

Ana Maria Sandu

Aleargă

Editura Polirom

„I-am privit atentă pe alergătorii din lumea largă şi i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare şi am ieşit eu însămi la alergat. Au trecut nişte ani şi textul acesta s-a transformat într-o plasă de siguranţă. E aici experienţa mea, a prietenilor mei şi a personajelor literare cu care m-am intersectat. L-aş fi putut scrie până la sfârşitul vieţii, dar m-am oprit când mi-am dat seama că s-a încheiat o etapă din viaţă şi că nu mai alerg la fel. Acum am ajuns în punctul în care scriu ca şi când aş face jogging. Fiecare zi contează. Fiecare pauză mă angoasează. Ca orice alergător din lumea asta, am zile mai bune şi zile mai proaste. Poate că de aceea scrisul e singurul moment din zi în care simt că mă pulverizez şi că nu mă mai atinge nimic cu adevarat. Îmi pierd acroşurile la realitatea cea mai pură, cea mai adevărată. Muşchii mi se tonifică şi obosesc în acelaşi timp. Mă mişc, deci nu mai am vârstă, frici sau dorinţe.”

 

Anton Cehov

Un roman cu un contrabas

şi alte povestiri

Editura Corint

Coelcţia Clasicii literaturii universale. Traducere din limba rusă de Otilia Cazimir, Nicolae Guma, Xenia Stroe. Note de Sorina Bălănescu. „Cehov – spunea marele Lev Tolstoi – este un  artist incomparabil... Un artist al vieţii... Cehov a creat forme noi de scris, complet noi, după părerea mea, în întreaga lume, cum nu am mai întâlnit nicăieri... Şi nici nu poţi să-l compari pe Cehov ca artist cu scriitorii ruşi anteriori – cu Turgheniev, Dostoievski sau cu mine. Cehov a impus o formă specifică, asemenea impresioniştilor.”

 

Ovidiu Crişan

Dansul spre cer

Editura Limes

„Sunt câteva moduri existenţiale în viaţa fiecăruia – comentează editorul cărţii, pe ultima copertă. Sunt momente de cotitură, care orientează destinul decisiv într-o direcţie sau alta. Pasionat de literatură, în adolescenţă şi în prima tinereţe, Ovidiu Crişan s-a dedicat carierei ştiinţifice (este profesor universitar şi farmicist cunoscut în Cluj – n. red.). Ajuns la vârsta maturităţii, el conştientizează trădarea. Încercarea de recuperare a timpului pierdut are o miză mai mare, în cazul său, căci ea transcende graniţele eului individual, plonjând în fondul arhaic al subconştientului absolut. Aşa se face că evocarea realistă a originilor sale rurale alunecă discret în oniric, fantastic şi magic. Această surpriză pe care lectura acestei cărţi o oferă cititorului mai puţin grabit.”

 

Ion Bogdan Lefter

Scurtă istorie a romanului românesc

Editura Paralela 45

Prima ediţie a cţrţii a apărut în urmă cu 13 ani, dar aceasta este  updatată, fapt evident la o primă lectură a cuprinsului: I. ,,Scurtă istorie a romanului românesc”; II. ,,Aplicaţii” cu texte despre ,,Tradiţionalişti şi moderni”- începând cu Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Camil Petrescu şi până la Dumitru Ţepeneag, Norman Manea sau Ioan Dan Nicolescu; urmează texte (de),,Spre postmodernitate”- ,,Epilog: Avem romane!”, dar şi ,,Addenda I”, ,,Addenda II”, ultimul text fiind despre Marian Popa. În prefaţă, autorul promite că va rămâne în continuare atent la acest fenomen literar, îl va analiza şi (re)scrie sub forma unei alte istorii, ori de câte ori vor fi schimbări notabile.

 

Eugene Yelchin

Cum i-am spart nasul lui Stalin

Editura RAO

Ilustraţiile îi aparţin autorului. Traducere din limba engleză de Cristina Barbu. Eugene Yelchin, născut în 1956, este american, cunsocut ca ilustrator şi autor de cărţi pentru copii. Pentru aceasta, publicată în 2012, a primit un premiu. Eroul este un băiat care doreşte să devină pionier, asemenea celor din jur. Mama sa a murit cu câţiva ani în urmă. Tatăl său lucrează pentru Securitate, ca spion, iar băiatul este foarte mândru. Lucrurile iau o turnură dramatică atunci când tatăl este arestat şi acuzat de trădare împotriva tovaruşului Stalin. Băiatul este abandonat de toată lumea. O lecţie de viaţă.

 

Adina Speteanu

Destine pierdute

Editura Tritonic

Adina Speteanu este una dintre cele mai tinere autoare ale Editurii Tritonic. Primul ei roman, „Crimă la timpul trecut”, a apărut în 2012. În toamna lui 2013 a apărut primul volum din seria „Dincolo de moarte” – „Destine pierdute”.  Este un roman fantasy. „Am ales să scriu o serie fantasy, cu vampiri şi strigoi, tocmai pentru că am vrut să creez o lume în care regulile pe care le considerăm normale pot ascunde şi secrete nu foarte plăcute. O lume în care nimic nu e ceea ce pare a fi, iar evenimentele prin care trece personajul principal, Natalia, oricât de anormale par la început, se transformă în cele mai adevărate trăiri pentru ea. Până la urmă, toată seria pleacă de la ideea vieţii într-un loc în care ai ajuns prin circumstanţe dramatice şi unde trebuie să o iei de la început.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO