Ziarul de Duminică

Moduri să devii bogat/ de Ziarul de duminică

Moduri să devii bogat/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.02.2016, 23:48 65

T. Harv Eker

Secretele minţii de milionar

Stăpânirea jocului interior al bogăţiei

Editura Curtea veche

 

Ediţia a treia. Traducere din limba engleză de Cristina Guţă.

Trăim – spune autorul, om de afaceri şi autor motivaţional – într-o lume a dualităţii: sus şi jos, întuneric şi lumină, fierbinte şi rece, interior şi exterior, rapid şi încet, dreapta şi stânga. Acestea sunt doar câteva dintre miile de exemple de posibili poli opozabili. Ca să poată exista un pol, trebuie să existe şi celălalt pol. Este cu putinţă să existe o parte dreaptă fără partea stângă? Sub nicio formă!
Prin urmare, aşa cum există legile „externe” banilor trebuie să existe şi nişte legi „interne” ale acestora. Legile exterioare includ noţiunile de ştiinţă a afacerilor, managementul banilor şi strategia investiţiilor. Acestea sunt esenţiale. Dar jocul intern este la fel de important. Ca o analogie, gândiţi-vă la un tâmplar şi la uneltele sale. Pentru el este obligatoriu să aibă unelte de foarte bună calitate, dar cunoştinţele profesionale prin care foloseşte cu măiestrie aceste unelte sunt şi mai importante.
Obişnuiesc să zic: „Nu este suficient să fii în locul potrivit la momentul potrivit. Trebuie să fii persoana potrivită în locul potrivit, la momentul potrivit”.
Deci cine sunteţi dumneavoastră? Cum gândiţi? Care vă sunt convingerile? Care vă sunt caracteristicile şi obiceiurile? Ce gândiţi despre propria persoană? Cât de încrezători sunteţi în propriile puteri? Cât de mult interacţionaţi cu ceilalţi? Cât de multă încredere aveţi în ceilalţi? Credeţi cu adevărat că meritaţi să fiţi bogat? Care sunt abilităţile care vă permit să acţionaţi în pofida temerilor, a îndoielii, în ciuda neplăcerilor şi disconfortului? Puteţi acţiona atunci când nu aveţi dispoziţia necesară?
Adevărul este că modul de gândire, caracterul şi convingerile dumneavoastră reprezintă o parte esenţială a ceea ce determină nivelul dumneavoastră de succes.
Stuart Wilde, unul dintre scriitorii mei favoriţi, o spune în modul următor: „Cheia către succes este creşterea propriei energii; atunci când reuşesti acest lucru, oamenii vor fi atraşi către tine în mod natural în momentul când îşi fac apariţia, pune-i la treabă!” 

 

Secretele minţii de milionareste o carte care te ajută să-ţi schimbi modul de a gândi pentru a deveni bogat. Deşi e o carte care vrea să te ajute să devii milionar, principiile din carte pot fi folosite şi în alte domenii. Harv Eker, autorul cărţii, ne atrage atenţia că fiecare avem un tipar financiar, care ne indică cât să câştigăm. Cu alte cuvinte, mintea noastră are setată o sumă „numai bună” pentru noi, iar noi câştigăm fix acea sumă. Studiile au arătat că majoritatea câştigătorilor la loto au revenit la starea financiară iniţială după o perioadă de timp. Pe partea cealaltă, bogaţii care şi-au pierdut averile s-au îmbogăţit din nou, într-un timp foarte scurt. Motivul pentru care s-a întâmplat asta e acel tipar financiar care le-a indicat fiecăruia cu câţi bani e confortabil să trăieşti, astfel că mintea lor a lucrat pentru a atinge acel confort.

H. Eker ne pune la dispoziţie 17 dosare, care reprezintă 17 moduri prin care oamenii bogaţi gândesc şi acţionează diferit faţă de cei săraci şi faţă de cei din clasa de mijloc. În carte fiecare principiu este dezvoltat şi prezentat pe larg:

1. Oamenii bogaţi sunt de părere ca ei îşi „creează viaţa”. Săracii cred că viaţa li se întâmplă.
2. În jocul banilor oamenii bogaţi acţionează pentru a câştiga. În jocul banilor oamenii săraci acţionează pentru a nu pierde.
3. Oamenii bogaţi sunt hotărâţi să fie bogaţi. Oamenii săraci ar vrea să fie bogaţi.
4. Oamenii bogaţi gândesc la scară mare. Oamenii săraci gândesc la scară redusă.
5. Oamenii bogaţi se concentrează asupra oportunităţilor. Oamenii săraci se concentrează asupra obstacolelor.

6. Bogaţii admiră alţi oameni bogaţi, plini de succes. Săracilor nu le plac oamenii bogaţi şi cu succes.
7. Bogaţii se asociază cu oameni pozitivi, plini de succes. Săracii se asociază cu oameni fără succes sau cu o atitudine negativă.
8. Oamenii bogaţi îşi promovează munca şi propria persoană. Săracii au o gândire negativă despre promovare şi vânzare.
9. Oameni bogaţi îşi depăşesc problemele. Oamenii săraci evită problemele.
10. Bogaţii primesc cu uşurinţă. Săracii primesc cu dificultate.

11. Oamenii bogaţi aleg să fie plătiţi în funcţie de rezultate. Cei săraci preferă să fie plătiţi în funcţie de timp.
12. Oamenii bogaţi gândesc „şi una şi cealaltă”. Săracii gândesc „sau una, sau alta”.
13. Bogaţii se concentrează asupra valorii nete. Săracii se concentrează asupra venitului salarial.
14. Oamenii bogaţi îşi gestionează bine banii. Săracii nu îşi gestionează bine banii.
15. Oamenii bogaţi îşi pun banii să muncească din greu pentru ei. Oamenii săraci muncesc din greu pentru banii lor.
16. Bogaţii trec la acţiune în pofida fricii. Săracii lasă teama să-i oprească.
17. Oamenii bogaţi învaţă şi se dezvoltă permanent. Săracii cred că ştiu deja totul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO