Ziarul de Duminică

Llosa: trei piese şi un text despre teatru/ de Stelian Ţurlea

Llosa: trei piese şi un text despre teatru/ de Stelian Ţurlea

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2011, 23:13 72

Mario Vargas Llosa/

Odiseu şiPenelopa

Editura Curtea veche


Traducere din limba spaniolă şi note de MarianaVartic. Volumul cuprinde trei piese de teatru - "Odiseu şiPenelopa", "Nebunul cu balcoanele", "Ochi frumoşi, tablouri urâte".Volumul mai cuprinde şi un text rostit la Salzburg, în august 2006,intitulat "Călătoria lui Odiseu", în care vorbeşte despreexpereinţa sa cu teatrul, când a început să scrie piese de teatruşi de ce.

"Teatrul - afirmă Llosa - nu spune o poveste, aşa cum fac romanele.O reprezintă, o mimează, o simulează, o întrupează, o trăieşte.Este, dintre toate genurile ce-şi propun să creeze o iluzie deviaţă, cel mai apropiat de viaţa adevărată, fără intermediarii(cuvântul, imaginea) care, oricât de izbutiţi ar fi, le ţin ladistanţă pe celelalte, neîngăduindu-le să treacă hotarul ce ledesparte de viaţa reală, de viaţa trăită.

Teatrul este viaţă şi ficţiune, ficţiune care e viaţă. Reproduce,pe o scenă, ce are aceasta mai specific, efemeritatea ei în timpulacela care, concomitent cu a-i conferi actualitate şi prezenţă,însufleţire şi energie, o şi analizează totodată, transformând-o înamintire, în trecutul unde totul devine nălucire. Faptul că existăun text la care jocul actorilor trebuie să se conformeze nualterează câtuşi de puţin această situaţie: nu există douăreprezentaţii identice şi, chiar dacă ar fi, fiecare dintre ele arfi trăită de cei care o reprezintă într-un mod unic şi irepetabil,aşa cum sunt trăite iubirile, nenorocirile ori alte împrejurări decătre oamenii simpli şi obişnuiţi din viaţa de toatezilele."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO