Ziarul de Duminică

Narcoticele în cultura română/ de Ana-Maria Tăbârcă

Narcoticele în cultura română/ de Ana-Maria Tăbârcă

Autor: Ziarul de Duminica

30.05.2014, 00:29 517

Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură” *), volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, reprezintă un amplu studiu, deopotrivă de antropologie culturală şi de istorie a mentalităţilor, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu până în 1990, continua să fie abordată în genere cu rezerve şi documentarea întâmpină serioase dificultăţi. Este o carte curajoasă şi de succes – dovadă stând ediţiile anterioare ale volumului apărute în 2010 şi 2011 –, care va modifica probabil configuraţia câtorva capitole din istoria literaturii române. În decembrie 2013, volumul a apărut în limba germană la Frank&Timme Verlag, în traducerea universitarei Julia Richter.

„N-am putut să las din mână cartea lui Andrei Oişteanu – spunea Mircea Cărtărescu. Am aflat din ea că mulţi autori din cultura română foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard şi distrug. Cei care sunt artişti cu adevărat, cei mai mulţi dintre ei, au ars lumânarea la ambele capete. Sunt faimoşii damnaţi pe care îi cunoaştem. Cartea lui Andrei Oişteanu este o parte a tabloului culturii române, până acum escamotată.”

„O explorare vastă din unghi cultural, istoric şi antropologic aplicată dimensiunii evazionist-narcotice a identităţii autohtone – susţine Paul Cernat. Prin complexitatea şi acribia investigaţiilor, prin cuceritoarea erudiţie enciclopedică şi prin «revoluţiile» interpretative, volumul aduce o importantă schimbare de orizont în antropologia noastră culturală şi se afirmă ca una dintre sintezele de pondere ale culturii române dintotdeauna.”

„Andrei Oişteanu lucrează exemplar, ca un campion al culturii de construcţie, pe cărţi şi teme memorabile – e de părere Ştefan Borbély. Aş mai releva spectacularitatea senzorială unică a volumului, pe care Oişteanu l-a scris cu infinită savoare şi cu un imperceptibil simţ al umorului. Narcotice în cultura română e o carte vie, atât în sensul intelectual, cât şi în cel existenţial al termenului. Miza mare a volumului este aceea de a investiga prezenţa culturală românească a halucinogenelor de la origini până în prezent, ceea ce conferă cărţii un aer de exhaustivitate exemplară.”

Seria de autor „Andrei Oişteanu” reuneşte volume deja consacrate în spaţiul cultural românesc şi internaţional, dar şi lucrări inedite. Astfel, în 2012, debutează cu bine-cunoscuta lucrare de imagologie etnică Imaginea evreului în cultura română, ajunsă la a treia ediţie revăzută, adăugită şi ilustrată, recompensată cu numeroase premii (inclusiv Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române) şi tradusă în engleză (University of Nebraska Press, 2009), în germană (Frank & Timme Verlag, 2010), franceză (Éditions Non Lieu, 2013) şi maghiară (Kriterion, 2005). Tot în debutul seriei de autor a apărut volumul Grădina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice, ce a pus la  dispoziţia cititorilor două studii de istorie a religiilor şi antropologie culturală. Celor două volume li s-au alăturat romanul Cutia cu bătrâni, în 2012, dar şi o nouă ediţie a volumului Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească, în 2013.

De asemenea, în cadrul seriei de autor se anunţă în curând şi un titlu inedit, Sexualitate şi societate, volum ce abordează, aşa cum ne-a obişnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii române.
Andrei Oişteanu este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferenţiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucureşti), preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2005) şi Ordinul Naţional Steaua României (2006).
La Editura Polirom au mai apărut: Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2004, 2013); Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu (2007), Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (2010, 2011), Grădina de dincolo. Zoosophia (2012), Cutia cu bătrâni (roman) (2005, 2012) şi  Imaginea evreului în cultura română (2012).


*)Andrei Oişteanu  Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, ediţia a III-a revăzută, adăugită şi ilustrată, volumpublicat în seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o autorului din 2012. Volumulva fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest de la Bucureşti, duminică, 1 iunie, de la ora 13.00. Invitaţi, alături de autor: Daniel Cristea-Enache, Angelo Mitchievici şi Cosmin Ciotloş

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO